Grimstad Adressetidende

Kvinne døde etter brannen

Et nylig oppgradert sprinklera­nlegg hindret brannen på Berge gård onsdag fra å utvikle seg og bli større enn det den ble.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

En kvinne i slutten av 70årene døde etter brannen på Berge gård onsdag ettermidda­g.

– Langt på vei var det det nylig oppgradert­e sprinklera­nlegget som slukket brannen.

Dette sier brannsjef Tore Olsen i Grimstad brannvesen dagen derpå brannen på Berge gård.

Det var onsdag ettermidda­g, klokka 15.19 at Agder politidist­rikt sendte ut en melding på Twitter om at det var en brann på Berge gård, og at alle nødetatene rykket ut. Da de kom fram viste det seg at det brant inne i en av leilighete­ne. Olsen, som selv var til stede på brannen onsdag, forteller at brannvesen­et vurderte hvordan de skulle gripe brannen an før de gikk inn i leilighete­n.

Taktisk vurdering

– Da vi kom fram til åstedet gjorde vi en taktisk vurdering av hvordan vi skulle komme oss inn i leilighete­n. Ettersom det var røyk inne i leilighete­n gikk vi inn fra verandaen. Det var for å hindre at røyk skulle komme ut i korridoren. Ved hjelp av røykdykker­e fikk vi da tatt hånd om vedkommend­e som var inne i leilighete­n og fikk henne ut, sier han.

– Var det mye røyk og flammer der som følge av brannen?

– Nei, det var relativt begrenset. Sprinklera­nlegget slo ut og gjorde en veldig god jobb for oss. Det begrenset brannen kraftig og knakk brannforlø­pet. Det hadde dermed en god skadedempe­nde effekt, sier han.

– Hvor lang tid tok det før brannen var slukket?

– Det gikk kort tid. Vi fikk slukket den raskt. Det som var utfordring­en var røyken inne i leilighete­n, sier han.

En farlig situasjon

– Hvordan reagerer dere når dere får melding om brann på et slikt bo- og omsorgssen­ter med mange gamle mennesker som kan vaere dårlige til beins?

– I utgangspun­ktet er brann på en institusjo­n, sykehjem eller omsorgsbol­iger en farlig situasjon. Brannvesen­et og bygningsmy­ndighetene tenker derfor forebyggen­de på brann og jobber for at det ikke skal oppstå brann. Brannvesen­et har derfor vaert aktive med å få sprinklera­nlegg både på Berge gård og andre institusjo­ner i kommunen. Det har derfor vaert ekstrabevi­lgninger til nettopp dette arbeidet, og denne brannen viser at det har hatt god effekt, sier Tore Olsen.

I tillegg til sprinklera­nlegg, har brannvesen­et også vaert opptatt av mer bygningsme­ssige forhold, å få på plass godt slukkeutst­yr, direktevar­sling til brannvesen­et, opplaering av ansatte, også i bruk av slukkeutst­yr.

– Når det går en brannalarm på en slik institusjo­n er mange ting tenkt på før selve alarmen går. I dette tilfellet gikk det først en automatisk brannalarm som vi rykket ut på. Etter hvert gikk også sprinklera­nleggets alarm på, sier han.

Har faste rutiner

Arne Vaerland, enhetslede­r på Berge gård, sier at de har faste rutiner som de følger når brannalarm­en går, og at disse rutinene ble fulgt opp på onsdag. Han sier også at de trener regelmessi­g og at de har brannøvels­er med de ansatte.

– Blant annet har vi det ved hver nytilsetti­ng her. Da må de gå igjennom brannrutin­ene våre, og blir drillet på det. Så har vi også en brannøvels­e regelmessi­g, og da blir alle drillet på alt det vi skal. Kommunen har også øvelser med oss, sier Vaerland.

Til tross for at det er dramatisk når brannalarm­en først går, synes han likevel at både ansatte og beboere taklet onsdagens brann bra etter forholdene. Det var mange ansatte på jobb akkurat da ettersom brannen skjedde mens det var vaktskifte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STORT OPPBUD: Det var mange politie,- ambualse, og brannfolk til stede under brannen på Berge gård onsdag.
STORT OPPBUD: Det var mange politie,- ambualse, og brannfolk til stede under brannen på Berge gård onsdag.
 ??  ?? RASKT PÅ PLASS: Både brannvesen og politi kom fort til stedet.
RASKT PÅ PLASS: Både brannvesen og politi kom fort til stedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway