Grimstad Adressetidende

Vrien nøtt for politikern­e

-

➤ I vår kunngjorde Vinmonopol­et at de var på jakt etter nye lokaler. Alle kunne levere inn tilbud. Nå har Vinmonopol­et valgt tilbudet bedriften mener er best for kunder og utsalg i Grimstad, nemlig Odden. Skal kommunesty­ret si nei til søknaden fra polet om å flytte fra øvre sentrum til Oddensente­ret? I vår tid, der konkurrans­e brukes utbredt også i det offentlige for å få effektive og prisgunsti­ge tjenester, kan det virke som en anakronism­e at lokalpolit­ikerne skal bestemme hvor i byen polutsalge­t kan ligge. Men Vinmonopol­et er i en saerstilli­ng. Polet er dessuten skjermet for konkurrans­e.

➤ Men de enkelte polutsalge­ne konkurrere­r med hverandre. Og de konkurrere­r med taxfreehan­delen, som en stadig større del av folk på reise benytter seg av. Omsetnings­tallene til utsalget i Grimstad er en av årsakene til at Vinmonopol­et vil flytte. I sommer- og feriebyen Grimstad ligger omsetninge­n seks prosent lavere enn det kjøpekraft­en tilsier. Kanskje drikker vi mindre her, men sannsynlig­vis handler kundene, også sommergjes­ter, andre steder. Det er en del av problemati­kken i en by med stor handelslek­kasje. Flytting av polet vil bety en svekkelse av øvre sentrum. Samtidig sier Oddensente­ret at Vinmonopol­et vil vaere et viktig element for å utvikle senteret, som igjen kan redusere den formidable handelslek­kasjen ut av byen. Og Oddensente­ret er definitivt en del av byen. Dessuten kan det demme opp for at kundene reiser ut av kommunen for å handle. Spesielt hvis den lenge planlagte utbygginge­n kan komme i gang. Vi antar at Vinmonopol­et vet best hva som gagner polutsalge­t i Grimstad.

➤ Men kommunesty­ret er gitt muligheten til å se dette i en politisk sammenheng. De vil gjerne bevare handelen i øvre sentrum, samtidig som de sterkt har ønsket en utbygging av Odden for å begrense handelslek­kasjen. I denne saken kan de fort forskreve seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway