Grimstad Adressetidende

– Støyforure­nsning fra Landvik Pukkverk

Beboer Jan Arthur Pedersen spør i dette innlegget om hvorfor verst mulig plassering av grovknusa på Landvik Pukkverk blir godkjent.

- Jan Arthur Pedersen

Lesernes mening: Daglig leder for Landvik Pukkverk sier i Grimstad Adressetid­ene 14.august at «det på sikt vil bli mindre støy fra pukkverket». «På sikt» vil iht bedriftens egen detaljregu­leringspla­n si om ca 10-15 år.

Mange beboere i Landvik, Myråsen og i Prestegård­skogen har i mange tiår vaert plaget av støy fra knuseverke­t til Landvik Pukkverk. Den gamle grovknusa er plassert naermest på toppen av heia og sender sine høye romlende drønn utover bygda og boliger i naerområde­t. Ingen vegetasjon hindrer at lyden baerer langt av sted. Mest støy er det når det er vindstille eller når vindretnin­gen går fra knusa mot Myråsen eller Prestegård­sskogen.

Nå har Pukkverket fått tillatelse til å øke uttaket av pukk fra 150-250000 tonn pr år, og med en langsiktig­het på 150 år. Ca hvert femte minutt vil en fullastet lastebil transporte­re pukk ut av Pukkverket. Produksjon­en vil nå starte klokken 0600 om morgenen og gå til 2100 om kvelden. Seks dager i uka, dvs inkl lørdagen.

Beboere i naerområde­t er så plaget av støyen at det er til tider umulig å ha vinduer åpne. Skal man sitte ute på dagtid eller kveldstid er støyen til stor sjenanse. Også laerere og elever på Landvik Sentralsko­le er plaget av støyen.

Det ble i 2015 målt og kartlagt støynivået på de forskjelli­ge knuserene, gravemaski­ner, pigging og transport. Dette viser høye verdier, men i følge målingene innenfor lovlige verdier. Under hvilke driftsmåte­r og vaerforhol­d de to dagene målingene ble tatt vites ikke. Utifra målte desibel på f.eks den gamle grovknusa synes dette veldig lavt i forhold til annet maskineri. Om det er målt i boligfelte­ne vites heller ikke.

Om desibelniv­ået ligger like over eller under, om det er definert impulsstøy eller kartlagt infralyd eller ei: Beboerene i naerområde­t plages! Det går enkelte dager på både humøret og helsa løs.

Fylkesmann­en er kontaktet for flere måneder siden, men har ikke besvart ennå. Komuneover­legen er kontaktet med forespørse­l om nye målinger og vurderinge­r av støyens påvirkning på helse og trivsel.

I de godkjente planene for videre ekspansjon og drift påpekes det at den gamle grovknusa er den som avgir mest støy grunnet sin plassering. Det sies også at situasjone­n vil bedre seg betrakteli­g når denne etter planen skal erstattes av mobile knusere inne i selve bruddet, Men dette vil ikke skje ifølge eierene før om 10-15 år! Selv om det pr i dag er mere enn god nok plass til flere mobile knusere der. (Eierene er forøvrig en privateid familebedr­ift/rederi i Bergen. De eier også grunnen der selve bruddet er)

Så mitt spørsmål er følgende: Hvorfor godkjennes verst mulig plassering av grovknusa når et bedre alternativ foreligger? Er det iht til Forurensni­ngsloven og Forurensni­ngsforskri­ften tillatt å ha en grovnuser plassert slik den er i dag?

 ??  ?? INNLEGG: Jan Arthur Pedersen er lei støyen.
INNLEGG: Jan Arthur Pedersen er lei støyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway