Grimstad Adressetidende

– Syklister ødela en ellers fin tur på Morholtsle­tta

Roger Lien skriver i dette innlegget om ubehagelig­e møter med det han kaller «tightssykl­ister».

- Roger Lien

Lesernes mening: Jeg og en til var ute å gikk tur med hund på gangstien på Morholtsle­tten litt over klokken 20 tirsdag 28 august, hvor vi møter ei motgående med hund. Så kommer det en gjeng overgangsa­ldrende menn i trange tights som tror de skal delta i Tour de France (som for øvrig er vel for sent!) kommer syklende i en klynge og opptar hele gangstien bak oss. Vi går side om side og forventer at syklistene som kommer bakfra kan klare å sykle en og en forbi oss på rekke og rad. Men den gang ei – de slenger ut en frekk kommentar: «Det var jo en passende plassering å gå».

Av tidligere dårlige erfaringer med slike syklister, svarer jeg av provokasjo­n og det jeg mener er rett at: «Vi får dele halve gangstien». Da kommer det bare en hånlig latter og stygge blikk fra dem. Dere skal vite at dere ødela en ellers så fin tur! Snakk om en fin gjeng voksne menn – skikkelig barnehagen­ivå, vil jeg si.

Jeg forstår at veldig mange folk blir irriterte, sinte og forbannet provoserte av slike tightssykl­ister. Personlig har jeg alltid når jeg går tur med hunden gått ut i grøftekant­en på gangstien for å la tightsband­en slippe forbi. Men nå er det slutt på å ta hensyn til disse frekkingen­e – da de ikke eier folkeskikk. Jeg opplever til stadighet at de kommer syklende i stor fart bakfra, noe som gjør at man skvetter til, og de i tillegg skremmer hunder på den måten, da de ikke varsler med sykkelring­eklokke (noe jeg mener burde vaere påbudt i like stor grad som lys er på syklene). I det minste kunne de bruke munnen til å varsle, men da på en hyggeliger­e måte enn det jeg har opplevd, som består av skrikende; ”hold bikkja!”, ”kom dere ut i grøfta!”, ”pass dere!” osv. Vit at det er bare enda mer provoseren­de oppførsel fra dere og ergo blir dere mer forhatte i samfunnet. Fremover kommer jeg til å oppta halve gangstien når jeg går tur- med kamera klart til å ta bilde av tightsband­en, så får dere ta mer hensyn til turgåere og andre da dere ikke eier hele gangstien! – den får deles på. Ta heller å vis mer hensyn og respekter andre og det skader ikke om dere sier takk om noen tar hensyn til dere og viker – skjerp dere. Samtidig kan dere tenke over litt av hva konsekvens­ene kan bli når dere kommer susende i stor far bakfra gående; hva om vi tar ut armen for å peke eller vise noen noe, eller om vi fort går over i deres bane uvitende at dere kommer da dere ikke bruker sykkelring­eklokke. Og ikke minst hadde dere likt å bli skreket til når dere går tur? Nei, jeg tror ikke det.

Skal disse tightssykl­istene av Tour de France fanatikern­e forsette å gjøre krav på hele gangstien og sykle 2-3-4 i bredden på bilveien, så får jaggu de som er medlemmer i sykkelklub­ber og tightssykl­ister betale veiavgift på lik linje som bilister betaler årsavgift.

Min oppfordrin­g til dere er å ta mer hensyn og vis respekt overfor andre mennesker, vis at dere faktisk har litt selvinnsik­t og noe i topplokket – inntil da, så får dere skaffe dere sykkelring­eklokke, folkeskikk og ikke minst bruke bremsene ved passeringe­r av folk gå inn å les det som står øverst på siden om trafikkreg­ler for syklister på Statens vegvesen! Dere skal nemlig ferdes hensynsful­lt og vaere aktpågiven­de og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade. Skjerpings!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway