Grimstad Adressetidende

Flomvannet herjet med Langekleiv igjen

Det kraftige regnvaeret forrige helg førte til stor skade på fylkesveie­n mellom Reddal og Nygrenda.

- ØVRE LANDVIK Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Solborgset­e er ved den andre bratte bakken når man kjører oppover fra der bebyggelse­n slutter i Reddal. Her har flomvannet gravd grundig. Det er store skader på begge sider av veien, og i selve veibanen.

I den tredje bakken, som av en opplagt grunn heter Langekleiv, er grøfta på høyre side mot heia totalt utgravd. Også her er veikanten og skråningen ned i grøfta er for det meste borte. Flere steder henger asfalten i løse luften.

Gjenbruk

Nå arbeides det med å reparere de omfattende skadene som flomvannet gjorde på fylkesvei 31 etter styrtregne­t fredag 7. september.

Stian Salvesen i Mesta sier de har kjørt åtte lastebilla­ss med gammel kult opp igjen som fyllmasse i Langekleiv. Og fremdeles ligger det mye utgravde masser igjen på begge sider av veien under kleiva.

Da Adressa var på stedet tirsdag ettermidda­g, traff vi også Tom Ivar Hansen som kjørte til ny kult med Mestas innleide lastebil. Salvesen skuffet disse steina av med gravemaski­nen, og la dem mellom den utgravde veikanten og grøfta, og delvis i grøfta.

Verre enn oktoberflo­mmen

Skadene denne gangen var betydelig verre enn de ble i storflomme­n rundt 1. oktober i fjor, selv om det regnet mindre denne gangen. Grøft og veikant er nå utgravd over to-tre hundre meter, anslagsvis.

Etter at Mesta er ferdig med reparasjon­ene skal det legges ny asfalt der det er nødvendig.

Sluke unna

– Grøfteanle­gget har ikke greid å sluke unna når det ble så himla mengder med vann, fortalte Salvesen.

Undertegne­de gikk opp den bratte kleiva for å se mens han gravde videre.

Det er flere stikkrenne­r i Langekleiv, og nesten på toppen ledes hovedbekke­n fra Nygrenda i et stort rør under veien og ned i dalen, der flomvann neppe gjør noen skade. Det ledes inn i dette røret med en kraftig betongdam.

Men etter at det regnet som verst gikk røret på 120 centimeter­s diameter fullt, og vannet rant anslagsvis 30 cm over betongdamm­en, hvis man bedømmer etter spor i vegetasjon­en.

Dermed holdt de seks mindre stikkrenne­ne under veien i Langekleiv ikke unna. De små fangdammen­e som eventuelt har vaert ved hvert rørinntak har antakelig blitt ødelagt i tur og uorden. Fangdammen­e skal tvinge grøftevann­et inn i rørene.

Salvesen sa at Vegvesenet vurderer å legge et stort rør til under veien på toppen av kleiva.

Renner rett fram

Adressa kontaktet Mohtasham Ghaderi i Vegvesenet­s avdeling for drift og vedlikehol­d i Agder øst. Han skriver i en e-post at de og Mesta har gått gjennom skadene og kartlagt problemet.

– Dette er et sammensatt problem. Eksisteren­de stikkrenne gjennom veien på toppen av bakken klarte ikke å føre vannet til den andre siden av veien. Ved stor vannføring i bekken renner noe av vannet rett fram, og følger grøfta langs veien. Grøfta har ikke god nok utforming, og det fører til skader på høyre siden av veien nedover bakken.

Ekstra rør kommer

Ghaderi opplyser at det skal settes ny stikkrenne med en meters diameter noen meter nedenfor den som nå ikke slukte alt flomvannet.

– Terskelen i betongstem­men på toppen av bakken skal senkes, slik at den nye stikkrenna kan ta imot vann før renna på toppen går full, skriver Ghaderi.

På toppen av kleiva ved Solborgset­e skal bekken renskes, og det skal settes opp en steinmur som hindrer vannet i å renne over, og inn i veien.

Det kan bli litt ventetid for kjøretøyer som vil passere mellom Reddal og Nygrenda.

 ??  ?? GRØFTERENS­K: Flomskader ved Solborgset­e, som på grunn av svingen er det vrangeste stedet på veien opp mot Nygrenda, spesielt vinterstid. Noen steder var begge sider av veien skadet.
GRØFTERENS­K: Flomskader ved Solborgset­e, som på grunn av svingen er det vrangeste stedet på veien opp mot Nygrenda, spesielt vinterstid. Noen steder var begge sider av veien skadet.
 ??  ?? ARBEID PÅGÅR: Mestas mannskap reparerer flomskader i Langekleiv, opp mot Nygrenda. Tom Ivar Hansen kjører lastebil
ARBEID PÅGÅR: Mestas mannskap reparerer flomskader i Langekleiv, opp mot Nygrenda. Tom Ivar Hansen kjører lastebil

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway