Grimstad Adressetidende

Kraftig fall på åpenhets-liste

Grimstad har falt fra 13. til 269. plass på rankingen over åpne kommuner. Arnt Gunnar Tønnessen (V) mener dette er for dårlig.

- Arnt Gunnar Tønnessen Gruppelede­r Venstre

Lesernes mening: Ta plass, dørene lukkes. Alle som har reist med NSB kjenner igjen ordene fra overskrift­en. Det er en god regel når en kjører tog, men en svaert dårlig retningsli­nje for hvordan en skal drive en kommune.

Kommunesty­ret i Grimstad får nå en sak om åpenhet. Den direkte årsaken til dette er at Grimstad kommune har falt fra en 13. plass til en 269. plass på rankingen over åpne kommuner. Vi har altså gått fra å vaere en av de beste kommunene i landet, til å vaere blant de dårligste på dette feltet. I tillegg har antallet saker som blir behandlet bak lukkede dører økt voldsomt i denne perioden. Legg til økt bruk av muntlig orienterin­g og manglende dokumentas­jon, så ser vi en utvikling som ikke kan fortsette.

Grimstad kommune har fire kjerneverd­ier. Det er mot, åpenhet, redelighet og respekt. Av disse er trolig åpenhet selve grunnverdi­en. Åpenhet krever mot, åpenhet krever redelighet og åpenhet krever respekt.

Manglende åpenhet er alvorlig i seg selv, men i den situasjone­n Grimstad er i, med stor og økende mistillit til administra­sjon og politikere, er åpenhet en avgjørende forutsetni­ng for å gjenoppret­te tilliten. Det blir derfor umulig for Venstre å bare ta saken om åpenhet til orienterin­g slik rådmannen foreslår.

Venstre vil i forbindels­e med behandling­en av saken fremme følgende forslag til vedtak:

– Grimstad kommune skal innen to år vaere blant landets 10 beste kommuner på åpenhet. Rådmannen skal innen utgangen av 2018 komme tilbake med en sak på hvordan en skal oppnå dette.

– Etter modell fra blant annet Lillesand skal alle saker og vedlegg som ikke er unntatt offentligh­et vaere søkbare og tilgjengel­ige på kommunens hjemmeside. Dette skal vaere på plass innen 1.10.2018.

– Kommunesty­ret skal få oversikt over alle innsynsbeg­jaeringer som tar mer enn tre dager å behandle. – Ingen politiske utvalg skal behandle saker der det ikke er fremlagt skriftlig saksfremst­illing i rimelig tid før møtet.

– Når politiske saker behandles i lukkede møter, skal alle berørte parter ha fått en orienterin­g om dette, og blitt gjort kjent med hovedtrekk­ene i informasjo­nen som skal gies i forkant.

– Alle henvendels­er fra Sivilombud­smannen skal offentligg­jøres og legges frem for kommunesty­ret til orienterin­g/ behandling. Det samme gjelder henvendels­er fra Fylkesmann­en hvor temaet er innsyn og åpenhet.

Noen vil kanskje hevde at det er å gå for langt, eller at det er unødvendig detaljstyr­ing. Jeg mener det er helt nødvendige tiltak i den situasjone­n vi befinner oss i. Men først og fremst mener Venstre at det burde vaere en selvfølge at en slik åpenhet gjennomsyr­et politikern­es og administra­sjonens arbeid.

Det kan passe å avslutte med dette sitatet fra Grimstad Venstre sitt program for innevaeren­de periode: «Alle skal ha tilgang til informasjo­n som ligger til grunn for beslutning­er, beslutning­ene skal ikke fattes i lukkede rom. Innbyggern­e skal oppleve at det er kort vei til politikern­e, og at det er enkelt å legge frem sitt syn for våre folkevalgt­e, men vi vil aldri gi noen forrang foran andre i en slik prosess.» Jeg håper at resten av kommunesty­ret deler denne oppfatning­en.

 ??  ??
 ??  ?? DEBATT: Venstres gruppelede­r Arnt Gunnar Tønnessen mener Grimstad må tilbake blant de beste kommunene i åpenhet.
DEBATT: Venstres gruppelede­r Arnt Gunnar Tønnessen mener Grimstad må tilbake blant de beste kommunene i åpenhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway