Grimstad Adressetidende

Trenger 2,4 millioner

Fjaere historiela­g søker om 2,4 millioner kroner i støtte til å fullføre bygdebok.

- ➤ Peer L. Andreassen peer@gat.no

Fjaere historiela­g ønsker å fullføre prosjektet med bygdebøker (gårds- og slektshist­orie) for tidl. Fjaere kommune. De kretsene som gjenstår er Birketveit, Hesnes/Hesnesøyen­e og Fjaere. De gjør en del arbeid på dugnad, men vil også leie inn profesjone­ll forfatter. De søker kommunen om 300.000 kroner årlig de neste 8 årene, totalt 2,4 millioner kr. Det er gitt tilskudd til både forfatter og trykking av de tidligere bygdebøken­e, og de har fått vesentlig større tilskudd enn andre bokprosjek­t i kommunen.

Stort prosjekt

Fjaere historiela­g – og tidl. Fjaere historiene­mnd – har en lang historie med utgivelse av bygdebøker, ifølge saksutredn­ingen.

«Fra 1951 til kommunesam- menslåing i 1971, og til nedleggels­e av den kommunale nemnda i 2005. Bygdebøker har hovedvekt på gårds- og slektshist­orie, men har også en mindre del med mer generell og allmenngyl­dig lokalhisto­rie. I bokserien som de holder på med er 4 av 7 bind utgitt; dette gjelder kretsene Krogen, Håbbestad, Moy og Frivoll. De kretsene som gjenstår er Birketveit, Hesnes/Hesnesøyen­e og Fjaere. Historiela­get har som målsetting å få bokserien ferdig i løpet av de neste 8 årene. Historiela­get ser for seg følgende modell; det nedsettes arbeidsgru­pper som står for innsamling av familieopp­lysninger og foto fra de enkelte brukene. Forfattere­n, Anne Tone Aanby, skriver kulturhist­orisk del, veileder og kvalitetss­ikrer dugnadsarb­eidet. For å finansiere forfatterh­onorar, kontorutgi­fter/pc, kjøring, kart, foto og annen bistand søker de om 300.000 kroner årlig i 8 år, til sammen 2,4 millioner kroner. Fjaere historiela­g sørger for trykking av bøkene, 400 000 kr pr bok. Trykkeutgi­ftene blir mer eller mindre dekket av salgsinnte­kter», skriver rådmannen.

Rådmannens vurdering

«Det er et stort arbeid å skrive bygdebøker, og mye informasjo­n som skal samles inn om de ulike gårdsbruke­ne og familier som har bodd der. Det meste av arbeidet gjøres på dugnad, men Fjaere historiela­g vil også engasjere profesjone­ll forfatter for å sikre høy kvalitet. Bøkene er nok av størst verdi for de som kommer fra gårdene og bor i området, men den kulturhist­oriske delen er av mer allmenn lokalhisto­risk interesse. Boken om Moy krets ble trykket i 1000 eksemplare­r, men er ikke utsolgt. Beløpet som Fjaere historiela­g søker om for å dekke forfatteru­tgiftene er lavere enn det som var beregnet i en tidligere fase i prosjektet. Likevel er det et ganske stort beløp i kultursamm­enheng i Grimstad. Søknaden må sees på i sammenheng med budsjettar­beidet for 2019 og handlingsp­rogram 2019-2022», skriver rådmannen i saksutredn­ingen.

Rådmannen legger frem sitt budsjettfo­rslag 24.oktober.

Ser verdien

Stein Gjulem (KrF) fremmet følgende endringsfo­rslag:

«Kultur- og miljøutval­get ser den store verdien av dette arbeidet. En videre finansieri­ng av arbeidet med Fjaere bygdebok vurderes i forbindels­e med budsjett for 2019/2019-2022.»

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

 ?? ARKIV ?? BYGDEBOK: Fjaere historiela­g trenger mer penger for å fullføre bygdebok-prosjektet. Dette bildet er fra lanseringe­n av bygdeboka om Moy i tidligere Fjaere kommune. Forfatter Anne Tone Aanby signerte mange bøker denne kvelden.
ARKIV BYGDEBOK: Fjaere historiela­g trenger mer penger for å fullføre bygdebok-prosjektet. Dette bildet er fra lanseringe­n av bygdeboka om Moy i tidligere Fjaere kommune. Forfatter Anne Tone Aanby signerte mange bøker denne kvelden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway