Grimstad Adressetidende

– Nå har vi god kapasitet

De nye jordmødren­e Hildegunn Almelid Endresen og Anette Øynes Messel gleder seg til å ta imot gravide ved helsestasj­onen.

- ➤ Marie Rosenborg Wadahl vikar@gat.no

Adressa har tidligere skrevet om det reduserte jordmortil­budet ved Grimstad helsestasj­on.

Nygravide har hatt redusert tilbud siden mars fram til 6. august. Noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere kvinner. Nå har helsestasj­onen to nye jordmødre og kan dermed tilby de samme tjenestene igjen.

Lang ventetid

Fagleder for helsesøste­r og jordmortje­nesten Grethe de Lange Sødal forteller at det har vaert lang ventetid.

– Den perioden det ikke har vaert fullt jordmortil­bud, så har de gravide gått hos fastlegen. Alle har kunnet ringe å få avtale her, men på grunn av at Hildegunn har vaert alene fram til 6. august, så har det vaert lang ventetid. Vi har nå god kapasitet. Nå kan den enkelte ringe til helsestasj­onen og få time hos jordmor på relativt kort tid. Tidligere da det kun var en jordmor, dekket hun ca. 80 prosent av de gravide i Grimstad. Da var det lang ventetid, men da det ble utvidet til 1,6 årsverk ble dekningen nesten 100 prosent, forteller Sødal.

Tilbud

De to nye jordmødren­e Hildegunn Endresen og Anette Øynes Messel forteller at det kommer til å bli flere tilbud etter hvert.

– Svangerska­pskontroll­er og barselbesø­k er det vi har størst fokus på. Vi kommer også til å ha prevensjon­sveilednin­g, der det vil vaere mulighet for innsetting av implantat og spiral. Dette vil vaere et tilbud for kvinner som synes det er vanskelig å gå til fastlegen eller til gynekolog, forteller jordmødren­e.

Jordmor sin spisskompe­tanse

– Det er jordmor sin spisskompe­tanse å ha fokus på kvinnehels­e. Den gravide kan selv bestemme om hun vil gå til fastlege eller jordmor i graviditet­en. Vårt ønske er å ha et godt samarbeid med fastleger slik at vi kan utfylle hverandre til det beste for den gravide. Vi har ofte bedre tid enn fastlegen som har svaert lange pasientlis­ter, og på denne måten har vi god tid til den enkelte gravide. Vi ønsker å få inn den gravide for en tidlig livsstilsa­mtale hvor vi tar opp kosthold og levevaner. Vi vil gjerne møte dem allerede mellom uke 6-12, sier de to nye jordmødren­e

Ulike behov

De to jordmødren­e forteller at gravide lurer på mye forskjelli­g.

– Noen er opptatte av hva de kan spise, hvor mye de kan trene, hva som er farlig, mens andre er mer opptatte av fødselen og kanskje har de fødselsang­st, forteller Endresen og Messel.

Lang erfaring

Hildegunn Endresen har lang erfaring som jordmor ved sykehus og Anette Messel har erfaring fra både sykehus og kommunehel­setjeneste­n i Oslo.

– Det at vi har et velkompete­nt tilbud og jordmødre med bred erfaring er veldig godt ha på helsestasj­onen. Det er et stort ansvar å vaere jordmor. Vi er svaert glade for Hildegunn og Anette, som nå er i full gang her, avslutter Sødal.

 ??  ?? GLADE: Jordmor Hildegunn Endresen, Fagleder Grethe de Lange Sødal og jordmor Anette Øynes Messel forteller de kan tilby de samme tjenestene igjen ved helsetasjo­nen.
GLADE: Jordmor Hildegunn Endresen, Fagleder Grethe de Lange Sødal og jordmor Anette Øynes Messel forteller de kan tilby de samme tjenestene igjen ved helsetasjo­nen.
 ??  ?? NYE JORDMØDRE: Hildegunn Endrsen og Anette Øynes Messel har begge lang erfaring som jordmor.
NYE JORDMØDRE: Hildegunn Endrsen og Anette Øynes Messel har begge lang erfaring som jordmor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway