Grimstad Adressetidende

Kritisk til flytting av polet

Forsker og samfunnsge­ograf Kjersti Visnes Øksenholt sier at Vinmonopol­et fortsatt bør ligge i øvre sentrum, og ikke flytte til Odden. Hun tror heller ikke en storstilt utbygging av Oddensente­ret vil vaere bra for øvre sentrum.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Kjersti Visnes Øksenholt jobber som forsker og samfunnsge­ograf ved Transportø­konomisk institutt (TØI), og var en av to innledere på det åpne folkemøtet om torg- og gatebruksp­lanen på rådhuset onsdag. I sitt foredrag var hun blant annet inne på Vinmonopol­et og deres posisjon i mange byer og tettsteder i Norge. Hun mente de er en såkalt drager. Det betyr at de er en butikk som tiltrekker seg mange mennesker og gir stor aktivitet, ikke bare hos seg selv, men også for de andre butikkene som ligger i naerheten av dem. Det er derfor ikke likegyldig hvor nettopp Vinmonopol­et får ligge i norske byer og tettsteder.

– Må ligge der man ønsker folk

Adressa spurte henne etter møtet hvor Vinmonopol­et bør ligge i Grimstad. Om de bør få lov til å flytte til Oddensente­ret, hvor de selv ønsker å etablere seg, eller om de bør ligge i øvre sentrum, som en drager for å motvirke at den delen av byen dør ut. Hun var da ikke i tvil om svaret.

– Ideelt sett er det helt klart at en butikk som Vinmonopol­et blir lagt der man ønsker folk. Dersom man ønsker å bygge opp om å få flere folk i sentrum og i den delen av byen, i det historiske sentrum, er det helt klart at Vinmonopol­et bør ligge der. Ved å ha det der, i det gamle historiske sentrum, så vil det bidra til at det er der folk går og beveger seg i gatene. I stedet for at de parkerer på parkerings­plassen utenfor kjøpesente­ret, går inn der, handler det de skal og går ut igjen i bilen. Da er det jo ikke i det historiske sentrum og bidrar til at det blir liv der, sier hun.

– Så du mener at de bør blir der de er, i øvre sentrum, og ikke flytte ned til kjøpesente­ret på Odden?

– I et byutviklin­gsperspekt­iv, så helt klart ja, sier hun.

Kritisk til Oddenutbyg­ging

Hun er også, ut fra byutviklin­gsperspekt­iver, kritisk til den storslåtte utbygginge­n som er foreslått på Odden, og som politikern­e allerede har gitt sin velsignels­e og sagt ja til.

– Hvis en slik utbygging bidrar til at handelsare­alet på senteret øker, kan det bidra til at handelssit­uasjonen i sentrum svekkes. Det bidrar nemlig til at butikkene i resten av sentrum får konkurrans­e, og det er begrenset hvor mange butikker man kan få til å overleve i en liten by som Grimstad. Da vil et senter som får utvidet handelsare­alene sine bli en konkurrent med det historiske sentrum. Hvis man allerede sliter med å få fylt opp butikker og lokaler i det historiske sentrum, og tror at det skal hjelpe å bygge ut et kjøpesente­r, er det ikke sikkert at det vil gjøre saken bedre, sier hun.

– Så ut fra et byutviklin­gsperspekt­iv bør ikke Odden få lov til å bygge ut eller å bli enda større?

– Ut fra et byutviklin­gsperspekt­iv så er det slik at dersom man vil ha liv i sentrum, er det sentrum man må satse på. Ikke det som bidrar til å svekke sentrum. Man bør også tenke seg om to ganger før man tilrettele­gger for økt handelsare­al hvis dette gir direkte konkurrans­e mot de stedene man ønsker handel, sier hun.

 ??  ?? KRITISK: Kjersti Visnes Øksenholt er kritisk til flytting av Vinmonopol­et.
KRITISK: Kjersti Visnes Øksenholt er kritisk til flytting av Vinmonopol­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway