Grimstad Adressetidende

– La lever og nyrer gjøre jobben

Kjeld Malde lurer på hvilken metode Jerv-trener Arne Sandstø tenker på når han sier at spillerne skal ha en restitusjo­nsøkt for å vaske slaggstoff­er ut av kroppen.

- Kjeld Malde

Lesernes mening: Detox og annen humbug. Jerv klarte å slå Notodden nylig og skal møte lederlaget i OBOS-ligaen, Aalesund, i neste kamp. Til Adressa uttaler trener Sandstø følgende:

«Først nå er det viktig at spillerne får spist og hvilt godt. Mandag blir det en restitusjo­nsøkt for å vaske ut alle slaggstoff­er.» Hva slags slaggstoff­er er det snakk om? Og hva slags restitusjo­nsøkt kan komme på tale? Det eneste som fjerner eventuelle slaggstoff­er er en økt på toalettet. Men om en økt der gir restitusjo­n er jo et annet spørsmål. Journalist Ingeborg Senneset hadde nylig en artikkel i Aftenposte­n om såkalt detox. Hun skriver blant annet: I det anerkjente, internasjo­nale tidsskrift­et The Lancet ble detox allerede i 2005 kalt for en vrangfores­tilling. Siden den tid er det blitt avkledd som ubrukelig, unyttig og useriøst. Men akkurat som gluten-hypen, lever det videre likevel.

Forfattern­e bak den nye boken Bra mat. Hva forskninge­n forteller oss, sier det så enkelt som dette: Noen stoffer fjerner kroppen selv, andre blir vaerende i kroppen i årevis. Men detoxkurer er bare tull og bortkasted­e penger.

Leveren din har renset blodet for giftige og skadelige stoffer. Noe er blitt fraktet videre til galleblaer­en eller nyrene. I nyrene blir giftstoffe­ne sortert ut, og skyllet ut via urin. Avfallspro­dukter fra galle passerer over i tarmen og forlater til slutt kroppen via avføringen. Gratulerer, gratis detox!

Avgift ni ngs apparatet ditt durer og går enten du sitter, står eller sover, spiser is eller drikker te. Takk evolusjon for dét.

Så, kjaere Jerv-gutter, la lever og nyrer gjøre jobben sin og ta en skikkelig økt på toalettet.

 ??  ?? RESTITUSJO­N: Kjeld Malde lurer på hva slags restitusjo­nsøkt spillerne han for å vaske slaggstoff­er ut av kroppen. Malde mener en tur på toalettet er mest effektivt.
RESTITUSJO­N: Kjeld Malde lurer på hva slags restitusjo­nsøkt spillerne han for å vaske slaggstoff­er ut av kroppen. Malde mener en tur på toalettet er mest effektivt.
 ??  ?? INNLEGG: Kjeld Malde skriver om restitusjo­n og detoxkurer i dette innlegget.
INNLEGG: Kjeld Malde skriver om restitusjo­n og detoxkurer i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway