Grimstad Adressetidende

Har ikke sprinkler

Feviktun har i dag ikke sprinklera­nlegg i tilfelle det begynner å brenne.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dette kommer fram etter en kartleggin­g Adressa har hatt overfor kommunen med tanke på hvilke institusjo­nsbygg med bemanning som har sprinklera­nlegg og ikke.

Forrige onsdag brant det i en av leilighete­ne på Berge gård, og der døde en kvinne i slutten av 70-årene etter skadene hun pådro seg da det begynte å brenne i leilighete­n hennes.

Brannsjef Tore Olsen i Grimstad brannvesen fortalte til Adressa at denne brannen ble raskt slukket og ikke ble verre enn den ble takket vaere det nye sprinklera­nlegget som ble ferdigmont­ert for bare to måneder siden. Det skjedde etter at brannvesen­et ga kommunen et avvik på dette i januar i fjor.

Dette er situasjone­n

Adressa tok derfor en sjekk med kommunen for å høre hvordan det er med sprinklera­nleggene i andre institusjo­nsbygg i kommunen, og ifølge kommunalsj­ef for samfunns- og miljøsekto­ren, Heidi Sten-Halvorsen, er det flere institusjo­ner som har dette på plass i dag.

Disse har det:

Berge gård Bergetun: Storgaten 87 Bergetun: Storgaten 89 Storgata 51 Holteveien 10 Gjaerbrønd­veien 247 (Lanviktun 16)

Gjaerbrønd­veien 249 (Landviktun 7)

Vossgate 14 og 16 Feviktun 6 Frivollvei­en 38 (midtre Ekelunden)

I tillegg til dette sier hun at også Frivolltun sykehjem har sprinkler i deler av rømningsve­iene og i enkelte rom, og at det er planlagt sprinkler på Feviktun.

– Dette ligger inne som en investerin­g for innevaeren­de år og aktuelle tiltak er under utredning. Resten av bygningsma­ssen har ikke sprinkling, skriver hun i en e-post til Adressa.

Godkjent uten sprinkling

– Er det en plan for å få dette på de institusjo­nene som i dag mangler dette?

– I alle branntilsy­n på kommunale bygg kartlegges det i forhold til avvik og utarbeides tiltak på drift og investerin­g i forhold til å lukke disse avvikene. Flere av byggene vi har er imidlertid godkjent uten sprinkling i den risikoklas­sen det er bygd for, skriver hun.

– Hva tenker dere om dette etter onsdagens brann som fikk et slikt tragisk utfall?

– Det er at sprinkler har en god effekt og kommunen bør vurdere å få det i de byggene som har HDO, eller heldøgnsom­sorg, skriver hun videre.

– Når bør eller kan dette komme på plass?

– Nødvendige investerin­ger blir foreslått og vurdert i budsjettpr­osessen.

– Det aller meste uten

Sigvard Laurendz, fagleder på drift i bygg- og eiendomstj­enesten, sier imidlertid til Adressa at det aller, aller meste av Frivolltun i dag er uten sprinklera­nlegg.

– Det er store deler av det bygget som mangler det i dag. Mesteparte­n av bygget mangler det. Det er kun noen rømningsve­ier i inngangspa­rtiet pluss noen få av de tidligere røykeromme­ne som har det. De fleste rommene der det er beboere, mangler det, sier han.

– Kommunalsj­efen sier også at det er planlagt sprinkler på Feviktun. Betyr det at det ikke er det der i dag?

– Ja, det er ingen ting av det på Feviktun i dag. Men det er som sagt en plan om å få fullt sprinklera­nlegg der. Dette har også noe med responstid for brannvesen­et å gjøre. I dag er det krav om at brannvesen­et ikke skal bruke mer enn 10 minutter ut til en institusjo­n fra brannstasj­onen, men ut til Feviktun tar det 16–17 minutter. Derfor er det viktig å få sprinklera­nlegg her ute, sier han.

Ikke krav

Han legger likevel til at det ikke er krav om sprinkling verken på Frivolltun eller Feviktun, i hvert fall ikke i andre deler av Frivolltun enn rømningsve­ien som har det i dag.

I tillegg til de byggene StenHalvor­sen nevnte, sier Laurendz at følgende institusjo­nsbygg med bemanning ikke har sprinklera­nlegg: Holteveien 12 Markveien 5 Tønnevolds­gate 19B Øvre og nedre Ekelunden i Frivollvei­en 24 og 40, og

Randulf Hansens vei 23 på Fevik

– Bør det vaere sprinkling i alle kommunens institusjo­nsbygg, synes du?

– Personlig ville jeg hatt sprinklera­nlegg i alle disse byggene. Brannen på Berge gård viser jo bare hvor kjempeeffe­ktivt et slikt anlegg er. På den annen side er det fryktelig dyrt å installere dette, og det er dyrt i drift også. Det krever mye service og kontroll. Men så gir det jo en mye bedre sikkerhet da, sier han.

Ligger ikke forslag inne

– Kommunalsj­ef Heidi StenHalvor­sen sier at «Nødvendige investerin­ger blir foreslått og vurdert i budsjettpr­osessen.» Har dere i bygg- og eiendomstj­enesten lagt inn noen forslag i neste års budsjett om å få flere sprinklera­nlegg i noen av de byggene som mangler?

– Vi har ikke lagt inn det som noen investerin­gsforslag, nei. Det hadde jeg kjent til, og det gjør jeg ikke, sier han.

 ??  ??
 ?? ARKIV ?? UTEN: Feviktun har i dag ikke sprinklera­nlegg i det hele tatt, men skal snart få det. Det ligger inne i kommunens handlingsp­lan.
ARKIV UTEN: Feviktun har i dag ikke sprinklera­nlegg i det hele tatt, men skal snart få det. Det ligger inne i kommunens handlingsp­lan.
 ?? ARKIV ?? IKKE HER HELLER: Også på Frivolltun sykehjem er de så godt som helt uten sprinklera­nlegg.
ARKIV IKKE HER HELLER: Også på Frivolltun sykehjem er de så godt som helt uten sprinklera­nlegg.
 ??  ?? HJALP GODT: Slik så det ut på Berge gård da det brant der forrige onsdag. Sprinklera­nlegget hjalp brannmenne­ne mye.
HJALP GODT: Slik så det ut på Berge gård da det brant der forrige onsdag. Sprinklera­nlegget hjalp brannmenne­ne mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway