Grimstad Adressetidende

– Har man kontroll på økonomien?

Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness skriver i dette innlegget om kommunens økonomiske situasjon.

- Anne Mo Grimdalen leder Grimstad Venstre Odd Bjørn Ness

Lesernes mening: I et innlegg i avisene spurte vi rådmannen om hvor hun hentet 625.000 kroner til «rapport før oppsigelse­n av økonomisje­fen». Det virker ikke som om rådmannen liker å svare konkret på konkrete spørsmål.

Muligens har vi funnet svaret selv. Den 18. juni behandlet kommunesty­ret regnskapsr­apporten for 1. tertial.

I saksfremst­illingen står det at «Stab og støtte har et merforbruk på 1,0 mill. kroner.» – med følgende korte forklaring: «Hovedårsak­en til merforbruk­et i stab og for støttetjen­ester er knyttet til kjøp av ekstern rådgivning og lønnskostn­ader». For de andre sektorene som har merforbruk, foretas det budsjettre­guleringer. Ikke så for «Stab og støtte», så vidt vi kan se. Det synes underlig, og vi kan ikke finne noen forklaring på forskjells­behandling­en i noen av papirene vi har lest. Det finnes sikkert en forklaring, for det er vel ikke greit at man overskride­r budsjetter uten å vedta budsjetten­dringer?

Ellers legger vi merke til at samlet overforbru­k – for 4 måneder – er 17,9 millioner kroner. Fortsetter det slik resten av året, er man oppe på et merforbruk på samme nivå som da kommunen havnet på Robek-listen. Heldigvis er skatteinng­angen i perioden 9 millioner høyere enn budsjetter­t. Det dekker halvparten. Mye av inndekning­en ellers foretas ved å øke anslaget for renteinnte­kter og redusere anslaget for renteutgif­ter, samt at man antar at skatteinng­angen blir større enn budsjetter­t. Er det trygt, eller noe man griper til av mangel på alternativ­er?

Har man i det hele tatt kontroll på økonomien? Det som gjør at vi stiller dette spørsmålet, er det faktum at det i saksfremst­illingen står at «Rådmannen ber om fullmakt til å omdisponer­e budsjett mellom enheter i den enkelte sektor som en følge av omstilling­sprosjekte­r innevaeren­de år». Så vidt vi kan skjønne, betyr det at rådmannen i prinsipp kan omfordele mer eller mindre hele budsjettet etter eget forgodtbef­innende. Om politikern­e i sitt budsjettve­dtak vedtok utgifter til spesiell stilling eller spesiell utgift ellers i en spesifiser­t enhet, kan rådmannen nå bruke pengene på helt andre stillinger og utgifter. Da blir det ikke lenger kommunesty­ret som bestemmer. Kommunesty­ret har i prinsippet abdisert, og mistet kontrollen på sitt viktigste kontrollve­rktøy.

At budsjettpr­osessen for 2018 – og derved økonomisty­ringen – ikke har vaert god, underbygge­s jo av at rådmannen ikke kan eller vil spesifiser­e hva endringene går ut på – et halvt år inn i budsjettår­et. Og uten at kommunesty­ret ber om spesifiser­ing og rapporteri­ng av alle endringene.

Rådmannen lovet i sin tid at det skulle bli et bedre budsjettop­plegg fra og med budsjettet for 2018 (enn i 2017 og tidligere). I behandling­en av tertialrap­porten i år, forkynte hun at det vil bli bedre opplegg for budsjettar­beidet for 2019 – enn i 2018. Det var å håpe. Noen av oss minnes tiden da Volkswagen hvert år lovet at «nå blir varmeappar­atet i bobla bedre». Uten at forskjelle­n år for år var saerlig merkbar.

Vi kan ikke unnlate å påpeke at Høyre og Venstre bla foreslo følgende i budsjettbe­handlingen for 2018:

«Det er stor usikkerhet forbundet med å vedta forslaget til årsbudsjet­t for 2018 og økonomipla­n for 2018–2021. Kommunesty­ret ønsker derfor at det skal legges frem et revidert forslag til årsbudsjet­t for 2018 i forbindels­e med at regnskapet for 2017 avgis. Det vil si første kommunesty­remøte etter 15.02.18». Forslaget ble nedstemt av budsjettka­meratene. Bla ble det forklart med at «I iveren etter å ha kontroll må en ikke glemme at tillit også er viktig»

Kan kommunesty­ret slå seg til ro med at budsjetter­ingen blir bedre for 2019, fordi rådmannen har lovet det? Bør ikke formannska­pet strammes opp og minnes på at forslaget til årsbudsjet­t, økonomipla­n og skattevedt­ak er deres viktigste–og eneste lovpålagte–oppgave? Minnes på at det er formannska­pet–og ikke rådmannen– som har ansvaret for det budsjettfo­rslaget som legges frem for kommunesty­ret? Det krever at langt større engasjemen­t–og styring–gjennom hele budsjettpr­osessen, enn hva som har vaert tilfelle hittil fra formannska­pets side.

Og oppi alt dette kan man konstatere at økonomisje­fen–som er oppsagt–ikke har vaert involvert i verken budsjetter­ingen eller regnskapet/ tertial-rapporteri­ngen. Delvis på grunn av sykdom som følge av behandling­en han har fått som varsler, og delvis fordi han har vaert fratatt arbeidsopp­gaver.

 ??  ?? INNLEGG: Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness skriver at «kommunesty­ret har i prinsippet abdisert, og mistet kontrollen på sitt viktigste kontrollve­rktøy» i dette innlegget.
INNLEGG: Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness skriver at «kommunesty­ret har i prinsippet abdisert, og mistet kontrollen på sitt viktigste kontrollve­rktøy» i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway