Grimstad Adressetidende

Naeringssj­ef Bodil Slettebø er godt fornøyd med at Grimstad kommune havner på en 36. plass i NHOs KommuneNM.

- SAMFUNN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

➤ I går kom NHO med sitt årlige kommunebar­ometer, det som også blir kalt for KommuneNM. Det er en oversikt over hvor bra eller dårlig alle Norges kommuner og fylker gjør det innenfor ulike tjenesteom­råder. De fem kategorien­e som er målt er naeringsli­v, arbeidsmar­ked, demografi, kompetanse og kommuneøko­nomi. Og innenfor hver av disse fem hovedkateg­oriene er det igjen flere underkateg­orier, eller delindikat­orer, som blir målt.

Etter å ha regnet og lagt sammen alle tallene viser det seg at Grimstad totalt sett kommer på en 36. plass av i alt 422 kommuner. Dette er den fjerde beste plassering­en i Agder, bak Kristiansa­nd på en 17. plass, Bykle på en 26. plass og Sirdal på en 33. plass, men langt foran Arendal som havner på en 120. plass. Dette liker naeringssj­ef Bodil Slettebø i Grimstad kommune godt.

– Veldig bra resultat

– Jeg synes dette resultatet er veldig bra, og det er veldig bra å se at vi ligger en del bedre an enn i fjor (46. plass, red.anm.). Det er positivt, sier hun til Adressa.

Innenfor de fem ulike hovedkateg­oriene er det i naeringsli­vet at Grimstad kommer best ut. Her kommer de på en 23. plass. Dårligst går det i arbeidsmar­kedet. Her ender de på en 275. plass.

– Det må derfor sies at vi selvfølgel­ig fortsatt har forbedring­spunkter, og at vi kommer til å jobbe for å forbedre disse. Arbeidsmar­kedet er nok det området hvor vi har størst potensial for forbedring, legger hun til.

Innenfor naeringsli­vet igjen er det fire ulike delindikat­orer som blir målt. Det er naeringsli­vsvariasjo­n, altså hvor variert naeringsli­vet er i en kommune og hvor spredt de er over flere sektorer, inntektsni­vået i kommunen, hvor stor andel privat sysselsett­ing som finnes og hvor mye kommuner kjøper av private tjenester. Innenfor disse fire ulike delindikat­orene havner Grimstad på henholdsvi­s 11., 36., 191. og 29. plass. Slettebø er svaert fornøyd med at naeringsli­vsvariasjo­nen er så stor i Grimstad.

– Helt i toppsjikte­t

– Dette er jo helt i toppsjikte­t. Det er veldig hyggelig at vi klarer å komme dit, sier hun.

– Denne indikatore­n viser jo hvor variert naeringsli­vet er i en kommune og hvor spredt de er over flere sektorer. Hva tror du det skyldes at Grimstad gjør det så bra akkurat her?

– Det skyldes jo at vi har et veldig variert naeringsli­v innenfor både landbruk og mat og drikkevare­r. Under oljekrisa så vi også at vi ikke var så veldig hardt rammet av nedgangen som det mange andre var. Det er jo fordi vi har et variert arbeidsliv, sier hun.

– Hvor mange nye bedrifter eller arbeidspla­sser har det blitt skapt i Grimstad de siste årene?

– Vi har i en lengre periode hatt stagnasjon i antall arbeidspla­sser. Fra 2006 til 2015 var det ikke noen vekst i antall arbeidspla­sser i Grimstad, selv om en nedgang i 2015 på 3,7 prosent i hvert fall delvis skyldes endret datagrunnl­ag hos SSB. I 2016 var det imidlertid en økning på 5,6 prosent i antall arbeidspla­sser, og i 2017 var økningen på 1,7 prosent, sier Bodil Slettebø. ➤

 ?? ARKIV ?? GLEDER SEG: Naeringssj­ef Bodil Slettebø i Grimstad kommune er godt fornøyd med en 36. plass i NHOs kommunebar­ometer.
ARKIV GLEDER SEG: Naeringssj­ef Bodil Slettebø i Grimstad kommune er godt fornøyd med en 36. plass i NHOs kommunebar­ometer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway