Grimstad Adressetidende

På konkurrans­e i sylting

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Det er lokale utstillere med fantastisk­e smaker, god lokal mat, konkurrans­er og auksjon.

– Vi håper folk er kreative og setter i gang med å sylte allerede nå. På den måten kan man eksperimen­tere og finjustere oppskrifte­n. Man må bruke lokale råvarer, og skrive hva det er, telefonnum­mer på glasset, hvis man blir med på konkurrans­en. Men ikke navn på, for dommerne skal vurdere bidragene anonymt, forteller Line Nicolaysen i komiteen.

Hun sier en liten historie om produktet også bør vaere med hvis man vil prøve seg på syltekonku­rransen.

– Dette er noe alle kan få til, det er ikke veldig komplisert. Jeg vil råde folk til å høre med eldre mennesker, som ofte kan mye om dette, enten det er en bestemor eller en nabo, og ikke minst er det lokalt mye kunnskap på området, blant annet hos Smaken av Grimstad.

Det finnes mange måter å sylte på og utallige matvarer å sylte, og en vanlig grunnoppsk­rift er sukker, eddik og vann.

God hygiene

– Hygiene er veldig viktig, at glasset er rent og at det er helt tett når man lukker det. Et tips her er å sette på lokket mens glasset er glovarmt. Da blir det tett, det skal helst vaere vakuum, sier Siv Lene Gangenes Skar, i komiteen.

Hun legger til at ikke bare er syltede matvarer veldig godt, men også sunt for kroppen og tarmhelsa.

– Også kan folk eksperimen­tere med mye spennende og godt krydder og urter, som for eksempel kanel, chili, laurbaerbl­ad. Her kan man vaere kreativ og leke seg, sier arrangør JanPetter Balavoine.

Ifølge Dagbladet kan du sursylte nesten hva som helst, så lenge du passer på at glasset er rent. Sylting, eller sursylting, er en gammel konserveri­ngsmetode. Råvarene behandles i saltvann for å trekke ut vaeske, og kokes eller legges i lake med eddik, sukker og krydder i et tett glass, skriver Dagbladet.

– Det er én metode. Jeg tror folk vil bli overrasket over hvor ufattelig enkelt det er, og hvor godt det blir, sier Nicolaysen.

 ??  ?? g alle som vil oppfordres til å bli med på konkurrans­en. Jan-Petter Balavoine, Jorunn Åshammer, Siv-Lene Gangenes Skar, Kristin Scheie Aasen og Line Nicolaysen håper på mange bidrag.
g alle som vil oppfordres til å bli med på konkurrans­en. Jan-Petter Balavoine, Jorunn Åshammer, Siv-Lene Gangenes Skar, Kristin Scheie Aasen og Line Nicolaysen håper på mange bidrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway