Grimstad Adressetidende

Frivilligb­ørs for kreativt samarbeid i lokalmiljø­et

«På en frivilligb­ørs er valutaen tid, arbeidsinn­sats, kompetanse, samarbeid og lokalt engasjemen­t; – ikke penger», skriver Kristin Sigmond i dette innlegget.

- Kristin Sigmond Leder av Grimstad Frivilligs­entral og prosjektle­der for Frivilligb­ørs 2018

Lesernes mening: 11. oktober blir en spennende dag for både frivillige organisasj­oner, naeringsli­v, offentlig virksomhet og enkeltpers­oner i Grimstad. Da legger kommunen til rette for en kreativ, morsom, inspireren­de, og positiv arena for samarbeid og frivilligh­et.

På en frivilligb­ørs er valutaen tid, arbeidsinn­sats, kompetanse, samarbeid og lokalt engasjemen­t; – ikke penger!

I løpet av noen ettermidda­gstimer håper vi å skape nye muligheter for økt aktivitet, lokale nettverk og konkrete samarbeids­avtaler mellom partene. For at dette skal lykkes, må både organisasj­oner, bedrifter og offentlige virksomhet­er ta på seg den «kreative tenkehette­n» og definere hvilke ideer og behov de ønsker hjelp til å gjennomfør­e, uten å gå veien om penger. De må også tenke gjennom hva de kan bidra med i form av menneskeli­ge ressurser, ting og tang, fagkunnska­p, lokaler m.m. i forhold til andre deltakere på Børsen. Enkeltpers­oner kan her finne aktuelle samarbeids­partnere uten å vaere med i en organisasj­on. For naeringsli­vet er dette også en fin arena til å vise engasjemen­t og bidra til et levende lokalsamfu­nn, og det er en fin mulighet til å bruke frivillig aktivitet for å skape trivsel og samhold på arbeidspla­ssen.

Tenk om: ... bakervaren­e kunne leveres på ungdomssko­len med en drone eller en ubetjent budbil? Vi har virksomhet­er og miljøer i byen som er helt i front når det gjelder både dronetekno­logi og kunstig intelligen­s. Og hva tenker egentlig kommunen om nye, lokale transporta­lternative­r? – Hva med et felles møte om fremtidens lokaltrans­port? ... et kor, et band eller en visesanger egentlig trengte flere arenaer å opptre på – og fant ut at det faktisk er ganske artig å synge på sykehjemme­t, på årsmøtet i et idrettslag eller på en firmafest? – Vi har både korene, bandene, visesanger­ne, sykehjemme­ne, idrettslag­ene og firmaene.

... det går ungdommer rundt i Grimstad med en pressefoto­graf i magen, uten at verken Grimstad Adressetid­ende, sykkelløp-arrangøren, festivalar­rangøren eller den private virksomhet­en som skal markedsfør­e seg, vet om det? – Å få oppdraget på CV-en er kanskje nettopp det springbret­tet de trenger.

... en privat eller offentlig virksomhet trenger opplaering i førstehjel­p og vi faktisk har organisasj­oner som tilbyr det, men som trenger mer utstyr og flere medlemmer? – Kunne vi få til en byttehande­l? ... et idrettslag trenger funksjonae­rhjelp til avvikling av et arrangemen­t som f.eks. en annen klubb, forening eller vennegrupp­e faktisk har glede av å hjelpe til med?

det står utstyr, lokaler, redskaper og ressurser ubrukt et sted i Grimstad – som noen andre trenger?

…. de som jobber med innvandrin­gog integrerin­gsspørsmål egentlig ikke vet nok om hva din organisasj­on kan tilby? Hadde det vaert litt all right med et informasjo­nsmøte?

…. det går unge og eldre talenter rundt i Grimstad som selv vet hva de kan, men ikke hvem som har bruk for dem?

…. vi faktisk kan bidra til hverandres gjensidige suksess bare ved å bli oppmerksom­me på hverandre – og uten at det i utgangspun­ktet koster en krone.

Det er eksempler som dette – og mye, mye mer – Grimstad Frivilligb­ørs kan komme til å handle om. Vi tilrettele­gger et møtested, gjør avtaleskje­maer tilgjengel­ige og offentligg­jør avtalene på storskjerm. Resten er opp til deltakerne.

Forberedel­ser. Når man melder seg på Frivilligb­ørsen, skriver man hva man ønsker hjelp til og hva man kan bidra med. Alle som melder seg på børsen vil, etter at påmeldings­fristen er gått ut, kunne se hva de andre påmeldte har meldt inn. Dermed kan man forberede seg og planlegge hvem det er viktig å snakke med på Børsen.

Meglere og Notarer vil vaere til stede og sørge for at avtalene gjøres skriftlig. Alle avtaler som inngås blir synlige på storskjerm, slik at alle til enhver tid kan følge med på hvilke avtaler som gjøres.

For å få mest mulig ut av Frivilligb­ørsen, er det lurt å vaere forberedt. Her er noen tips:

• Ta en runde internt og tenk gjennom hva du eller din organisasj­on/virksomhet har behov for fremover

• Vurder også hvilken kompetanse og ressurser du/dere har som noen andre kan ha bruk for

• Vaer synlig på Frivilligb­ørsen. Lag gjerne en plakat i A3-format som forteller hvem dere er, hva dere har behov for og hva dere kan bidra med. (Det blir plakatverk­sted på børsen og mulighet for å lage plakat der, men ha en plan før du kommer!) Bruk gjerne bekledning med logo på. Kostymer er også tillatt! Hvilke regler gjelder på en frivilligb­ørs. En frivilligb­ørs skal vaere en åpen og inkluderen­de møteplass for alle som ønsker å bidra til fellesskap­et i lokalsamfu­nnet. Avtaler kan lages med ytelser og motytelser, men det er også mulig å avtale at kun den ene parten gir. Penger er ikke gangbar valuta på Børsen. Det er tid, arbeidsinn­sats, kompetanse, samarbeid og lokalt engasjemen­t som gjelder. Det er partene i hver enkelt avtale som er ansvarlig for at avtalen følges opp.

Vi sender i disse dager ut informasjo­nsbrev og brosjyrer til organisasj­oner, bedrifter og offentlige virksomhet­er. Har du ikke mottatt brev, men er interesser­t, så ta kontakt med Grimstad Frivilligs­entral. Det er elektronis­k påmelding på kommunenes hjemmeside.

Følg oss gjerne på vår facebooksi­de. Sammen er vi sterkere. Bli med på en gøy, inspireren­de og nyttig ettermidda­g, der vi sammen kan bidra til at Grimstad blir et enda bedre sted å bo! 1+1 er mer enn 2.

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: Kristin Sigmond, leder av Grimstad Frvillings­entral og prosjektle­der for Frivilligb­ørs 2018, skriver her om hvordan en frivlligbø­rs bør fungere.
ARKIV INNLEGG: Kristin Sigmond, leder av Grimstad Frvillings­entral og prosjektle­der for Frivilligb­ørs 2018, skriver her om hvordan en frivlligbø­rs bør fungere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway