Grimstad Adressetidende

Administra­sjonsutval­get vedtok enstemmig å avvikle styringsgr­uppe for faktaunder­søkelse.

- POLITIKK

➤ Rådmannen har fått kritikk fra flere hold etter at hun inviterte de tre politikern­e ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), varaordfør­er Per Svenningse­n og opposisjon­sleder Trond Erik Bognø (H) til å sitte i en styringsgr­uppe som skulle rådgi rådmannen, i forbindels­e med gjennomfør­ing av en faktaunder­søkelse.

Ordfører Kjetil Glimsdal mener det er klokt å legge den ned.

– Intensjone­n var å forhindre det som kunne bli mistenkt for å vaere en for tett binding mellom rådmannen og undersøkel­sen. Det skulle skape troverdigh­et og tillit til undersøkel­sen, og sørge for at det ble gjort på en ryddig måte. Nå har rådmannen sett på dette, og spesielt med hensyn til ny kommunelov er det lurt å avvikle gruppa, sa Kjetil Glimsdal.

– Må inn i protokolle­n

Flere av politikern­e slet med å huske hva som var blitt sagt på tidligere møter.

– Det understrek­er hvor viktig det er å få ting inn i protokolle­n, sa Terje Stalleland (Frp), og fikk full støtte av Venstres gruppelede­r Arnt Gunar Tønnessen.

– Jeg tenker også at det ikke er noen tvil om intensjone­n. Men det er feil at politikere involveres i faktaunder­søkelse og personalpo­litikk. Både på grunn av sammenblan­ding av roller. Og feil fordi det skaper en mistanke om et samarbeid mellom politikk og administra­sjon som ikke skal vaere der, sa Tønnessen.

Han kom med to tilleggs forslag, blant annet « ... Inntil en slik sak er behandlet i kommunesty­ret innstilles alle pågående faktaunder­søkelser.» som han selv strøk. Forslaget hans ble «Kommunesty­ret må få en orienterin­g om faktaunder­søkelse som metode. Der må de juridiske, organisato­riske og etiske rammer for faktaunder­søkelse klargjøres.» Forslaget fikk bare hans egen stemme.

May Kristin Ødegård (Ap) kan huske at de tenkte intensjone­n var god, selv om ideen ikke viste seg å vaere god i ettertid.

– At styringsgr­uppa avvikles er bra. Vi som deltok på møtet, kan også ta selvkritik­k på at vi ikke oppdaget at det manglet i protokolle­n, sa Ødegården.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim understrek­et at det er hennes ansvar at saker blir protokolle­rt.

Varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) sier rådmannen selv må styre faktaunder­søkelser, som han forteller tidligere ble kalt arbeidsmil­jøundersøk­elser.

– Hvis rådmannen trenger assistanse, må hun bestille assistanse. Det er ikke mer avansert enn det. Noen synser om at arbeidstil­synet svikter. La rådmannen få ansvaret helt alene, sa Svenningse­n.

– Da Ståle Einarsen holdt foredrag om faktaunder­søkelser i oktober i fjor, hørte jeg ingenting om at det var uheldig eller uansvarlig. Einarsen sa det ikke var en fiks spennende metode, annet enn saksbehand­ling. Noen utenfor kommunesty­ret forsøker å skape mistillit til noe som vi har vurdert som solid og grundig. Jeg støtter ikke Tønnessens forslag om å innstille pågående faktaunder­søkelser, fordi faktaunder­søkelser handler om saksbehand­ling. Vi kan ikke slutte å saksbehand­le, sa Glimsdal.

Trond Erik Bognø (H) som har holdt seg taus i saken om styringsgr­uppe til nå, sa han hadde vaert fristet til å kommentere saken flere ganger.

– Jeg mener oppvirvlin­g og skriverier de siste fire-fem månedene, bidrar til at alt blir mistenkeli­ggjort og satt i et dårlig lys, uansett. Nå er det blitt som det har blitt. Personlig er jeg glad for at styringsgr­uppa avvikles, for makan til rabalder. Jeg har helt bevisst latt vaere å kommentere saken, til stor irritasjon for journalist­er og andre. Jeg tror styringsgr­uppa bidro til unødvendig støy når ting er som de er. Jeg deler ordføreren­s syn på at intensjone­ne var gode, sa Bognø.

Må roe oss ned

Bjørg Engeset Eide (KrF) hadde ventet på å høre Bognøs syn i saken.

– Jeg syntes det var fine og nyanserte beskrivels­er av situasjone­n. Ordet støyskaper­e passer fint, det er flere som lager så masse uro og støy. Man kan bare prøve å sette seg inn i situasjone­n til øverste leder i en kommune, som blir vingeklipp­et. Da blir ikke det en attraktiv jobb å vaere i. Det må ikke vaere uklare linjer mellom administra­sjon og politikk. Men jeg har ikke vanskelig å forstå rådmannen, som kom som ny inn i en svaert vanskelig situasjon, trengte litt ryggdeknin­g. Vi må besinne oss. Alt blir hausset så forferdeli­g opp, når det egentlig er kjekt å vaere her. Vi må roe oss ned, sa Engeset Eide.

Rådmannens forslag ble enstemmig vedtatt, og er som følger «Pågående styringsgr­uppe for faktaunder­søkelse avvikles. Klager eller varsler på arbeidsmil­jø håndteres av rådmann i tråd med arbeidsmil­jøloven, kommunelov og delegering­sreglement.».

 ??  ?? VEKK: Administra­sjonsutval­get ble enige om at styringsgr­uppa skal legges ned. På bildet: Bjørg Engeset Eide (KrF), Per Svenningse­n (Ap), ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim.
VEKK: Administra­sjonsutval­get ble enige om at styringsgr­uppa skal legges ned. På bildet: Bjørg Engeset Eide (KrF), Per Svenningse­n (Ap), ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway