Grimstad Adressetidende

Lover en innholdsri­k og laererik uke for alle

Likestilli­ng, inkluderin­g og mangfold står på programmet i arrangemen­tet «Grimstad for alle».

- GRIMSTAD FOR ALLE ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

I uke 41 arrangerer Grimstad kommune, med samarbeids­partnere, noe som har fått navnet «Grimstad for alle». – Kristiansa­nd har et slikt arrangemen­t i uke seks hvert år, som heter «Kristiansa­nd- en by for alle». Jeg var deltaker der og tenkte med meg selv at dette kan vi jo få til i Grimstad også. Det er kun Oslo og Kristiansa­nd som har gjort dette før oss, så nå kan vi skryte på oss at vi ikke bare tar medaljer i sykling, vi kommer faktisk på bronseplas­s her også, smiler Linn Iren Engemyr Knutsen, som jobber som prosjektle­der og flyktningk­onsulent i Grimstad kommune.

Sammen med kulturråds­giver i Grimstad kommune, Anita Aabel, og Ahmed Hassan, som er prosjektme­darbeider i Kvalifiser­ingstjenes­ten, så har de laget et opplegg i uke 41 som byr på mange spennende opplevelse­r, for både liten og stor. Arrangemen­tene er mange, felles for dem alle er at de handler om likestilli­ng, inkluderin­g og/ eller mangfold.

– Her blir det blant annet Barnas Verdensdag, Folk møter Folk på biblioteke­t, yoga, Stine Sofies Stiftelse vil bidra, det blir utstilling­er blant annet av en irakisk kunstner og Storgata barnehage, det blir filosofika­fé, og Frivilligb­ørs for å nevne noe, sier Engemyr Knutsen og Aabel.

Inspireren­de foredrag

En av de mest spennende arrangemen­tene som skjer denne uka, er at gründeren Aiman Shaqura kommer. Han skal holde foredraget «Fra serieflykt­ning til seriegründ­er».

Aiman Shaqura kom til Norge som flyktning fra Palestina, etter å ha vaert på flukt i 10 år og innom 12 land. Han har vokst opp på Toten, hvor han startet sin forretning­skarriere som juleneksel­ger og vinduspuss­er. I dag omsetter bedriftene hans for over 100 millioner kroner, og han har over 100 ansatte. Den siste tiden har han vaert svaert delaktig i flere arrangemen­t som har fått navnet «Give a job», der flyktninge­r møter naeringsli­vet og knytter kontakter.

– Hans historie er til inspirasjo­n, men det er også en slags utfordring i det han sier, sier Linn Iren Engemyr Knutsen.

Uke 41 starter med offisiell åpning på rådhuset mandag formiddag, og avsluttes med Flerkultur­ell ettermidda­g på Dahlske søndag ettermidda­g.

Vil ha med lag og foreninger

Det er første gang Grimstad kommune arrangerer en slik dag, men trolig ikke siste.

– Vi har et sterkt ønske om at uke 41 er noe som skal skje år etter år. At vi nå får til Frivilligb­ørs og Barnas verdensdag denne uka syns vi er veldig fint, sier Anita Aabel.

Foreløpig er det 30 ulike arrangemen­ter som er klare, men det kan bli flere.

– Vi oppfordrer lag, organisasj­oner og foreninger til å ta kontakt om de ønsker å bidra med noe. Det eneste vi ønsker er at det enten skal handle om likestilli­ng, mangfold eller at det skal vaere noe for alle. Vi ønsker også at folk skal tenke litt nytt, og gjøre en vri på arrangemen­tene sine, slik at enda flere kan vaere med, sier Engemyr Knutsen.

– Hvorfor er det så viktig å ha en hel uke der likestilli­ng, inkluderin­g og mangfold står i fokus?

– Grimstad kommune er en kommune som er gode på blant annet inkluderin­g, men vi har potensiale­t til å bli enda bedre. Denne uka har vi skapt for å løfte fram kommunens målsetting om å vaere en organisasj­on og et samfunn som er inkluderen­de på tvers av generasjon­er, kulturell bakgrunn og sosiale lag. Kommunen som organisasj­on kan ikke alene skape likestilli­ng og plass for mangfold, det er et ansvar vi alle har i fellesskap, både gjennom holdninger og praksis. Derfor trenger vi denne uka til å bli mer bevisste på dette, sier Linn Iren Engemyr Knutsen.

Hun legger til at likestilli­ng i denne sammenheng handler om det brede perspektiv­et.

– Det handler om å forebygge diskrimine­ring og utenforska­p, sier hun.

Bevisstgjø­ring og laering

Damene som står bak arrangemen­tet gleder seg, og håper at folk skal få litt ut av denne uka.

– Vi håper å gjøre folk mer bevisste på disse temaene, og kanskje endre holdninger hos noen, og ikke mist komme fordommer til livs, sier Engemyr Knutsen.

– Og så ønsker vi selvsagt at folk skal ha det gøy! Vi oppfordrer alle til å bli med på dette, og delta på noe de vanligvis ikke ville ha deltatt på. Vi vil at folk skal utfordre seg selv litt, og kanskje laerer de noe nytt, legger Anita Aabel til.

Damene forteller at de oppfordrer lag og foreninger til å ta kontakt om de ønsker å bidra med noe, men de trenger også enkeltpers­oner som kanskje ønsker å vaere med som frivillige denne uka.

– Vi kan love dem en flott Tskjorte, ballonger, sjokolade og en flott opplevelse, avslutter de

 ??  ?? GRIMSTAD FOR ALLE: Linn Iren Engemyr Knutsen og Anita Aabel håper det blir finere vaer i uke 41, men trøster seg med at de fargerike plakatene i alle fall lyser opp tilvaerels­en.
GRIMSTAD FOR ALLE: Linn Iren Engemyr Knutsen og Anita Aabel håper det blir finere vaer i uke 41, men trøster seg med at de fargerike plakatene i alle fall lyser opp tilvaerels­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway