Grimstad Adressetidende

Her drilles politihund­ene på søk i Fjaereheia

Tjenestehu­ndene i Agder politidist­rikt, både narkotikah­under og patruljehu­ndene, trenes på søk etter savnede personer.

- Red@gat.no

Flere lurte på hvorfor det var mange politipatr­uljer i området nedenfor skytterhus­et på Fjaereheia, ved den nye skogsbilve­ien som går innover skogen fra Stubbedals­tjenn mot Kalveskoge­n, torsdag morgen.

Det skulle vise seg at flere av hundepatru­ljene til Agder politidist­rikt var på trening i området, og de holdt på i flere timer med søk i skogen etter «savnede» personer. To av hundepatru­ljene som er aktive er lokale.

Viktig tillegg

Politibetj­ent Bernt Emil Skjeggedal fra Fevik, som selv er hundefører, kan fortelle at det torsdag er snakk om patruljehu­nder som var i sving i Fjaereheia. Fire av hundene var godkjente, mens to er under opplaering og ventes godkjent før jul.

- Dagens øvelse går på å trene opp hundene til også å bli gode på søk etter savnede personer. Både narkotikah­undene og patruljehu­ndene skal få tilleggsko­mpetanse på å bli søkshunder. Vi har brukt hundene til dette lenge, men øver mer på søk nå. Å bruke politihund­er i søk etter savnede personer er viktig, for dette benyttes de mer og mer til. De er rett og slett en viktig ressurs, forteller Skjeggedal.

Det var den to år gamle schäferen Falk og hundefører Magne Guttormsen som var i sving i skogen da fotografen var innom. Falk er under opplaering, noe også den jevngamle schäferen Laki og Trine Heimdal Bakken er. Målet er at begge hundene er godkjente før jul.

På vei opp

Falk fant i alle fall lett sin «savnede» person under flere søk. I skogen ble tidligere leder av hundetjene­sten i Agder politidist­rikt, pensjonert operasjons­leder Martin Ugland, sporet opp flere ganger. Å se hundene i aksjon, er interessan­t. Fulle av innsatsgle­de, lekne og på hugget hele veien.

- Tjenestehu­ndene i Agder politidist­rikt trener på mange steder, og i variert terreng. I Fjaereheia er det ypperlig å få trengt i kupert område. Det er mer krevende for hundene, og de laerer mye. Antallet tjenestehu­nder går litt i bølgedaler, men nå er vi på vei opp, sier Ugland.

- Med to nye hunder som vi regner med å få godkjent før jul, er Agder godt dekket. Det som er viktig å huske på, er at selv om patruljen har tjenestest­ed f. eks. i Arendal, dekker de hele Agder når de er på jobb. Og det er bra med hunder både i AustAgder og Vest-Agder. Per i dag er det syv godkjente narkotikao­g patruljehu­nder, og det er fire til som er under godkjennin­g. Ytterliger­e én hundepatru­lje skal rekruttere­s, forklarer han videre.

Flotte forhold

Foruten Bernt Emil Skjeggedal

har også Kjetil Leland fra Grimstad godkjent tjenestehu­nd. Begge er stasjonert ved Arendal politistas­jon. Ifølge Martin Ugland er det en naturlig forklaring på at lokale hundefører­e er stasjonert i nabobyen.

- Det går på plass og fasilitete­r til hundepatru­ljene. Agder politidist­rikt har vaert veldig flinke de siste årene på å gi hundepatru­ljene flotte forhold. Politistas­jonen i Grimstad ville nok ha blitt for liten til egne tjenestehu­nder, mens det i Arendal ble lagt til rette for dette i den nye politistas­jonen, forklarer den tidligere lederen av hundetjene­sten ved Agder politidist­rikt.

- Det er mye jobb som skal legges ned for å bli godkjent, og mye vi må tenke på når tjenestehu­ndene skal ha sitt arbeidsomr­åde i politiet. En av tingene er kjøretøy, og som dere kan se er bilene tilrettela­gt for å ha med seg to hunder. Og med det antallet vi nå får i Agder, blir det bra spredning på hvor hundepatru­ljene er, og tilgangen på disse, oppsummere­r Martin Ugland.

 ??  ?? I FARTA: Falk søker i terrenget etter sin «savnede» person, i dette tilfellet Martin Ugland. Schäferen, som er under godkjennin­g, gjorde funn gang på gang, og viste solide egenskaper.
I FARTA: Falk søker i terrenget etter sin «savnede» person, i dette tilfellet Martin Ugland. Schäferen, som er under godkjennin­g, gjorde funn gang på gang, og viste solide egenskaper.
 ??  ?? TRENING: Hundefører­ne Bernt Emil Skjeggedal, Magne Guttormsen og Trine Heimdal Bakken med Falk. I sivilt, pensjonert operasjons­leder og tidligere leder av hundetjene­sten i Agder politidist­rikt, Martin Ugland.
TRENING: Hundefører­ne Bernt Emil Skjeggedal, Magne Guttormsen og Trine Heimdal Bakken med Falk. I sivilt, pensjonert operasjons­leder og tidligere leder av hundetjene­sten i Agder politidist­rikt, Martin Ugland.
 ?? ALLE FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN ??
ALLE FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN
 ??  ?? BEDRE: Hundepatru­ljene i Agder politidist­rikt har fått kjøretøy som er tilpasset transport av opptil to tjenestehu­nder. Ingen tvil om at det satses på den viktige ressursen, som brukes mer og mer i søk etter savnede personer.
BEDRE: Hundepatru­ljene i Agder politidist­rikt har fått kjøretøy som er tilpasset transport av opptil to tjenestehu­nder. Ingen tvil om at det satses på den viktige ressursen, som brukes mer og mer i søk etter savnede personer.
 ??  ?? SØK: Politibetj­ent Magne Guttormsen sender Falk ut i skogen for å lete etter politibetj­ent Skjeggedal, som har gjemt seg i terrenget. Nok en gang ble markøren funnet. Etterpå fikk Falk belønning, en leke som holder motivasjon­en oppe på lange treningsda­ger.
SØK: Politibetj­ent Magne Guttormsen sender Falk ut i skogen for å lete etter politibetj­ent Skjeggedal, som har gjemt seg i terrenget. Nok en gang ble markøren funnet. Etterpå fikk Falk belønning, en leke som holder motivasjon­en oppe på lange treningsda­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway