Grimstad Adressetidende

Går trolig personlig konk

I flere år har kraftmegle­ren Einar Aas forbløffet med sin evne til å tjene store summer på spekulasjo­n. Denne uken gikk det helt galt.

- ØKONOMI Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Adressas lesere, og etter hvert folk i hele landet, har med årenes løp blitt vant til å se Einar Aas figurere høyt på inntektsog formuetopp­en. I 2016 hadde Aas en skattbar inntekt på 833 millioner kroner. Han betalte 226,7 millioner kroner i skatt og sto oppført med 2,1 milliarder kroner i formue, ifølge ligningsta­llene.

Pengene er tjent på spekulasjo­n i ulike markeder, men Aas er først og fremst kjent for sin virksomhet i kraftmarke­det.

Torsdag denne uken kom imidlertid nyheten om at grimstadma­nnen hadde mislykkes. I en pressemeld­ing (se faktaboks) fortalte Aas selv at han etter et stort personlig tap nå styrer mot personlig konkurs, dersom det ikke blir akkord. Akkord er når en skyldner som er kommet i økonomiske vanskeligh­eter, kan oppnå visse lettelser av sin gjeldsbyrd­e, som gjør det mulig for ham å unngå konkurs.

Mandag overførte Aas ifølge pressemeld­ingen sine siste 350 millioner kroner i frie likvide midler, men dette var ikke nok til å dekke tapet på Nasdaq-børsen, som onsdag tvangssolg­te hele Aas’ portefølje.

Nettstedet e24.no konkludere­r med at Aas står med et tap på minst 1,3 milliarder kroner bare denne uken.

Aas har bidratt med store skatteinnt­ekter gjennom mange år. Det har også Grimstad kommune høstet fordeler av. skatteinng­angen har vaert god, noe som blant annet henger sammen med noen få personer med uvanlig stor inntekt og formue.

– Rystelse for markedet

Faedreland­svennen har snakket med Gert Ove Mollestad i analysesel­skapet Montel.

– For det nordiske kraftmarke­det er dette en rystelse på lik linje med hva Lehman Brothers-konkursen var for verdens finansmark­eder for ti år siden, sier Mollestad til avisen, som videre mener å kunne forklare det som har skjedd.

Spekulerte i prisforskj­eller

Aas skal ha satset høyt på hvordan prisforskj­ellen mellom det tyske og nordiske kraftmarke­det har utviklet seg, naermere bestemt på at denne differanse­n skulle minke.

Det motsatte skjedde. Prisdiffer­ansen økte kraftig i stedet for å minke, og Aas satt i en skvis.

– I motsetning til hva han har pleid å gjøre tidligere, når posisjoner har utviklet seg negativt, solgte han seg ikke ut for å ta tapet mens det ennå var til å baere. At de tyske kraftprise­ne har steget så kraftig i det siste, skal saerlig ha sammenheng med at CO -prisene også har gått opp. Samtidig har prisen falt i Norden, muligens som resultat av større nedbørsmen­gder og høye høsttemper­aturer, skriver Faevennen.

Gevinsten regnet bort

Dagens Naeringsli­v, som viet fire sider til saken i sin fredagsutg­ave, legger også vekt på uventede nedbørsmen­gder og virkningen dette har hatt på kraftprise­ne.

– Fredag sist uke kom syndfloden til Sørlandet og kraftprise­n stupte. Posisjonen til Aas skal da ha vaert på rekordhøye 23 TWh (milliarder kilowattim­er) i det nordiske markedet. De tilsvarer nesten en fjerdedel av det samlede forbruket av elektrisit­et i Norge på ett år. I tillegg skal Aas ha hatt posisjoner mot det tyske markedet på 11 TWh, heter det i avisens analyse.

– Gjennom helgen begynte posisjonen til Aas virkelig å gå sur, som det heter i finansbran­sjen. Mandag ble det gjort forsøk på å realisere dem før tapene ble for store, men prisfallet på strøm bare fortsatte i Norden i takt med nye vaermeldin­ger med varsel om mer regn, står det videre.

Nasdaq har brukt over 100 millioner euro, altså omkring en milliard kroner, på å dekke tapene knyttet til posisjonen­e Aas hadde tatt.

– Dette kommer i tillegg til tapene Aas måtte ta personlig, påpeker Dagens Naeringsli­v.

Store verdier i eiendom

Nasdaq Clearing har bare en gang tidligere opplevd å tape penger på en kundes mislighold. Dette skjedde i 1989, da selskapet måtte ta et tap på 736.000 kroner.

DN spår at Aas mange eiendommer vil bli solgt for å dekke tapene. Han eier blant annet en leilighet til 40 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo samt flere kostbare fritidseie­ndommer på Sørlandet, som Slottet og Vragviga i Grimstad. Han har også investert i eiendom i Spania.

 ??  ?? EINAR AAS’ EIENDOM PÅ NAXBIE VED VIKKILEN.
EINAR AAS’ EIENDOM PÅ NAXBIE VED VIKKILEN.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway