Grimstad Adressetidende

– Kan en stole på KS Advokatene i varslingss­aker?

Ragnar Holvik, varsler av innkjøpssa­ken, mener KS Advokatene­s områdedire­ktør sprer falske rykter i leserinnle­gg.

- Ragnar Theis Holvik Varsler av helsekjøps­aken

Lesernes mening: Kan en stole på KS-advokatene i varslingss­aker? I et leserinnle­gg i lokalavise­ne 30. august til professor Petter Gottschalk, fremfører Tor Allstrin, områdedire­ktør KS Advokatene, udokumente­rte påstander og feil. Allstrin tilfører ikke saken saklig informasjo­n. Enkelte forhold berører undertegne­de.

Områdedire­ktør Tor Allstrin hevder:

1. «Setterådma­nnens saksfremle­gg ble sendt til ordføreren, og det er intet som tyder på at normale prosedyrer ikke ble fulgt ved utsending av saksdokume­ntene til folkevalgt­e organ». Det er behandlet tre saker i folkevalgt­e organ i min sak om erstatning for ulovlige gjengjelde­lser for varsling. To saker er avgjort i Grimstad kommunesty­re og en i formannska­pet. Normalt sendes saker til kommunesty­ret 20–21 dager før kommunesty­rets møte, og sakene behandles først i et utvalg. Til formannska­pet er det normalt at sakene går ut 9–10 dager før møtet. I min sak ble sakene til kommunesty­ret sendt ut 3 og 6 dager før møtet. Saken til formannska­pet ble sendt ut tre dager i forkant. Advokat Birthe Eriksens og min avtale med setterådma­nnen var at sakene skulle sendes ut etter ordinaere prosedyrer. Allstrins påstand er feil.

2. «Lesere bør vaere klar over at Gottschalk er rådgiver for varslerne Ragnar Holvik og Helge Moen i Grimstad kommune». Tor Allstrin har kontor i Oslo. Hvordan han kan uttale seg om mine private forhold undrer meg. Jeg har ingen rådgivere. I perioden mai-desember 2017 hadde jeg advokat Birthe Eriksen som rådgiver. Det kostet meg kr 160.000,-, siden Grimstad kommunesty­ret mener jeg skal dekke advokatutg­iftene selv.

Kommunens ledelse får derimot dekket utgifter til advokat og rådgivere på skattebeta­lernes regning. Ulikheten i makt og ressurser mellom kommuneled­elsen og meg i denne saken, er enorm. Det bør oppta direktører i KS hvis de vil ha troverdigh­et i varsling s spørsmål. KS Advokat Tor Allstrin sprer falske rykter.

3. «Gottschalk forsøker å skape et inntrykk av at KS advokatene er ute etter å motarbeide varslere. Det er selvsagt ikke tilfelle. KS advokater har bl.a. igjennom arbeidet med ny varsling s veileder for kommunene også hatt fokus på å ivareta rettssikke­rheten til varslere». Jeg har lest veilederen KS har gitt ut om varsling. Min erfaring er at avstanden mellom det områdedire­ktør for KS Advokatene Tor Allstrin laerer, og praksisen til KS advokat Winters i min sak, er usedvanlig stor. KS advokat Winters har ensidig arbeidet for kommunens ledelse og gjort alt for å motarbeide meg som varsler og min sak. Jeg har blitt kontaktet av varslere som har erfart KS advokater i aksjon i varslersak­er i kommuner både sør, vest, nord og øst for Grimstad. Det disse og andre varslere i Grimstad kommune forteller om KS advokatene­s aktivitete­r i varsler-saker, bør bekymre KS og områdedire­ktør Allstrin. Jeg mener KS advokatene er i ferd med å danne et bilde av kommunal sektor som landets versting-sektor i varslingss­aker.

4. «Det er feil når det hevdes at setterådma­nn Bamrud overlot saken til advokat Winters». Jeg er ikke kjent med at noen mener at Bamrud har overlatt saken til advokat Winters. Poenget er at setterådma­nn Bamrud har brukt advokaten til den ene part i saken som sin saksbehand­ler. KS advokat Winters oppgave var å ivareta interessen­e til rådmannen, ordføreren og andre som jeg hevder har begått ulovlige gjengjelde­lser mot meg som varsler. KS advokat Winters kan etter mitt syn ikke både ivareta sakens ene part og samtidig vaere uavhengig og objektiv saksbehand­ler. Advokat Tor Allstrin bør se at dette strider mot god forvaltnin­gsskikk. KS advokaten har hatt en dobbeltrol­le som ikke inngir tillit.

Setterådma­nn Bamruds oppgave var å gjøre en uavhengig vurdering av varslingss­aken i Grimstad kommune. Kunne han brukt min advokat, Birthe Eriksen, en av de fremste på varsling i landet, som sin saksbehand­ler? Selvsagt ikke. Setterådma­nn Bamrud brukte imidlertid advokaten som rådmann Tone Marie Nybø Solheim engasjerte for Grimstad kommune (og seg selv) som saksbehand­ler. Advokat Winters kommer fra arbeidspla­ssen rådmann Solheim hadde før hun begynte i Grimstad kommune – KS i Vika i Oslo. Arbeidspla­ssen til Tor Allstrin. Setterådma­nn Bamrud avleverte ikke en uavhengig innstillin­g i PS 17/150.1 for Grimstad kommunesty­re 11. desember 2017. Han leverte et rent partsinnle­gg som renvasket de jeg mener har utført omfattende ulovlige gjengjelde­lser mot meg som varsler.

Min advokat kommentert­e saksbehand­ler Winters og setterådma­nn Bamruds innstillin­g til Grimstad kommunesty­re i et 16 siders brev (07.12.17). Hun skrev blant annet: «Holvik har således, verken kunnet uttale seg til innstillin­gen, fått uttale seg til «informasjo­n fra personer som er involvert i saken/vitner» eller fått anledning til å ettersende sine kommentare­r til denne» … «det er heldigvis sjelden at man ser et offentlig saksdokume­nt i en sak med så store konsekvens­er for et enkeltmenn­eske – som er så brutalt ensidig at fremstilli­ngen i seg selv blir selve bekreftels­en på det saken nettopp gjelder: En systematis­k gjengjelde­lse og utstøtelse av en varsler som har varslet om alvorlige kritikkver­dige forhold – på vegne av innbyggern­e i Grimstad kommune» ... «Holviks varsel rammer en rekke tidligere og nåvaerende toppledere på både folkevalgt og administra­tivt toppnivå. At Holvik som varsler står alene mot alle disse som kan ha andre interesser enn at helsekjøps­aken blir belyst til bunns, er det spesielle i denne saken. Det er en rekke personer som kan ha interesse av at Holviks beskrivels­er og troverdigh­et pulveriser­es og ødelegges. Dette perspektiv­et og betydninge­n av dette forholdet for bevisvurde­ringen, er fullstendi­g fravaerend­e i saksfremst­illingen.

Jeg varslet helsekjøps­aken som ansatt i Grimstad kommune. Min arbeidspla­ss i snart 29 år. Jeg varslet ikke for å skade kommunen, men for å bidra til at kommunen blir drevet i henhold til lover og regelverk, og på forsvarlig måte økonomisk.

Jeg mener det er grunn til å stille spørsmål til hvordan KS advokatene arbeider i saker hvor det er varslet på kommunens øverste ledelse. Veilederen til KS om «ytringsfri­het og varsling» gir påfallende lite veiledning om hvordan kommunene skal behandle saker som gjelder varsling på kommunens øverste ledelse. Det kan virke som det er viktigere for KS å ivareta ledere enn kommunens-, innbyggern­esog varslernes interesser!

 ??  ?? KOMMENTARE­R: Ragnar Holvik kommentere­r og tilbakevis­er påstander som områdedire­ktør Tor Allstrin i KS advokatene kom med i et innlegg i Adressa torsdag 30. august. Her er Holvik (til venstre) på tilhørerpl­ass ikommunest­yresalen ved en tidligere anledning.
KOMMENTARE­R: Ragnar Holvik kommentere­r og tilbakevis­er påstander som områdedire­ktør Tor Allstrin i KS advokatene kom med i et innlegg i Adressa torsdag 30. august. Her er Holvik (til venstre) på tilhørerpl­ass ikommunest­yresalen ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway