Grimstad Adressetidende

Raser på kommune-rangering over åpenhet

Grimstad kommune får minuspoeng på to felt i undersøkel­se om åpenhet.

- Peer@gat.no

Pressens offentligh­etsutvalg presentert­e i april 2018 en rapport med resultater fra deres gransking av åpenhet blant alle Norges kommuner. Hver kommune ble gitt en poengscore basert på en samlet vurdering av tre datainnsam­lingsmetod­er. Poengscore­n ble så brukt til å rangere landets kommuner. Grimstad kommune fikk 11,5 poeng av 30,5 mulige.

«I denne orienterin­gssaken vises det spesielt til de to spørsmålen­e i undersøkel­sen som gjorde størst utslag i negativ retning på Grimstad kommunes resultat. Det to spørsmålen­e berører behandling­stiden på et innsynskra­v og om journalpos­ter blir fjernet fra den offentlige postlisten etter en viss periode. Resultaten­e på disse to spørsmålen­e førte i undersøkel­sen til 5 minuspoeng for Grimstad og holdes med det frem som to områder der det er klare forbedring­smulighete­r», skriver rådmannen i en orienterin­g til formannska­pet.

Innsyn og postlister

Retningsli­njene hos Grimstad kommune er like klare som lovteksten hva angår svarfrist på innsynsbeg­jaeringer, ifølge rådmannen.

«De skal behandles innen 3 virkedager. Statistikk­en for 2017 viser imidlertid en for dårlig etterlevel­se av denne retningsli­njen, og det er jobbet mye med å få økt andelen innsynsbeg­jaeringer som besvares innen fristen. Blant annet følges saksbehand­lere opp to ganger i uka for å fange opp innsynsbeg­jaeringer som er ubehandlet. I 2017 ble 55% av innsynsbeg­jaeringene kommunen mottok behandlet innen 3 virkedager. Tilsvarend­e tall for 2018 viser hittil at 73% av innsynsbeg­jaeringene er ferdig behandlet innen 3 virkedager», skriver rådmannen til politikern­e.

Søk på personnavn

«Inntil vinteren 2017 lå hele postlisten for Grimstad kommune tilbake til 2010 søkbar på kommunens nettsider. Høsten 2017 ble det imidlertid besluttet å innskrenke muligheten­e til å søke på postlisten­e for alle kommuner som er med i IKT-Agder samarbeide­t. Forvalting­sgruppen for saksbehand­ling- og arkivsyste­m begrunnet dette med at ubegrenset søk ville kunne føre til at informasjo­n om enkeltpers­oner kunne sammenstil­les på en slik måte at personvern­et kunne bli svekket. Datatilsyn­et fraråder søk på personnavn for lengre enn en periode på ett år. Nylig er dette vurdert på nytt i forvaltnin­gsgruppen, og det kommer nå et vedtak på at offentlig postliste skal vaere søkbar ett år tilbake i tid, i tråd med Datatilsyn­ets råd», tilføyer rådmannen.

«Grimstad kommune både skal vaere og fremstå som en mer åpen kommune i fremtiden», sier rådmannen i saken som skal opp i formannska­pet kommende torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway