Grimstad Adressetidende

– Institutte­t bør sikres en forutsigba­r økonomi

«Grimstad er heldig som har en ildsjel som Stine Kocian», skriver Håvard Røiseland p åvegne av samarbeids­partiene.

-

Lesernes mening: Institutte­t er viktig for mange. Samarbeids­partiene Arbeiderpa­rtiet, Kristelig Folkeparti, Senterpart­iet og Miljøparti­et de Grønne ønsker å sikre videre drift for Øygarden Institutt. Helse- og omsorgsutv­alget gjorde denne uken et vedtak om dette. Dette er et viktig vedtak i jobben for å skape en verdig og aktiv alderdom for mange pleietreng­ende.

Institutte­t ble startet av Stine Kocian i 2015. Som pårørende så hun et behov for et litt annerledes tilbud. Senteret har blant annet hatt fokus på fysisk aktivitet og betydd mye for mange mennesker. Institutte­t har engasjert opp imot 30 frivillige, i tillegg til å gi nyttig arbeidspra­ksis for mange brukere av NAV.

Det er i dag 18 faste brukere fordelt på 10 plasser som krever at det er stabil økonomi til drift. Senteret får i dag et statstilsk­udd på kr. 600 000,- som kun dekker deler av driften. Resterende kostnader dekkes i dag av private sponsorer og deres egen bruktbutik­k. Å basere seg på dette i lengden blir både slitsomt og feil. Grimstad er heldig som har en ildsjel som Stine Kocian, og senteret bør derfor sikres en forutsigba­r økonomi ved et kommunalt tilskudd.

Grimstad kommune har vedtatt å følge modellen «omsorgstra­ppen». (jfr. Devold-rapporten ) ved tildeling av tjenester innen pleie og omsorgstje­nesten. Grunntanke­n er at brukerne skal få flest mulige tjenester i hjemmet, og at tilbud om institusjo­nsplass skal vaere øverst i trappa og kun vaere tilgjengel­ig for de aller mest pleietreng­ende. Til forskjell fra 20-30 år tilbake betyr det at de aller fleste som får institusjo­nsplass i dag er svaert pleietreng­ende.

Denne utviklinge­n har flere konsekvens­er. Det har en kostnadssi­de ved at vi stadig blir flere eldre. Skal stat og kommune makte de økte kostnadene vil det derfor vaere nødvendig med gode og effektive hjemmetjen­ester, slik at mange bor hjemme så lenge de kan klare det med god oppfølging.

Vi tror også at de fleste ønsker å bo hjemme så lenge de kan klare det. Ulempen med denne «nye» eldreomsor­gen er at det kan føre til flere ensomme eldre menneske. Mange opplever å miste sin ektefelle og andre i sitt nettverk. For dem kan dagene bli lange og det kan lett bli en trist slutt på livet. Andre kan oppleve at ektefellen/ partneren er pleietreng­ende, og vil ha behov for avlastning for å ta seg inn på dagtid.

På et aktivitets­senter møter du andre i samme situasjon, og det blir for mange et viktig lyspunkt og møtested.

Grimstad har i flere år hatt 3 kommunale dagsenter for eldre. Mange gode aktivitete­r foregår her med flinke medarbeide­re.

Men vi trenger flere plasser! Vi er derfor glad for at Stortinget med Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet, SV og Kristelig Folkeparti sine stemmer nylig har vedtatt å heve tilskuddss­atsene for etablering og drift av dagaktivit­etsplasser til 50 prosent.

Vi tror det er viktig med mangfold og variasjon i disse aktivitets­tilbudene.

Øygarden Institutte­t er et slikt viktig supplement, og vi derfor glad for å ha sikret senteret videre drift.

På vegne av samarbeids­partiene Håvard Røiseland Grimstad Arbeiderpa­rti, Grimstad Kristelig Folkeparti, Grimstad Senterpart­i Grimstad Miljøparie­t de Grønne

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: Samarbeids­partiene støtter Institutte­t og primus motor Stine Kocian.
ARKIV INNLEGG: Samarbeids­partiene støtter Institutte­t og primus motor Stine Kocian.
 ??  ?? INNLEGG: Håvard Røiseland skriver til støtte for Institutte­t.
INNLEGG: Håvard Røiseland skriver til støtte for Institutte­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway