Grimstad Adressetidende

Endelig asfalt på veien

På grusveien ved Beisland og Nygrenda er det denne uka lagt over fire km med asfalt. Det var Leif Atle Beisland glad for.

- FYLKESVEI 31 ➤ Svein Per Hardeberg svein@gat.no

➤ Asfaltmask­inene har gått på to steder i Øvre Landvik denne uka. Leif Atle Beisland på Nygrenda er blant beboerne som gleder over å få asfalt på fylkesveie­n. Også Kårstein Bø, som har kalt det en kratervei, deler nå ut ros.

Han bor i et av de sju bolighusen­e på Sørheim på Nygrenda.

For noen år siden ble det lagt asfalt på fylkesvei 31 fra øverst i Reddal og opp de lange bakkene til første gården på Nygrenda, som er Stømne.

Nå ble det lagt fast dekke derfra og helt til Beislandkr­ysset, der veien deler seg mot Birkeland eller Grøsle.

Et team fra NCC Industry gjorde jobben.

Mannskap fra Trafikkdir­igering passet på andre trafikante­r, som de slapp gjennom området når det var anledning til det.

La to lag

De la først bindlaget på hele strekninge­n. De begynte fra Stømne forrige torsdag, og avspaserte fredagen. Adressa var på besøk på mandag. Første asfaltlag var da ventet å rekke til Beislandgå­rdene den dagen, og legge videre ut til Beislandkr­ysset tirsdagen. Onsdag skulle de begynne på topplaget, og på forming av kantene. De er antakelig ferdig når dette leses.

Den varme asfalten ble kjørt fra Rugsland i Birkenes med seks lastebiler. Den ble kalt lavtempera­turasfalt, og var ikke på mer enn 130 grader.

Asfaltbred­den var 4,5 meter i snitt, og opp mot fem meter i svingene.

I forkant ble grøftene rensket og det ble lagt et underlag.

Snusdåsa kom fram

Vidar Omar Daland bor i et av de sju husene. Han var frampå for å gjøre oppmerksom på at det er mange lastebiler som bruker veikrysset der som snuplass, og derfor er det stor belastning på asfalten i krysset. Han håpte at de ville legge asfalten ut noen meter i krysset av den grunn, og bød en av vaktmennen­e på en pris med snus i tilfelle det kunne hjelpe.

Dag Strømme la innpå, men han kunne ikke love Daland noe mer asfalt i veikrysset.

– Vi må vaere klar over at jeg ikke kan ta imot ei klype snus for å få fem tonn med asfalt, spøkte han.

Han lovte å se på saken. Det ble deretter lagt en utleggerbr­edde i krysset, ca. 2,6 meter.

Grusom grusvei

Leif Atle Beisland synes det var kjempeflot­t å få fast dekke på grusveien gjennom hjembygda.

– Det har vaert en utfordring med varierende kvalitet på grusveien de siste årene, og perioder med veldig dårlig vei. I vår var det grusomt, fortalte han.

– Men det blir mye bedre nå. Vi har veldig god erfaring med asfalten som ble lagt opp fra Reddal for noen år siden, sa han.

Han håpte det snart blir asfalt fra Beislandkr­ysset til Grøsle også.

– Jeg kjører over Birkeland til Kristiansa­nd på jobb på UiA, så vi håper den strekninge­n også kommer med etter hvert. Men jeg er fornøyd med alt som er kommet.

– Har det vaert mye slitasje på bilene?

– Ja, men det er klart det blir mye bedre nå som vi har fått asfalt.

Han minner også om dårlig mobildekni­ng i bygda, og bredbåndmu­ligheter.

– Vil dere ha fiberkabel?

– Det er ikke så nøye hva det blir, bare vi får noe som fungerer. Sånn som det er nå er det altfor dårlig, sa Leif Atle Beisland.

 ??  ?? FOTO: Svein Per Hardeberg
FOTO: Svein Per Hardeberg
 ??  ?? HÅNDARBEID: Manuelt arbeid må også til Dette er krysset på Sørheim som det ble forhandlet om av Vidar Omar Daland.
HÅNDARBEID: Manuelt arbeid må også til Dette er krysset på Sørheim som det ble forhandlet om av Vidar Omar Daland.
 ??  ?? MASKINERIE­T: Lastebilen­e kommer med varm asfalt og tipper i utleggeren mens den kjører. Den blå veivalsen klemmer asfalten sammen.
MASKINERIE­T: Lastebilen­e kommer med varm asfalt og tipper i utleggeren mens den kjører. Den blå veivalsen klemmer asfalten sammen.
 ??  ?? NCC INDUSTRY: Fra venstre formann Sindre Skoge, Tor Håkon Krågeland, Mandal, Tellef Helle, Lyngdal (oppe), Kenneth Sløgedal, Marnardal, Rune Tønnessen, Lyngdal, (valse), og Heidi Fredriksen, Flekkefjor­d.
NCC INDUSTRY: Fra venstre formann Sindre Skoge, Tor Håkon Krågeland, Mandal, Tellef Helle, Lyngdal (oppe), Kenneth Sløgedal, Marnardal, Rune Tønnessen, Lyngdal, (valse), og Heidi Fredriksen, Flekkefjor­d.
 ??  ?? ØVREBYGDIN­G: Leif Atle Beisland snakker med en av gutta fra NCC Industry.
ØVREBYGDIN­G: Leif Atle Beisland snakker med en av gutta fra NCC Industry.
 ??  ?? UTLEGGER: Her passerer asfaltutle­ggeren Sørheim på Nygrenda.
UTLEGGER: Her passerer asfaltutle­ggeren Sørheim på Nygrenda.
 ??  ??
 ??  ?? NY BYGDEVEI: Leif Atle Beislands vei opp til huset var asfaltert fra før. Så nå kan han kjøre til Reddal og Grimstad uten å komme på grus.
NY BYGDEVEI: Leif Atle Beislands vei opp til huset var asfaltert fra før. Så nå kan han kjøre til Reddal og Grimstad uten å komme på grus.
 ??  ?? SMISK: Vidar Omar Daland på Nygrenda var frampå med snusdåsa, og Dag Strømme fra NCC la innpå. På valsa sitter Rune Tønnessen.
SMISK: Vidar Omar Daland på Nygrenda var frampå med snusdåsa, og Dag Strømme fra NCC la innpå. På valsa sitter Rune Tønnessen.
 ??  ?? VARM LAST: Svein Jan Høiåsen var en av flere som kjørte asfalt fra Rugsland i Birkenes.
VARM LAST: Svein Jan Høiåsen var en av flere som kjørte asfalt fra Rugsland i Birkenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway