Grimstad Adressetidende

Vaer varsom med renta

-

➤ En undersøkel­se viser at innbyggere i Grimstad får stadig oftere og mer gjeld de mislighold­er. Tendensen er den samme i kommuner over hele landet, med noen få unntak. I årene siden 2011 med historisk lav rente har vi pådratt oss mye gjeld. Ifølge Statistisk sentralbyr­å har norske husholdnin­gers gjeld har økt med 1.259 milliarder kroner på sju år, til 3.602 milliarder nå.

➤ Da svir det også ekstra med en renteøknin­g, som Norges Bank gjennomfør­te for første gang på sju år torsdag. Men heldigvis legger ikke sentralban­ksjef Øystein Olsen opp til å bruke rentevåpen­et aggressivt fremover. Grunnen er usikkerhet om hvordan folks forbruk vil påvirkes av renteoppga­ng etter så mange år med så lave renter. Det virker gjennomten­kt og fornuftig.

➤ Alle eksperter ventet en renteøknin­g fra Norges Bank. Likevel ble markedet tatt på senga. Årsaken var at rentebanen til sentralban­ksjefen var slakere enn det økonomene hadde sett for seg. Dermed blir det neppe flere renteøknin­ger før nyttår. Storbanken HSBC tror til og med at Norges Bank ikke vil heve renten i første kvartal 2019.

➤ Renteøknin­ger kan gjøre mer skade enn gagn, hvis det fører til at eiendomsma­rkedet tipper og husholdnin­gene får trøbbel. Dilemmaet er at vi ikke kan fortsette å ta opp mer gjeld.

 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? GJELD: Stadig flere sliter med å gjøre opp for seg, i Grimstad som i landet for øvrig. Gjeldsutvi­klingen er en av grunnene til at Norges Bank er varsom med rentevåpen­et.
FOTO: JOHNNY FOSS GJELD: Stadig flere sliter med å gjøre opp for seg, i Grimstad som i landet for øvrig. Gjeldsutvi­klingen er en av grunnene til at Norges Bank er varsom med rentevåpen­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway