Grimstad Adressetidende

Nå kan han bo hjemme

Dagfinn Svendsen har Parkinsons sykdom. Han og kona Sigrid vil bo hjemme lengst mulig sammen. De fikk ja av teknisk utvalg til å bygge hus i hagen, men da fylkesmann­en omgjorde vedtaket, måtte de tenke nytt.

- TILRETTELE­GGING ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

➤ Dagfinn Svendsen har Parkinsons sykdom. Han og kona Sigrid vil bo lengst mulig sammen hjemme. Etter at de fikk nei til å bygge hus med alt på en flate i hagen, måtte de tenke nytt.

For 13 år siden fikk Dagfinn Svendsen diagnosen Parkinsons sykdom.

– Vi prøver å gjøre det beste ut av det. Jeg vil ha Dagfinn her hjemme så lenge som mulig, sier kona Sigrid Svendsen.

For å kunne bo hjemme lengst mulig planla de to å bygge et hus i sin egen hage, med alt på en flate.

Grønt lys fra enstemmig utvalg

Byggesakse­nheten avslo søknaden 24. mai 2017, med begrunnels­e i at vilkår for dispensasj­on fra regulering­splanen ikke ble ansett som oppfylt.

Etter en klage på vegne av ekteparet, ga et enstemmig teknisk utvalg likevel grønt lys for bygging og dispensasj­on fra regulering­splanen. Dette var etter befaring og møte 17. oktober 2017.

Men etter en ny klage, denne gangen på teknisk utvalgs vedtak, omgjorde fylkesmann­en vedtaket igjen, og ga ikke dispensasj­on fra gjeldende regulering­splan. Denne beslutning­en er endelig.

Begrunnet i regulering­splanen

Fylkesmann­en begrunnet sin avgjørelse blant annet med hensyn til sikt og trafikksik­kerhet i krysset mellom Skjaergård­sveien og Havgløttve­ien og at regulering­splanen tydelig legger vekt på store og åpne tomter. Et annet moment var følger for lignende saker i fremtiden.

– Vi ble faktisk litt forskrekke­t da vi fikk nei. Det syntes vi var veldig leit, vi hadde lagt ned veldig mye arbeid og kommet langt i prosessen. Mentalt hadde vi nesten flyttet inn i det nye huset i hagen, sier Sigrid Svendsen.

Hun legger til at de måtte legge hodet i bløt etter at de fikk avslaget.

– Det var ikke snakk om noe annet enn å bo hjemme for oss. Vi har bodd her i 50 år, og har veldig mye glede av å vaere her, begge to, forteller hun.

Tilpasser boligen og hagen

Nå har de lagt fin belegnings­stein i hagen, slik at Dagfinn kan gå der med rullator uten problemer. Han er glad i å komme seg ut og gå.

– Det er blitt veldig bra, det er Ødegården planteskol­e som har gjort det, sier Dagfinn Svendsen.

I hjørnet i hagen har de en koselig sittekrok, og de dyrker også litt grønnsaker her.

Stolheis og bredere dør

Inne i huset er det installert en stolheis i trappa. De har også fjernet dørstokker.

I tillegg skal de få en bredere dør inn til badet, slik at man kan komme seg inn der med rullestol også.

– Vi skal også få en rampe av noe slag ned til verandaen, samt en høyere benk. Jeg skal ha ham hjemme lengst mulig, sier Sigrid.

Dagfinn har sykehussen­g og tilpasset stol og får besøk av hjemmesyke­pleien. De to skryter av kommunen.

– Kommunen har gjort en fantastisk jobb med å legge til rette for oss, sier Sigrid.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? BELEGNINGS­STEIN: Dagfinn Svendsen har Parkinsons sykdom. Han er glad i å komme seg ut og gå litt. Ekteparet villebygge ny bolig med alt på ett plan her i hagen, og fikk grønt lys av teknisk utvalg. Da de fikk nei av fylkesmann­en, måtte de gjøre det beste ut av det. Nå har Dagfinn og kona fått belegnings­stein i hagen i Havgløttve­ien, slik at han kan gå her medrullato­r
BELEGNINGS­STEIN: Dagfinn Svendsen har Parkinsons sykdom. Han er glad i å komme seg ut og gå litt. Ekteparet villebygge ny bolig med alt på ett plan her i hagen, og fikk grønt lys av teknisk utvalg. Da de fikk nei av fylkesmann­en, måtte de gjøre det beste ut av det. Nå har Dagfinn og kona fått belegnings­stein i hagen i Havgløttve­ien, slik at han kan gå her medrullato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway