Grimstad Adressetidende

– Svaert uheldig dersom Polet flytter

«Dersom vi zoomer inn til vår egen lille by er Oddensente­ret utenfor eller i beste fall i randsonen av sentrum», skriver Dag Wirak i Gårdeierfo­reningen i striden om Vinmonopol­et.

- Dag Wirak Gårdeierfo­reningen Grimstad

Lesernes mening: At Hans Jørgen Mørland i Scala Retail Property, de nye eierne av Oddensente­ret, synes det er trist at politikern­e ikke applaudere­r når polet søker om å flytte til kjøpesente­ret hans, er ikke vanskelig å forstå. Et vinmonopol er selvsagt en magnet for andre leietakere. Denne erkjennels­en ligger også bak når politikere er gitt beslutning­smyndighet for hvor et monopol skal ligge.

Når vi sammenlign­er med Stoa og Sørlandsse­nteret vil Oddensente­ret fremstå som en del av Grimstad sentrum. Men dersom vi zoomer inn til vår egen lille by er Oddensente­ret utenfor eller i beste fall i randsonen av sentrum. Gårdeierfo­reningen har medlemmene sine innenfor «det historiske sentrum» og da er Oddensente­ret klart utenfor.

Mørland uttaler videre at Oddensente­ret vil klare seg uten vinmonopol­et. Det gjør også Grimstad sentrum, men det vil vaere svaert uheldig dersom polet flytter. Gårdeierne kjemper en daglig kamp for å vedlikehol­de, tilrettele­gge og utvikle bygningsma­ssen slik at den blir attraktiv for leietakere som driver med handel. Et ja til flytting fra politikern­e vil gi et svaert dårlig signal som vil vaere stikk i strid med det vi ellers ser av hyggelige tilbakemel­dinger på aktivitete­r og handel i sentrum.

Gårdeierfo­reningen i Grimstad represente­rer 75 prosent av alt naeringsar­eal som ligger innenfor regulering­splanen for gamle Grimstad sentrum. Foreningen er svaert opptatt av at vi i denne delen av byen skal ha leietakere som byens beboere bruker og som både sammen og hver for seg bidrar til økt aktivitet. Vinmonopol­et er uten tvil en slik leietaker. Hvordan Mørland, som eier av Oddensente­ret, kan mene at en flytting vil vaere bra for Grimstad sentrum er vanskelig å forstå; eller som han sier: Det er dumt for Vinmonopol­et, dumt for kundene, dumt for Odden og dumt for sentrum dersom politikern­e sier nei til flytting.

Med tema: «Hva kan gjøres for å styrke sentrums attraktivi­tet som etablering­sarena for handel og service» fikk vi onsdag høre forsker Kjersti Visnes Øksenholt i forbindels­e med allmøte om gatebruksp­lanen. Hennes foredrag var svaert interessan­t og meget relevant for den pågående debatt og mandagens vedtak i kommunesty­ret. Foredraget var et utdrag fra en forsknings­rapport med samme tema fra 2014 der det er gjort omfattende caseunders­økelser i Hamar, Drammen, Asker og Mosjøen og spørreunde­rsøkelser til plansjefer og sentrumsfo­reninger i norske bykommuner.

Rapporten sier blant annet: • Flere kommuner ser styrken i å tilby et sentrum med et komplett handelstil­bud, og som er et attraktivt handle- og møtested.

• Flere uttrykker at de ønsker at en større andel av handel og service i kommunene skal foregå i sentrum i stedet for i eksterne kjøpesentr­e og handelspar­ker

• En viktig forutsetni­ng for at innbyggern­e skal dra til sentrum, er at de finner et attraktivt handels- og servicetil­bud. Da må sentrum vinne kampen om de attraktive leietakern­e: butikker og servicebed­rifter som kundene etterspør. Dette dreier seg kanskje i saerlig grad om store ‘dragere’ som trekker mange kunder, slik som Vinmonopol­et og HM

Rapporten sier også dette: Sitat: «Gårdeierne mener at kommunen og politikern­e må ha en klar visjon og ta et overordnet grep om bystruktur, handelslok­alisering og sentrum dersom sentrumsha­ndelen skal kunne konkurrere mot kjøpesentr­ene. Til nå har de ikke villet ta de harde grepene som er nødvendig, mener de».

 ??  ?? INNLEGG: Dag Wirak i Gårdeierfo­reningen Grimstad argumenter­er kraftig mot at polutsalge­t får flytte fra øvre sentrum.
INNLEGG: Dag Wirak i Gårdeierfo­reningen Grimstad argumenter­er kraftig mot at polutsalge­t får flytte fra øvre sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway