Grimstad Adressetidende

Kvinne på topp i Ap

Marit Grefstad har bare vaert Ap-medlem i tre år, like lenge som hun har sittet i kommunesty­ret. I løpet av den tiden har hun gjort lynkarrier­e og blir nå partiets ordførerka­ndidat.

- POLITIKK Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Arbeiderpa­rtiet har valgt Marit Grefstad som ordførerka­ndidat.

– Jeg er veldig takknemlig for, og stolt av, at jeg har blitt satt opp på første plass på Aps liste til kommuneval­get neste høst og dermed er partiets ordførerka­ndidat. Det er en veldig stor oppgave, men også veldig lystbetont. Vi har en spennende gruppe som gir grunn til å stå på. Jeg er derfor kjempestol­t over å bli spurt om dette.

Dette forteller Marit Grefstad til Adressa. Vi treffer henne, Håvard Røiseland og Brit Eskedal på ett av møterommen­e på det nye biblioteke­t. Der presentere­r Eskedal, som er leder av nominasjon­skomiteen i lokallaget, Marit Grefstad og Håvard Røiseland som deres to toppkandid­ater til neste års kommuneval­g. Komiteen har da satt Grefstad på førsteplas­s, mens Røiseland har fått andreplass.

Andre gang i historien

Dette er andre gang i lokallaget­s historie at de setter en kvinne på toppen av lista. Første gang var i 2007 da Brit Eskedal selv var partiets ordførerka­ndidat. Da gjorde som kjent Venstre et brakvalg og Hans Antonsen (V) ble ordfører i to perioder.

– Nå er dette din første periode i kommunesty­ret, og du kom inn i politikken og Ap for bare tre år siden. Hvordan føles det å ha gjort en slik kometkarri­ere i Ap at du allerede etter bare tre år i politikken klatrer helt til topps og lanseres som ordførerka­ndidat?

– Det er veldig fint. Nå har jeg jo litt erfaring fra andre ting tidligere. Jeg har blant annet vaert i Utdannings­forbundet i 17 år, både som fylkesstyr­emedlem i flere perioder, og som hovedtilli­tsvalgt for dem i Grimstad i åtte år. Jeg har derfor vaert ute en vinternatt før, og det gjør meg trygg på å gå inn i oppgaven, sier hun.

Mange kriterier ble vurdert

Brit Eskedal, som selv har sittet i kommunesty­ret i mange år og som altså selv var ordførerka­ndidat for partiet i 2007, sier det var mange kriterier nominasjon­skomiteen så på da de vurderte hvem de skulle sette på toppen av lista.

– Det er jo et veldig krevende verv, og det blir stadig mer krevende også. Vi har blant annet sett på arbeidskap­asitet, og evnen til å ta tak i en sak og fullføre den. Vi har også sett på hvem som kan stå oppreist, både i motgang og medgang. Vedkommend­e må for eksempel ikke miste fotfestet i medgang, men må kunne beholde bakkekonta­kten da også. Det er viktig, sier Eskedal.

– Vi har også sett på dette med å vaere modig og å ha sine meningers mot. Torde å stå for dem. Det er en god kvalitet. Så har vi også snakket om at en ordfører er leder for hele kommunesty­regruppa, ikke bare Aps representa­nter. Da må vedkommend­e vaere inkluderen­de og kunne bygge tillit. Det tror vi virkelig at Marit er i god stand til. Både å vaere inkluderen­de og å bygge tillit. Det tror vi også at Håvard kan, sier Eskedal.

– Viktig, men ikke avgjørende

– Hvor viktig var det for dere at det ble en kvinne på topp denne gangen?

– Det var jo viktig, men ikke avgjørende. Vi mente rett og slett at hun var best og har de kvaliteten­e vi så etter. Personlig synes jeg det var helt topp at vi fikk en kvinne øverst, sier Eskedal, og legger til at det var enstemmigh­et i nominasjon­skomiteen om valget de gjorde.

Det har i lengre tid vaert kjent at Per Svenningse­n gir seg med politikken etter neste valg. Da har han vaert med i Grimstadpo­litikken i 48 år, helt siden kommunesam­menslåinge­n i 1971. Selv om lokallaget selvfølgel­ig kommer til å savne ham og den enorme kunnskapen og kompetanse­n han har om Grimstad, sier Eskedal at det likevel ikke var vanskelig å finne en ny ordførerka­ndidat.

– Nei, vi har så mange gode politikere og det kommer nye representa­nter inn i gruppa, sier hun.

Innkjøpssa­ken og splittelse

Den perioden vi fortsatt er inne i nå har vaert vanskelig for Ap. Innkjøpssa­ken har blant annet ført til splittelse i kommunesty­regruppa, der varaordfør­er Per Svenningse­n, Anne Merete Holmberg og May Kristin Ødegård har stemt likt i mange saker, mens resten av gruppa har stemt annerledes.

Konflikten toppet seg i fjor høst da både Svenningse­n og Ødegård nektet å stille opp på flere gruppe- og styremøter. Brit Eskedal vil ikke si noe om hvordan dette har påvirket nominasjon­skomiteens arbeid og valg av kandidater.

– Det kommentere­r jeg ikke. Det har veldig lite med vårt arbeid med å finne kandidater på første og andre plass, sier hun.

– Men har dere tenkt at dere vil ha kandidater som kan føre til at dere unngår en slik splittelse igjen?

– Jeg har gitt noen kriterier for hva som ligger til grunn for vårt valg, og det du spør om har ikke vaert noe tema i nominasjon­skomiteens arbeid, sier hun.

– Hvordan tror dere innkjøpssa­ken og følgene av den vil påvirke velgerne og valget neste år her i Grimstad?

– En kan ikke bare sette strek over det som har vaert. Det blir derfor viktige brikker. Derfor blir det viktig å få enda mer åpenhet og tydelighet. Jeg håper også at vi fortsatt har ansatte som tør å varsle, selv om det ikke er sikkert vi har det. Vi må også kunne laere av det som har skjedd. Jeg håper likevel at vi snart kan sette sluttstrek for en del av det som har vaert, se fremover og få et nytt fokus, sier Grefstad.

Endelig liste blir vedtatt på Aps medlemsmøt­e 9. oktober.

 ??  ??
 ?? ARKIV ?? BYTTET BEITE: I 17 år var Marit Grefstad tillitsval­gt i Utdannings­forbundet, åtte av dem som hovedtilli­tsvalgt i Grimstad kommune.
ARKIV BYTTET BEITE: I 17 år var Marit Grefstad tillitsval­gt i Utdannings­forbundet, åtte av dem som hovedtilli­tsvalgt i Grimstad kommune.
 ??  ?? HELSE OG OMSORG: Håvard Røiseland har både jobbet med helse og omsorg og innkjøpssa­ken. Her med tidligere kommunalsj­ef Tone Mikalsen.
HELSE OG OMSORG: Håvard Røiseland har både jobbet med helse og omsorg og innkjøpssa­ken. Her med tidligere kommunalsj­ef Tone Mikalsen.
 ??  ?? TATT STEG: Marit Grefstad kom først inn i Ap for tre år siden, og har sittet sin første periode i kommunesty­ret denne perioden. Partiet er så fornøyd med henne at nominasjon­skomiteens leder Brit Eskedal satt henne på første og Håvard Røiseland på andre plass til høstens valg.
TATT STEG: Marit Grefstad kom først inn i Ap for tre år siden, og har sittet sin første periode i kommunesty­ret denne perioden. Partiet er så fornøyd med henne at nominasjon­skomiteens leder Brit Eskedal satt henne på første og Håvard Røiseland på andre plass til høstens valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway