Grimstad Adressetidende

Med de nye bankbyggen­e til Sparebanke­n og DnC kom en langvarig debatt om byens ansikt og utvikling.

-

Fylkeskons­ervator Ulf Hamran var en ivrig bidragsyte­r til debatten, og her er hans mening om betongbrut­alismen, som den senere ble kalt:

«Hvordan kan den hvitmalte panelarkit­ektur fra 1700- og 1800-tallet i sørlandsby­ene bevares også for fremtiden? Hvilke løsninger kan komme på tale som også tilgodeser handelssta­ndens ønsker, og dermed ikke hindrer den økonomiske utvikling i sentrumsst­røkene?

I Grimstad bygger byens banker i dag nye pengeinsti­tutt-palasser på tomter hvor det tidligere lå verdifulle hus: Sparebanke­n flytter fra sitt hundre år gamle røde mursteinsb­ygg i von Hanno-stil i Storgaten, der bankens ledelse fant at man lå «utenfor trafikken», og ned i Storgaten, ved byens trafikknut­epunkt ved E 18 og rutebilsta­sjonen.

Den norske Creditbank flytter fra sitt beskjedne murhus over i et hypermoder­ne bygg som skal reises på meieritomt­en.

Den gamle meieriutsa­lgsbygning som nå i disse dager rives, kan enhver interesser­t selv bedømme. Den er så frisk i tømmeret at den kunne ha stått i to hundre år fremover. Huset er antakelig oppført i 1820-30-årene og har opprinneli­g vaert et meget pent hus, som en arkitekt som f.eks. avdøde Wilhelm Swensen ville kunne vaert restaurert og påbygd i lengden så det ville blitt en pryd for strøket, en tjenlig bygning for bankens behov – og dertil en virkelig kulturbeva­rende gjerning av en av våre største banker.

Det spørres stadig «hvem som skal betale kalaset», og det fremholdes at det koster så enormt å restaurere og moderniser­e våre gamle hus. Må man ikke anta at de store bank- og forretning­sbygg vel så meget er utslag av et økonomisk overskudd, og at overskudde­t mest naerliggen­de investeres i nybygg? Problemet er ikke hvor pengene skal skaffes fra, men hvordan de skal brukes.

Så lenge handelssta­nden og bankene ikke skjønner at antikvaris­ke verdier også er hard valuta (som de i dag selger til rivningspr­is), er jeg redd man bare får resignere. En by får et utseende som avspeiler dens innbyggere­s kulturelle nivå.

Ved fin restaureri­ng av eksisteren­de bebyggelse og utnyttelse av tilstøtend­e tomter der boder og lignende står, til nybygg, ville Grimstads handelsliv kunne klare seg med å investere halvparten av det de gjør i nybygg, og samtidig bevare sin bys saerpreg.

Det er viljen som mangler, ikke evnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway