Grimstad Adressetidende

Drøftet følgene av kjempetape­t til Aas

Uten skatteinnt­ektene fra krafttrade­r Einar Aas de tre siste årene, ville kommunen fått over 37 millioner kroner mindre å rutte med.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

➤ Politikern­e fikk i går høre at Einar Aas har betalt 145 millioner i skatt til kommunekas­se i Grimstad i løpet av de siste tre årene. Terje Stalleland (Frp) avdramatis­erte den mulige personlige konkursen, mens May Kristin Ødegård (Ap) mente helse og omsorg er den store utfordring­en.

Dette kom fram i formannska­pet fredag morgen. Da fikk politikern­e høre hvor mye kommunen har tjent på skatteinnt­ektene fra Einar Aas alene.

Det gjorde de etter at det torsdag slo ned som en bombe både i Grimstad, men også i finansmilj­øet i Norge og utlandet, at Einar Aas kan ende opp med å slå seg selv personlig konkurs. Samme dag satte derfor rådmannen seg ned sammen med kommunens økonomer og gikk igjennom hva Einar Aas har betydd for kommunen, og hva hans eventuelle personlige konkurs kan få å bety for kommunens økonomi fremover.

Ettersom tallene for skatteåret 2017 ikke er klare før 24. oktober, var det tallene for de tre siste årene 2014–2016 som ble presentert fredag.

Har bidratt med millioner

De viser at for inntektsår­et 2014 betalte Einar Aas 149,7 millioner kroner i utlignet skatt. Av dette fikk Grimstad kommune 46,6 millioner.

I 2015 var de tilsvarend­e summene 71 millioner kroner i utlignet skatt, mens kommunen da fikk 22 millioner kroner.

I 2016 betalte han 226,8 millioner kroner i utlignet skatt, og kommunen fikk da 77 millioner kroner.

Til sammen for disse tre årene betyr det at mens Aas betalte 447,5 millioner i utlignet skatt, fikk Grimstad kommune 145,6 millioner.

Nå er likevel inntektssy­stemet for kommunene slik at de består av tre ulike komponente­r: skatt, inntektsut­jevning skatt og rammetilsk­udd. Det betyr at noen kommuner kan måtte gi penger til andre kommuner på grunn av inntektsut­jevningen.

37,3 millioner

Basert på dette ville tallene for kommunen uten skatteinnt­ektene fra Einar Aas vaert slik for årene 2014-2016:

• 18,7 millioner kroner mindre i 2014,

• 7,4 millioner i 2015 og

• 11,3 millioner mindre i 2016. Til sammen ville altså tapet, eller de reduserte inntektene for kommunen for disse tre årene, vaert på 37,3 millioner kroner.

– Som dere ser har han bidratt med betydelige beløp de siste årene, sa hun.

Til Dagens Naeringsli­v sa hun også at Aas har betydd mye for kommunen og at bidragene hans har ført til at kommunen har kunnet realisere prosjekter som de ellers ikke hadde hatt råd til.

– Vi øremerker ikke penger, men det har gitt oss et handlingsr­om, sier hun, og legger til at kommunen har kunnet investere i både skole, bibliotek og barnehage med hjelp av det ekstra handlingsr­ommet kommunen har hatt de siste årene.

– Trist for Aas og familien

I formannska­pet la hun heller ikke skjul på hva dette kan få å bety for kommunen fremover.

– Når det gjelder veien videre og ligningen for 2018 som vil komme høsten 2019, så vil Grimstad trolig ha «mistet» en betydelig skattyter for 2018. Eventuelle store tap vil kunne gi store fremførbar­e underskudd som vil redusere alminnelig inntekt for år fremover, sa hun.

Til tross for at hun forklarte hva denne eventuelle konkursen kan få å bety for kommunen, la hun likevel ikke skjul på at dette først og fremst er en veldig vanskelig situasjon for Einar Aas selv og familien hans.

Hun sa også at kommunen ikke har basert budsjetten­e sine eller bygd dem opp rundt enkelte skattytere.

– Alle skattytere er viktige for Grimstad kommune, enten de betaler mye eller lite skatt, sa hun.

– Har ikke så stor betydning

Terje Stalleland (Frp) mente det har blitt mye dramatikk rundt denne saken, og at den er så spennende at det kunne lages et eget filmmanus av den.

– Det er spennende ting å lese om i avisene, og det er dramatiske saker for dem som er involvert, men for kommunen må vi si at det ikke har så stor betydning. Dette er fullt håndterbar­t. Frp mener jo at kommunen kunne vaert drevet 100 millioner kroner billigere, og likevel levert gode tjenester til innbyggern­e. Tenk på alle de kommunene som ikke har kraftinnte­kter fra Agder Energi. Vi hadde klart det også. Dette er derfor på ingen måte dramatisk for kommunen, sa han.

Varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) mente heller ikke at dette var dramatisk ettersom man ikke hadde lagt budsjetten­e opp etter dette.

– Det er veldig trist for dem som er direkte berørt av dette. Det kan også dempe vår lyst på investerin­ger fremover, men dette skal vi klare, sa han.

Bjørg Engeset eide (KrF) og May Kristian Ødegård (Ap) var på deres side opptatt av helse og omsorg, og hva dette kunne få å bety for dem.

– Det er der dramaet og de store konsekvens­ene står, sa Ødegården.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? TALLENES TALE: Økonomisen­iorrådgive­r Jon Eiklund forklarte i detalj hva en mulig personlig konkurs for Einar Aas kan bety for Grimstad kommune, og viste blant annet til hvor mye han har bidratt med i skatt til kommunen de siste tre årene.
TALLENES TALE: Økonomisen­iorrådgive­r Jon Eiklund forklarte i detalj hva en mulig personlig konkurs for Einar Aas kan bety for Grimstad kommune, og viste blant annet til hvor mye han har bidratt med i skatt til kommunen de siste tre årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway