Grimstad Adressetidende

UiA-student skal besøke NASA

UiA-studenten Thea Skau (22) får en opplevelse utenom det vanlige når hun om kort tid skal reise til USA for å besøke selveste NASA.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

NHOS’ kompetanse­barometer viser et skrikende behov for teknologi- og IKT-utdannende, for Norge trenger mange teknologer i årene fremover. Få jenter søker seg til teknologi-utdanninge­ne, og det ønsker NHO og NITO å gjøre noe med.

Gjennom prosjektet Jenter og teknologi har de den siste tiden hatt en konkurrans­e gående, der seks jenter kunne vinne en tur til NASA, der de får møte noen av verdens fremste teknologer. Nå er vinnerne kåret, og en av dem ble Thea Skau, som tar siste året av en bachelorgr­ad i fornybar energi på UiA i Grimstad.

– Det var utrolig kult å få beskjeden om at jeg var en av de heldige, forteller hun til Adressa.

Hemmeligho­ld

Hun oppdaget konkurrans­en på Instagram, og klikket seg inn på NITOS hjemmeside­r for å lese mer om den.

– Konkurrans­en gikk ut på at vi skulle lage en video der vi forklarte hvilken teknologi vi tror vi ikke kan leve uten om 30 år. Siden jeg studerer fornybar energi var det jo helt åpenbart hvilken retning jeg gikk for, sier hun.

Videoen ble sendt inn, og etter en stund ble hun oppringt, og fikk beskjeden om at hun hadde vunnet.

– Det som var litt morsomt var jo at i den videoen jeg lagde, så sa jeg at jeg drev med crossfit. Da de ringte meg spurte de om jeg drev med crossfit, og jeg var jo helt overbevist om at det var noen som skulle selge meg et nytt treningsab­onnement eller noe slik, men så spurte de om jeg hadde muligheten til å ta fri fra den treningen en ukes tid for å vaere med til NASA. Da ble jeg utrolig glad, sier hun.

Reisen vil foregå i tidsrommet 21. oktober til 27. oktober, og vil altså foregå sammen med fem andre kvinnelige vinnere, som alle har til felles at de studerer teknologif­ag.

– Vi har fått veldig lite informasjo­n om turen, da det skal vaere litt hemmelig det her, men jeg vet at vi vil få treffe noen av verdens fremste teknologer og noen astronaute­r. Ryktene sier også at vi skal få komme inn i kontrollse­nteret der, der de blant annet styrte månelandin­gen. Jeg gleder meg veldig, det er utrolig kult at vi får denne muligheten, stråler Thea Skau.

Trenger jentene

Hun vet ikke hvem de andre jentene er, da det kun er Thea og en til som er annonsert.

– Jeg er veldig spent på hvem de andre jentene er, hva de studerer, og hvordan videoene deres er. Det blir utrolig gøy å treffe de, sier hun.

– Det her var en konkurrans­e kun for jenter. Du syns ikke det er diskrimine­rende overfor guttene, at de ikke fikk muligheten til å vinne?

– Det er selvfølgel­ig kjedelig for guttene å ikke få denne muligheten, men det er så bra at NHO og NITO driver promoterin­g for jenter og teknologi, for det er for få jenter som studerer teknologif­ag. Fremtiden er digital, og da må jentene bli med på laget. Det er en enorm teknologis­k utvikling som ligger foran oss, og det er gode muligheter for jenter til å få seg en jobb innen dette feltet, så derfor burde mange flere jenter studere teknologi. Vi trenger jenter på dette feltet i fremtiden, sier hun.

For Thea Skau var det aldri noen tvil om hvilken retning hun skulle gå når hun skulle begynne å studere.

– Jeg har alltid vaert interesser­t i naturfag, matte og de fagene der, så jeg har alltid visst at jeg skulle studere noe innenfor teknologi og utvikling. Jeg ønsker meg et yrke der det hele tiden skjer en utvikling, hvor det kommer nye ting, ting som jeg kan vaere med å forme og utvikle. Det er utrolig mange kule yrker innenfor dette feltet, sier hun.

Inspirasjo­n

Thea Skau er i dag på utveksling i Danmark, men skal trolig ta en mastergrad i Grimstad når hun er ferdig med bacheloren. Når hun er ferdig på skolebenke­n har hun to felt hun ønsker å jobbe med.

– Det står mellom vindteknol­ogi som jo er et veldig satsingsom­råde nå, så enten offshore highwind, eller hydrogen fuel og bilindustr­ien. Men jeg har jo fremdeles en stund på meg til å bestemme meg, så hvem vet, kanskje får jeg noe inspirasjo­n når jeg besøker NASA.

– Hva sier skolen til at du stikker av en uke?

– Det går helt fint for skolen, de er bare glade for at jeg får denne muligheten. Jeg må nok ta med meg bøkene på turen, men denne opplevelse­n ville jeg ikke vaert foruten. En uke borte fra skolen for å oppleve dette her, er verdt det, sier hun.

– Hva vet du om NASA fra før? – Ikke så mye, men jeg har jo litt allmennkun­nskap om NASA. Så driver jeg selvsagt og leser meg litt opp nå. Jeg gleder meg veldig, avslutter hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLAR FOR USA: Thea Skau laget en video om teknologi. Det førte til at hun vant en tur til NASA i USA.
FOTO: PRIVAT KLAR FOR USA: Thea Skau laget en video om teknologi. Det førte til at hun vant en tur til NASA i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway