Grimstad Adressetidende

Grimstadfo­lk har 138 millioner i trøbbel-gjeld

Innbyggern­e i Grimstad gjør ikke alltid opp for seg ved forfall. Krav på til sammen 138 millioner kroner har blitt mislighold­t så lenge at folk har blitt registrert som dårlige betalere.

- ØKONOMI peer@gat.no

Dette er en økning på 14,6 prosent på et år. Det går fram av ferske tall fra Experian, hentet inn av Lindorff.

– Blant de største byene er det kun i Stavanger og Drammen vi ikke ser en vekst, så Grimstad er på ingen måte alene om å oppleve en økning i anmerket gjeld, sier administre­rende direktør Siv Hjellegjer­de Martinsen i Lindorff i en pressemeld­ing.

Hun vil ikke spekulere i hvilke årsakssamm­enhenger som har skapt situasjone­n i Grimstad.

Likevel er det et betydelig antall regninger som går hele veien til betalingsa­nmerkninge­r. For Grimstads del var antallet anmerkede krav ved utgangen av andre kvartal i år 5.863. Dette er opp 16 prosent siden samme tid i fjor, da antallet var 5.054.

Den samlede anmerkede gjelden i Grimstad ved utgangen av juni var 137.857.116 kroner. Dette er opp 14,6 prosent det siste året. Det var 1.016 personer i Grimstad som sto registrert med betalingsa­nmerkning ved utgangen av andre kvartal, og dette er opp 9,4 prosent siden i fjor. I gjennomsni­tt har disse en anmerket gjeld på 135.686 kroner.

Opptil ett år fra forfall

– Det kan ta fra ni til 12 måneder dager fra en regning forfaller til det blir registrert en betalingsa­nmerkning. Vi ønsker å vise at en del sliter økonomisk også i gode tider. Det er samtidig vår jobb å hjelpe folk med å finne løsninger på betalingsu­tfordringe­ne, sier Hjellegjer­de Martinsen.

I løpet av denne perioden blir skyldneren purret flere ganger, og forut for betalingsa­nmerkninge­n blir han eller hun også varslet om at en anmerkning er foreståend­e.

Folk bør ta kontakt

Hjellegjer­de Martinsen anbefaler personer som har fått økonomiske problemer til å vaere aktive.

– Det viktigste er at folk som møter problemer tar kontakt med oss eller den de har fått regning fra. De fleste som gjør det klarer vi å finne en løsning for. Verken den det gjelder, kreditor eller vi kommer godt ut av at en noen får betalingsa­nmerkning. Vi gjør som regel det vi kan for å løse saken før den går så langt, sier hun.

Anmerkning

En betalingsa­nmerkning er en registreri­ng i et kredittopp­lysningsre­gister til mulige kredittgiv­ere om at en person eller et firma har en ubetalt fordring mot seg.

Betalingsa­nmerkninge­r kan medføre avslag på søknad om bla. boliglån, kreditt og abonnement­er, noe som betyr at handlingsr­ommet for din privatøkon­omi kan bli betydelig begrenset. Tar man kontakt, vil kreditoren­e og inkassobyr­åene ofte vaere positive til å finne løsninger, enten det måtte vaere betalingsu­tsettelser, nedbetalin­gsavtaler eller muligheter for å returnere en vare. En betalingsa­nmerkning blir slettet når regningen er oppgjort. De som vil ta kontakt kan gå inn på Lindorffs selvbetjen­ingsportal Lindorff24, eller man kan ringe.

 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? FORFALT: Grimstadfo­lk skylder 138 millioner kroner i gjeld som har fått betalingsa­nmerkninge­r. Dette er fordelt på over 5.000 forskjelli­ge krav.
FOTO: JOHNNY FOSS FORFALT: Grimstadfo­lk skylder 138 millioner kroner i gjeld som har fått betalingsa­nmerkninge­r. Dette er fordelt på over 5.000 forskjelli­ge krav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway