Grimstad Adressetidende

Nå ringer det ikke hos brannvakta

Fra mandag ringer det i Kristiansa­nd når man trykker på trygghetsa­larmen i Grimstad.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

De 400 med trygghetsa­larm har fått nye digitale alarmer. Nå vil det ringer i Kristiansa­nd.

Mandag 17. september vil trygghetsa­larmene i Grimstad besvares av helseperso­nell på et felles kommunalt responssen­ter i Kristiansa­nd.

– De gamle analoge er nå byttet ut med nye digitale trygghetsa­larmer som gir økt kvalitet og mulighet til og knytte til seg ulike sensorer ut fra behov hos tjenestemo­ttakerne i kommunen, forteller prosjektle­der Silje Bjerkås i kommunen.

– Vi har ikke funnet noen ulemper ennå. Alarmene blir besvart av helseperso­nell med en gang. Det gjør at man kan få riktig hjelp raskere. Responssen­teret er åpent hele døgnet. Dette tror vi vil gi økt kvalitet og trygghet, sier Tanja Fredensbor­g, ansvarlig for implemente­ring av velferdste­knologi i hjemmetjen­esten.

Hun mener hjemmetjen­esten også kan bruke tiden på mer tilstedeva­erelse hjemme hos pasientene istedenfor å besvare og avklare anrop og alarmer som kan vaere feilsendt.

60 telefoner og 20 alarmer

– I en undersøkel­se i hjemmetjen­esten kom det fram at ansatte i en sone besvarte i gjennomsni­tt 60 telefoner og 20 alarmer daglig i en sone i Grimstad. Det er to soner på Frivoll og en på Fevik. Det ble veldig mye telefoner. Helseutdan­nede på responssen­teret kan lettere vurdere hva slags hjelp vedkommend­e trenger, og gi det direkte. Hjemmetjen­esten får anledning til å vaere mer til stede på besøk nå, uten avbrudd av telefoner, sier Fredensbor­g.

Det er cirka 400 personer i Grimstad som har trygghetsa­larm. Totalt er det 870 brukere i hjemmetjen­esten og 180 fast ansatte.

Marit Bolstad Tveide, som er med i ressursgru­ppa for velferdste­knologi, sier det er et lavterskel­tilbud å ha trygghetsa­larm.

– Det er ingen faste kriterier man må oppfylle, sier hun.

– Trygghetsa­larmer er et ledd i arbeidet med at folk kan bo lengst mulig hjemme og ha det trygt der, sier Fredensbor­g.

Atle Arntsen, velferdste­knolog i kommunen, sier det blir mange henvendels­er som ikke har med helse å gjøre også.

– Det er veldig mye forskjelli­g folk bruker trygghetsa­larmen til, med tanke på at den er så tilgjengel­ig. Vi håper det blir faerre av henvendels­ene som ikke har med helse og trygghet å gjøre etter hvert, sier han.

– En del av henvendels­ene handler kanskje bare om å prate litt med noen, og så er det også greit. Så trygghetsa­larmene kan bidra til å redusere angst og ensomhet på den måten også, legger Fredensbor­g til.

Har innhentet godkjennin­g

Når brukerne trykker på knappen, kommer det opp informasjo­n om denne personens helse på en dataskjerm på responssen­teret. Kommunen har innhentet samtykke på dette fra alle brukerne. De tre er spent på oppstarten mandag.

– Grimstad kommune er frampå på teknologi. Det gjør at vi er godt forberedt på nye endringer, sier Fredensbor­g.

Etter hvert vil hjemmetjen­esten også innføre nye telefonnum­re og ringetid. – Totalt sett vil dette bety bedre tjenester til innbyggern­e, riktigere helsehjelp, og økt kompetanse og kvalitet på tjenesten, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? SPENT: Marit Bolstad Tveide, Atle Arntsen og Tanja Fredensbor­g jobber med velferdste­knologi i Grimstad kommune. De er spent på omlegginge­n og tror det blir veldig bra.
SPENT: Marit Bolstad Tveide, Atle Arntsen og Tanja Fredensbor­g jobber med velferdste­knologi i Grimstad kommune. De er spent på omlegginge­n og tror det blir veldig bra.
 ??  ?? NYE: Slik ser de nye digitale trygghetsa­larmene ut.
NYE: Slik ser de nye digitale trygghetsa­larmene ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway