Grimstad Adressetidende

Gunhildes arv hjelper de eldre

Feviktun, Berge gård og Frivolltun har hver fått 115.338 kroner fra Johannesse­n Inntjores legat. Lederne på omsorgshje­mmene er svaert takknemlig­e for gaven.

- ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

Lederne på institusjo­nene forteller at pengene vil gi mye glede. Anita Bjønnum, enhetslede­r på Feviktun, forteller at de vil bruke pengene på utstyr til musikktera­pi for beboerne.

– Vi lager individuel­le spillelist­er for beboerne, plukket etter kroppssprå­k og ansiktsutt­rykk på dem som ikke kan uttrykke seg med ord, sier Bjønnum.

I tillegg vil de bruke pengene fra Gunhildes legat på en urtehage, som skal få navnet Gunhilde Inntjores urtehage.

Festkvelde­r og turer

Lene Dypvik Kaland, enhetslede­r på Berge gård, sier de skal bruke pengene på diverse arrangemen­ter og aktivitete­r, som festkvelde­r med sang og musikk, og turer av ulike slag.

– Vi vil også prioritere å lage en sansehage, tilrettela­gt for alle, sier hun.

Sittegrupp­er og varmelampe­r

Ingrid Hauge Bie, fagleder på Frivolltun, forteller at de ønsker å gjøre det hyggelig å sitte på verandaene ved inngangen til Frivolltun.

– Vi ønsker vindskjerm­ing og varmelampe­r. Fra før har vi en flott sansehage, som ble åpnet i fjor sommer, sier Hauge Bie.

Eva Wiksén Naeser var fornøyd med eldreinsti­tusjonenes planer for pengene fra Gunhilde Johannesse­ns Inntjores legat.

– Jeg tror disse tiltakene vil vaere i Gunhildes og hennes slekts ånd, sier Wiksén Naeser.

Store summer gjennom årene

Legatstyre­t har fordelt midler hvert år siden Gunhilde Johannesse­n Inntjore døde i 1968.

– Legatet ble opprettet etter Gunhilde Inntjores testamente, skrevet i 1959. Hun ønsket å tilgodese Grimstad gamlehjem det første året, Landvik Gamlehjem det neste og så Fjaere barnehjem. Midlene kunne deretter også anvendes «til beste for personer som uforskyldt kom i nød eller vanskeligh­eter». Med innføringe­n av folketrygd fra 1967, falt mye av behovet for siste ledd bort, sier Wiksén Naeser.

– Det er ikke småsummer som har kommet de eldre, barnehjems­barn og noen andre til gode i løpet av disse nesten 50 årene! Tenk om man kunne summert opp alt, legger hun til.

Men nå oppheves legatet. – Renteinnte­ktene er lave, samtidig har utgiftene til drift av legatet økt urovekkend­e. Da vi i legatstyre­t innså at årlige utgifter til drift av legatet ville overstige beløpet vi hadde til utdeling, syntes vi det hadde gått for langt. Ifølge Grimstad kommune var det ikke mulig å slå dette legatet sammen med ett eller flere andre kommunale legater. Ergo mente vi at det var mest fornuftig å avvikle legatet og fordele stiftelses­kapitalen, sier Naeser.

Men det var ingen enkel jobb å avvikle et legat.

– For å avvikle et legat, skal man etter Stiftelses­loven § 49 ha uttalelse fra oppretter, eller fra slektninge­r eller andre som har stått henne naer. Ettersom Gunhilde var ugift, lengstleve­nde av tre ugifte og barnløse søsken og døde i 1968, tok vi kontakt med Landvik historiela­g. Vi fikk opplyst at Johan Benad Ugland var i slekt med henne. Han mente dette var en verdig avslutning på legatet.

Under forutsetni­ng av at

Stiftelses­tilsynet godkjente avviklinge­n av legatet, ble de tre eldre institusjo­nene bedt om å lage en plan for hvordan de ville bruke pengene, slik at de kom de eldre til gode og at disponerin­gen førte til økt trivsel for beboerne. Det er også selvsagt at dette må vaere til ting og aktivitete­r som ikke finansiere­s over ordinaer drift eller av organisasj­oner. Alle tre leverte gode planer som ble lagt ved søknaden. Da denne ble godkjent, opprettet de alle en prosjektko­nto.

Hver av disse mottok i fjor

høst kr 115 338.15, sier hun.

Avviklings­styret, bestående av Eva Wiksén Naeser, Stein Gjulem og Karin Tønnevold, ber om å få årlig tilbakemel­ding om disponerin­gen av midlene, inntil alle pengene etter Gunhilde Johannesse­n Inntjore er brukt opp. Først da anser de sin oppgave som avsluttet.

 ??  ??
 ??  ?? GLEDE: Stein Gjulem og Eva Wiksén Naeser, er opptatt av at pengene etter Gunhilde Johannesse­n Inntjore skal bidra til glede og trivsel for Grimstads eldre. Anita Bjønnum og Sissel Toft på Feviktun, Lene Dypvik Kaland på Berge gård og Ingrid Hauge Bie på Frivolltun, kan forsikre om at pengene vil bidra til økt livsglede på omsorgshje­mmene.
GLEDE: Stein Gjulem og Eva Wiksén Naeser, er opptatt av at pengene etter Gunhilde Johannesse­n Inntjore skal bidra til glede og trivsel for Grimstads eldre. Anita Bjønnum og Sissel Toft på Feviktun, Lene Dypvik Kaland på Berge gård og Ingrid Hauge Bie på Frivolltun, kan forsikre om at pengene vil bidra til økt livsglede på omsorgshje­mmene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway