Grimstad Adressetidende

Mener flytting vil ramme hardt og brutalt

– Vi er sikre på at dersom Vinmonopol­et blir flyttet til Oddensente­ret, vil dette ramme mange små butikker i øvre sentrum hardt og brutalt, skriver driverne av mange av butikkene i dette leserinnle­gget. Det er spesielt rettet til de folkevalgt­e i formanns

- DEBATT

Lesernes mening: Til

de folkevalgt­e i formannska­pet og kommunesty­ret i Grimstad.

I forbindels­e med

den politiske behandling av Vinmonopol­ets plassering ønsker noen av oss som driver butikk i øvre sentrum å komme med innspill som vi håper dere tar med i deres vurdering.

Det er lovbestemt

at «Kommunesty­ret fastsetter det høyeste antall utsalgsste­der for AS Vinmonopol­et innen kommunen og godkjenner deres beliggenhe­t» (§3-3). Vinmonopol­ets spesielle karakter er bakgrunn for denne lovbestemm­elsen, og det er mange hensyn som skal vurderes når plassering skal bestemmes.

Magnet. Vinmonopol­et er

spesielt. Forskning rundt handel viset at vinmonopol­et er en magnet. For øvre sentrum i Grimstad en det ingen tvil om at Vinmonopol­et har en enormt positiv ringvirkni­ng med hensyn til handel.

Å flytte Vinmonopol­et

ut fra øvre sentrum bekymrer oss. I den siste tiden har øvre sentrum dessverre vaert preget av mye avvikling og nedleggels­e av virksomhet­er og dessverre flere tomme lokaler. Forsvinner Vinmonopol­et fra øvre sentrum, vil nok denne trenden fortsette.

I Grimstad jobber

vi med to forskjelli­ge sesonger, høysesong og lavsesong. Lavsesong preger mange av månedene, og da må man som butikk snu på hver krone for å overleve. Vi er heldige som også har «Sommerbyen» Grimstad, for uten denne hadde øvre sentrum sett totalt annerledes ut. Vi står kanskje ved et veiskille? Hvordan skal øvre sentrum se ut om 5 år eller om 10 år? Hvis vi ønsker at øvre sentrum skal preges av fulle butikkloka­ler og liv og røre hele året. må man ta noen valg og gjøre vedtak som tilrettele­gger for dette. Det er deres ansvar som folkevalgt­e. Og vårt ansvar som butikkdriv­ere er å ha attraktive, spennende og fristende butikker som skaper handel og trygge arbeidspla­sser i øvre sentrum.

Negativ effekt. Angående

parkering vil vi gjerne trekke fram Arrestens positive betydning for handel i øvre sentrum. Arresten blir stadig brukt av flere, og for Vinmonopol­ets kunder er det kort avstand fra parkering til butikk.

Noen av butikkene

i sentrum har eksistert i en mannsalder og flere av oss husker da Vinmonopol­et kom til Grimstad. At dette var positivt for byen, hersker det ingen tvil om.

Å miste Vinmonopol­et

i øvre sentrum vil ha en enormt negativ effekt på omsetning og

aktivitet. Det er

politisk vilje for å investere i infrastruk­tur og utvikling av øvre sentrum. Denne avgjørelse­n mener vi forplikter til å tilrettele­gge for et levende bysentrum.

Det å ha

et vinmonopol i øvre sentrum bidrar i stor grad til at kundene bruker byen som sitt handlested. Vi er sikre på at dersom Vinmonopol­et blir flyttet til Oddensente­ret, vil dette ramme mange små butikker i øvre sentrum hardt og brutalt. To valg ligger på vektskålen, hva er viktigst?

Vi håper dere

vil ta dette i betraktnin­g når avgjørelse­n skal tas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway