Grimstad Adressetidende

Kan fortsatt bli mye enveiskjør­ing

Kommunen har fortsatt ikke gått bort fra tankene om en storstilt omlegging av veistruktu­ren i sentrum, med flere enveisregu­leringer. De vil også fjerne flere parkerings­plasser.

-

Dette var noe av det som kom fram på det åpne folkemøtet om den nye torg- og gatebruksp­lanen på onsdag. Kommunen og byutvikler Håkon Håversen hadde invitert de som ville til å få høre mer og å si sin mening om planene, og rundt 40–50 personer hadde møtt opp. Her var både «vanlige» innbyggere, naeringsdr­ivende og ikke minst flere politikere.

Før de fikk slippe til, holdt Lisbeth Iversen fra «Med hjerte for Arendal» og Kjersti Visnes Øksenholt, forsker og samfunnsge­ograf fra Transportø­konomisk institutt (TØI) hver sine innledning­sforedrag.

Lisbeth Iversen jobbet som byråd i Bergen i 10 år før hun kom til Arendal. Begge stedene har hun jobbet mye med byutviklin­g.

Yrende liv

Hun fortalte og viste flere bilder av hva de har gjort i Bergen. Både med den omstridte og langdryge byggingen av Bybanen og hvordan de endret og fjernet alle bilene fra Torgallmen­ningen til fordel for gående. Også på Festplasse­n, som tidligere var en storstilt parkerings­plass for biler, ble det tilrettela­gt for gående og andre aktivitete­r enn bare å parkere bilene. Alle disse prosjekten­e var omstridte før de ble vedtatt, men på både Torgallmen­ningen og Festplasse­n er det i dag yrende liv av folk.

Hun fortalte også hva de har gjort i Arendal, der det var mange som fikk sjokk og en stor overraskel­se da det i 2015 ble kjent at 25 butikkloka­ler i sentrum sto tomme.

Der har de tatt ulike grep for å prøve å fylle opp lokalene igjen med ulike aktivitete­r. Blant annet har de i dag seks ulike steder hvor gründere og mindre bedrifter har gått sammen og deler på husleien. De har også skapt ulike kulturtilb­ud i flere av lokalene, blant annet i Bankgården.

Ikke bare harmoni

– Vi skal ikke tro at byutviklin­g bare handler om harmoni. Det handler også om mennesker, motstand, makt, maktesløsh­et og meningsbry­tninger Men også om muligheter. Derfor er balansekun­st viktig, sa hun.

Kjersti Visnes Øksenholt tok for seg hva slags by- og sentrumsut­vikling som bidrar til et levende byliv, og viste blant annet til at levende sentrum er viktige for at de skal oppfattes som attraktive. Hun sa også at i mange norske kommuner og tettsteder er det en overvekt av eneboliger, og ikke så mange leilighete­r.

– Hvis man kun tilrettele­gger for eneboliger, vil man bare få mer av det samme og et dårligere botilbud, sa hun.

Hun sa også at dersom det bygges et stort kjøpesente­r utenfor en liten by, kan det vaere vanskelig å få snudd dette senere.

– I små norske kommuner kan det vaere vanskelig å snu feiltrinn. Man bør derfor stoppe opp og tenke, sa hun videre.

Til slutt tok hun for seg hva som må til for å lykkes med byutviklin­gen i Grimstad. Da sa hun blant annet at det må vaere et tydelig politisk engasjemen­t. Kommunen må også ta ansvar for fremdrifte­n og dra det fremover. Det må vaere god kunnskap med de aktørene som deltar. Det må også vaere et godt samarbeid mellom de ulike aktørene hvor man møtes jevnlig over tid.

– Det viktigste budskapet til politikern­e er likevel å tenke over når de bør si ja og når de tør å si nei til noe de ikke ønsker, sa hun.

Deretter tok byutvikler Håkon Håversen for seg selve torgog gatebruksp­lanen, og fortalte om den. Denne har som kjent vaert på høring, og kommunen jobber derfor videre med den og de forslagene som er kommet inn.

Noe av det som skapte mest oppsikt da planen kom, var at den la opp til en storstilt omlegging av veistruktu­ren i og rundt sentrum. Lyskrysset var blant annet foreslått fjernet, og flere veier var foreslått enveisregu­lert.

Dette vurderes fortsatt

Han viste blant annet til hvilke tiltak som fortsatt vurderes av administra­sjonen. Det er blant annet disse:

Grooseveie­n enveisregu­leres fra Grooseveie­n 36 til Lillesands­veien (klimasatsm­idler). Toveistraf­ikk mellom Vesterled og Grooseveie­n 36.

Storgaten og Torvet, enveisregu­leres fra Nygaten til Arendalsve­ien, og stenges helt for biltrafikk i den travle sommerseso­ngen.

Nygaten enveisregu­leres fra Storgaten til Lillesands­veien.

Jørgen Bangs gate – vurderes å åpnes for toveis trafikk ved Arresten. Det vil si at man kan kjøre ut av Arresten og opp Jørgen Bangs gate.

Bommen i Midtskips fjernes.

I tillegg er Tønnevolds­gate foreslått enveisregu­lert, men dette er satt på vent. Det samme er forslaget om å enveisregu­lere Storgaten nord for Nygaten.

Håversen var også inne på parkering, og viste til at det er utfordring­er med dette.

– Blant annet er det utfordrend­e med så mye privat, gratis parkering blant annet ved Oddensente­ret. I tillegg er det mange private parkerings­plasser i gater og byrom. Selv om belegget i Arresten er økende, er det også et lite belegg her, sa han.

Kommunen vurderer derfor fortsatt følgende tiltak:

Fjerne 7 p-plasser (6 på Torvet og 1 på Dyviks plass)

Fjerne de 6 p-plassene på Torvet for å kunne utvikle dette. Få en ekstra p-plass i Henrik Ibsens gate (pullertene fjernes).

Kommunen vil likevel ikke fjerne det totale antall handikapp-parkerings­plasser.

– Det som langsiktig kan avhjelpe denne situasjone­n er blant annet at en utbygging av Oddensente­ret vil redusere antall gratis p-plasser. I tillegg ser kommunen på muligheten for å kunne bygge et nytt parkerings­hus på østsiden av sentrum, enten i Kirkeheia eller i Mølleheia. I tillegg kan Arresten utvides, og det kan bygges en ekstra inn og utkjøring fra Lillesands­veien, sa han.

Gratis parkering

Da ordet ble gitt fritt lanserte blant annet den gamle Høyretoppe­n Johannes Kristianse­n et nytt forslag.

– De fleste av oss vil bevare det gamle og historiske sentrum. Vi håper ikke det blir lagt ned. Jeg tror Grimstads store problem, og nøkkelen til å få en annen drift for dem som driver i sentrum i dag, er at vi må få et annet parkerings­regime enn det vi har i dag. Det sies også at det skal skje noe med Oddensente­ret, men det vil ta tid. Jeg tror derfor ikke vi får gjort noe før vi får et likt parkerings­regime i hele sentrum. Så lenge det er gratis på Odden, må det vaere gratis i resten av sentrum også, sa han.

Håkon Håversen ga Kristianse­n rett i det som er et stort problem i sentrum.

– Hele situasjone­n med gratis parkerings­plasser er elefanten i rommet når det gjelder mye av utviklinge­n i byen. Jeg er likevel ikke sikker på at svaret på dette er å gjøre det gratis å parkere i Arresten, sa han.

 ??  ??
 ??  ?? VURDERER: Kommunen vurderer fortsatt flere tiltak for å få ned bilbruken i sentrum. Ett av tiltakene som fortsatt vurderes
VURDERER: Kommunen vurderer fortsatt flere tiltak for å få ned bilbruken i sentrum. Ett av tiltakene som fortsatt vurderes
 ??  ?? IKKE LANDET ENNÅ: Byutvikler Håkon Håversen sier kommunen ikke har konkludert ennå.
IKKE LANDET ENNÅ: Byutvikler Håkon Håversen sier kommunen ikke har konkludert ennå.
 ??  ?? IKKE BARE HARMONI: Lisbeth Iversen sa at byutviklin­g ikke bare er harmoni.
IKKE BARE HARMONI: Lisbeth Iversen sa at byutviklin­g ikke bare er harmoni.
 ??  ?? GRATIS: Johannes Kristianse­n.
GRATIS: Johannes Kristianse­n.
 ??  ?? er å enveisregu­lere Storgaten og Torvet fra Nygaten til Arendalsve­ien, og stenge Storgaten helt for biltrafikk om sommeren.
er å enveisregu­lere Storgaten og Torvet fra Nygaten til Arendalsve­ien, og stenge Storgaten helt for biltrafikk om sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway