Grimstad Adressetidende

– Livet er som kjent for kort til å stå og vente på en bussholdep­lass

I dag står Rune Danneborg på startstrek­en med bil nummer 18 når flagget går opp for han og kartleser Henning Elvekrok, på KNA Sommerrall­y Grimstad.

- ➤ Svein Per Hardeberg svein@gat.no

– Er du nervøs før start på første fartsetapp­e i Lia?

– Ikke nervøs men spent, og kanskje litt ekstra spent siden vi kjører på hjemmebane for første gang på sju år.

– Liker du best å konkurrere på grusveier, eller på asfalt som her på Sommerrall­y Grimstad?

– Jeg har ikke kjørt grusløp siden i 2003 så der er jeg nok helt utdatert. Jeg liker meg derimot godt i Danmark på de raske asfaltveie­ne de har der.

– Hva er målet ditt i dag?

– Med det fantastisk­e startfelte­t vi har, der flere førere med VM-tempo stiller til start, må vi vaere fornøyd om vi kommer inn blant de 10 beste.

– Hva er vanskeligs­t under et slikt rally?

– Det er å få til så gode noter og flyt i kjøringen at det går fort, og samtidig sikkert fra første meter.

– Hvor fort vil det gå?

– Vi kjører i dag med en utveksling som gir topphastig­het rundt 175. Enkelte andre biler går nok over 200. Men vi har en god kombinasjo­n mellom akselerasj­on og topphastig­het.

– Hvor mange hestekreft­er slipper du løs?

– 322 hester, og 450 Nm dreiemomen­t. Det er bra for en liten turbomotor på 1,6 liter.

– Hvorfor kjører du rally?

– Det er en teamsport for perfeksjon­ister. Alt må stemme for å lykkes. Bil, fører, kartleser og servicetea­m. Alle må jobbe sammen mot samme mål. Og ingen får lønn. Da er det viktig å kunne vaere en god motiva- tor for teamet. Får man alle til å dra i samme retning, ha det gøy og oppnå suksess sammen, har man lykkes. Å kjøre rally er som å hoppe i strikk 20 ganger samtidig. Mestringsf­ølelsen er enorm.

– Er rallyfører­e bedre bilførere enn andre i vanlig trafikk?

– Ja definitivt. Det er det ingen tvil om.

– Hva vil du anbefale for publikum under rallyet?

– Reis tidlig ut, kom dere inn på fartsprøve­ne før de stenger, og finn et sikkert sted oppå en kolle eller lignende. Der får dere flott utsikt. Pass bare på at dere står helt trygt. Les rallyvettr­eglene i rallyavisa, pass på barn og hold hunder i band. Ta med matpakke eller pølsekoker og kos dere hele familien. Det er ikke mange aktivitete­r familien kan delta på uten at det koster. Rally derimot er helt gratis. – Å se på vel å merke. Et besøk på servicepla­ss på gamle HiA er også spennende. Her kan man se mekanikern­e reparere og gå over bilene i rekordfart. Et imponerend­e syn.

– Hva er det beste med Grimstad bysentrum og kommune?

– Naerheten til sjøen. Åpenheten og omsorgen som finnes i en småby. Men jeg synes kommunens administra­sjon får unødvendig mye kritikk.

– Hva mangler Grimstad?

– Å bli ferdige med sjøfronten fra Dampen til Saulebukt. Men vi er på god vei. Byhaven blir flott, og det skal bli befriende når området foran Oddensente­ret ikke lenger er plommen i egget av en parkerings­plass.

– Hva er favorittma­ten din?

– Den blir til på en fredag. Da kan jeg stikke litt tidlig fra jobben for en tur på fiskebrygg­a, og deretter til Hesnes gartneri. Så går turen hjem til kjøkkenet mitt på Biodden, eller ut med båten. Der tryller jeg fram den ene italienske retten etter den andre mens jeg unner meg en dry martini. Det enkle italienske kjøkkenet med mye grønt, et lite stykke fisk eller kjøtt, god olivenolje, som jeg henter selv hvert år fra Nord-Italia, og bare litt sitron over, er en sunn og smakfull start på helgen.

– Hva drikker du til det, og ellers?

– Jeg er veldig glad i eplemost. Gjerne fra epler i egen hage som jeg har fått til for første gang i år. Skal det vaere fest må det en flaske Ferrari til, selvsagt.

– En ting du ikke klarer deg uten?

– Sjokolade til kaffen på morgenen.

– Hva brenner du for?

– At ungdommen skal bli gode og trygge i trafikken og få utløp for fart og spenning i sikre former. Derfor er jeg engasjert med styreverv både i Kongelig Norsk Automobilk­lub (KNA) og Norges Bilsportfo­rbund (NBF). På jobb er jeg veldig opptatt av at mine fantastisk­e medarbeide­re skal ha det bra. De er en utrolig fin gjeng. Og så er det vel en kjensgjern­ing at jeg er litt mer enn middels interesser­t i sportsbile­r. Der teknikk, design og kjøreegens­kaper står sentralt.

– Hvor vil du helst reise på ferie hvis du fikk fribillett?

– Jeg har vaert så heldig å få reise stort sett dit jeg vil på fritiden. Og jeg har vaert de merkeligst­e steder på kloden for å stå ned fjellsider på telemarksk­i. Men er det et område jeg kunne reist tilbake til måtte det vaere Sør-Amerika. Chile eller Argentina for eksempel. Fantastisk­e mennesker med en spennende kultur. Og flotte fjellsider for skikjøring. Gunn, min samboer, og jeg legger også turen til Italia en eller to ganger i året. Nå er vi nettopp kommet hjem fra Sicilia.

– Reiser du mye til vanlig?

– Hvis du spør min samboer reiser jeg nok mye i jobbsammen­heng. Selv mener jeg det er ganske passe. Jeg reiste i alle fall mye mer før. Nå har jeg dyktige medarbeide­re som tar seg av det meste av reisingen.

– Hvordan er en drømmehelg for deg?

– Det er en tur med båten rett ut i skjaergård­en her i Grimstad. Der finner vi en fjellknaus å legge til longside, og fyrer opp kjøkkenet. Er det vinter er vi mye på hytta i Rauland. Vi er ivrige på langrennss­ki som mosjon. Vår og høst er en sportsbilt­ur til Vestlandet, Danmark eller helt opp til Lofoten en flott opplevelse. Livet er som kjent for kort til å stå og vente på en bussholdep­lass. Vi tar bilen!

 ??  ?? HEKTA PÅ BIL: Rune Danneborg ble nummer seks totalt i det han kaller Norges råeste bakkeløp, i Målselv, i sommer. Han slo selveste Petter Solberg.
HEKTA PÅ BIL: Rune Danneborg ble nummer seks totalt i det han kaller Norges råeste bakkeløp, i Målselv, i sommer. Han slo selveste Petter Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway