Grimstad Adressetidende

– Å diktere Polet blir helt feil

Terje Stalleland (Frp) er helt uenig med Arnt Gunnar Tønnessen, og mener det er ugreit av politikere å blande seg opp i hvor virksomhet­er etablerer seg.

- HANDEL Camilla Hovstø camilla@gat.no

– Om de vil etablere seg på Odden, så har vi regulert området for handelsvir­ksomhet, og mer enn det skal ikke vi legge oss oppi, sier Terje Stalleland i Frp.

Det har vaert debatt etter at det ble kjent at Vinmonopol­et ønsker å flytte til lokaler de anser som mer egnede. De har søkt kommunen om å flytte til Oddensente­ret. Saken skal behandles i formannska­pet torsdag 23. august og i kommunesty­ret 3. september.

– Blir helt feil

– Vi har stor sympati for de naeringsdr­ivende i øvre sentrum, og ønsker å bidra til å oppretthol­de og utvikle handelen der. Vi vil investere i infrastruk­tur som torg og gater, og vi vil støtte opp om arrangemen­ter som trekker folk til sentrum. Men å diktere Vinmonopol­et blir helt feil. Det er utidig, sier Frp-politikere­n.

– Så vil jeg minne resten av kommunesty­ret på at vi ønsker utvikling av Oddenområd­et, og at den store utviklinge­n der er avhengig av at det oppnås gode leietakere. Da blir det også feil om vi stikker kjepper i hjulene for et selskap som vil investere hundrevis av millioner kroner i byen vår, legger han til.

Frp har ikke behandlet saken i partigrupp­a enda, men for Stalleland­s del er saken klar.

– Svaert viktig at de blir

Arnt Gunnar Tønnessen mener det er svaert viktig for øvre sentrum at Vinmonopol­et blir vaerende.

– Slik jeg ser det, er det uaktuelt å la polet flytte til Odden, skriver Arnt Gunnar Tønnessen på Adressas facebooksi­de.

Tønnessen mener de må bruke muligheten de har til å påvirke plassering­en av monopolet.

– Det er lovfestet at vi kan si nei til uønsket plassering av Vinmonopol­et. Jeg mener det er viktig for handelen at det blir liggende i øvre sentrum. Hvis dette hadde vaert en privat bedrift, hadde vi ikke kunnet blande oss inn i lokaliseri­ng. Vinmonopol­et er i en saerstilli­ng sånn sett. Da må vi kunne vaere tydelig på hvor vi ønsker det, sier han.

– Er andre aktørers behov viktigere enn Polets egne behov når de selv ønsker å flytte?

– Ja, det er viktig å gjøre de tiltakene vi kan for å bevare handel og aktivitet og sikre videre utvikling av øvre sentrum. Polet trekker mange handlende, som fort stikker innom andre butikker også, sier han.

Tønnessen mener de ikke nødvendigv­is må vaere i lokalene de er i nå, men en plass i naerheten, mellom kulturhuse­t, torvet og lyskrysset.

– Og jeg tenker at parkerings­muligheten­e er gode der de er. Det er ikke så mange p-plasser rett utenfor, men vi har Arresten, P-plassene ved Nottos og parkerings­hus i kjelleren under Polet, sier han.

Venstrepol­itikeren tror også at tallene fra Vinmonopol­et som viser at salget er seks prosent mindre enn kjøpekraft­en skulle tilsi, kan ha andre årsaker enn bare beliggenhe­t.

– Det kan godt vaere lokaliseri­ng spiller inn, men det kan

ha å gjøre med andre forhold også. At alkoholkon­sumet på Sørlandet er mindre enn andre plasser kan vaere et poeng. Og det finnes jo ulike kategorier av Vinmonopol, som kan ha innvirknin­g på tallene når man sammenlign­er, sier Tønnessen.

Odden et godt alternativ

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) ønsker også å beholde Vinmonopol­et i øvre del av sentrum.

– Jeg har nok et ønske og ser betydninge­n av at Polet fortsatt er oppe i byen. Så hvis vi kan få til det på en tilfredsst­illende måte for Polet, på håper jeg på den konklusjon­en. Hvis ikke det er mulig, synes jeg Odden er et godt alternativ, og vil heller at de flytter til Odden enn ut av sentrum.

Glimsdal tror byen trenger den drahjelpen som et Vinmonopol er for handelen.

– Det er et av de få virkemidle­r vi har til å styre noe av handelen. Ellers har vi ingen myndighet til å plassere handelsvir­ksomhet. Når vi skal prøve å gjøre noe for å styrke handelen oppe i byen, er dette en sak vi kan ha en innvirknin­g på. Det er uansett to gode alternativ­er, Odden og der de er nå, sier han.

Senterlede­r på Odden, Erik Mørland, sier det må vaere en politisk beslutning om Polet skal flytte inn på senteret eller ikke.

– Grunnen til at vi tilbød Vinmonopol­et tilgang, er at vi anser oss som en del av Grimstad sentrum, og en del av Grimstad Min By. Vi betaler medlemskon­tingent her hvert år. Jeg håper ikke det blir sånn at man tenker på byen som to deler, øvre sentrum og Odden. Argumenten­e til Grimstad Min By er logiske, og jeg ønsker ikke å komme med noen personlig mening, bare forklare hvorfor vi åpnet for at de kunne flytte til oss. Jeg tror Byhaven og det nye biblioteke­t vil binde sentrum enda mer sammen også, sier han.

– Dersom vi kan bidra til et Vinmonopol som får drevet slik de ønsker, med tanke på utvikling, kunde- og varetilgan­g, er vi åpne for det. Utover dette legger vi oss ikke bort i debatten. Men jeg vil igjen understrek­e at vi er en del av sentrum og håper politikern­e ser det, sier Mørland.

 ??  ??
 ??  ?? DEBATT: Det er ulike meninger om å legge seg opp i Vinmonopol­ets beliggenhe­t. I et skriftlig svar fra Jonas Gahr Støre i 2013, kan kommunen ikke bestemme hvor Polet etablerer seg, men avslå søknader om salgsbevil­linger på steder der de ikke ønsker utsalg. – Begrunnels­en må vaere saklig. Kommunen kan legge vekt på blant annet trafikk- og ordensmess­ige forhold, naeringspo­litiske hensyn og hensynet til lokalmiljø­et for øvrig. Dette går fram av alkohollov­en, skriver Støre.
DEBATT: Det er ulike meninger om å legge seg opp i Vinmonopol­ets beliggenhe­t. I et skriftlig svar fra Jonas Gahr Støre i 2013, kan kommunen ikke bestemme hvor Polet etablerer seg, men avslå søknader om salgsbevil­linger på steder der de ikke ønsker utsalg. – Begrunnels­en må vaere saklig. Kommunen kan legge vekt på blant annet trafikk- og ordensmess­ige forhold, naeringspo­litiske hensyn og hensynet til lokalmiljø­et for øvrig. Dette går fram av alkohollov­en, skriver Støre.
 ??  ?? HELT FEIL: Terje Stalleland mener man ikke skal hindre Vinmonopol­et i å etablere seg et annet sted, når de selv har et ønske om å flytte til mer egnede lokaler.
HELT FEIL: Terje Stalleland mener man ikke skal hindre Vinmonopol­et i å etablere seg et annet sted, når de selv har et ønske om å flytte til mer egnede lokaler.
 ??  ?? GODT ALTERNATIV: Ordfører Kjetil Glimsdal heller mot å si nei til Polets søknad om flytting til Odden, selv om han mener Odden er et godt alternativ, naer byen..
GODT ALTERNATIV: Ordfører Kjetil Glimsdal heller mot å si nei til Polets søknad om flytting til Odden, selv om han mener Odden er et godt alternativ, naer byen..
 ??  ?? VIL SI NEI: Arnt Gunnar Tønnessen vil si nei til Vinmonopol­ets søknad om å flytte til Oddensente­ret.
VIL SI NEI: Arnt Gunnar Tønnessen vil si nei til Vinmonopol­ets søknad om å flytte til Oddensente­ret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway