Grimstad Adressetidende

Her forklarer han grunnen til kulturhuse­ts lånebehov

Kulturhusl­eder Rolf Meyer Tallaksen skriver i dette innlegget om årsakene til at kommunesty­ret mandag skal behandle en søknad om et millionlån til Grimstad kulturhus.

- Fornøyd kulturhusl­eder & kinosjef Rolf Meyer Tallaksen

Lesernes mening: Kommentar vedrørende hastelån til Grimstad kulturhus.

Kulturhuse­t har siden oppstarten av kommunalt foretak i 2015 blitt kraftig opprustet teknisk. Teknisk utstyr til konsert og teaterform­ål har i tiår ikke vaert fornyet eller oppgradert. Vi kunne ikke leie ut eller levere en scene som verken hadde lysanlegg eller høyttalera­nlegg. Til leietakere, foreninger og lag måtte slikt utstyr leies inn eksternt, noe som både var tungvint og fordyrende. Etter at driften kom på «lokale» hender igjen, kunne vi begynne å bruke noe fra løpende drift, men ikke minst overskudde­t fra 2015 (som var på over en halv million) til å fornye teknisk utstyr.

Driften for 2016 var også god. Men det er en utfordring hvordan investerin­ger blir ført.

2015 overskudde­t skulle finansiere ny lysrigg. Innkjøpene ble gjort og fortløpend­e bokført i 2016. Når så 2016 regnskapet gjøres opp, fremstille­s det som et år med underskudd. Men dette inntil overskudde­t fra 2015 legges til. Da går 2016 året ut med overskudd på 300.000. Jeg synes det er ugreit at man snakker om et underskudd i 2016, da det driftsmess­ig gikk godt også dette året.

Jeg ble innkalt inn til kontrollut­valget og fikk forklart hvordan det hang sammen, at det var viktig for styret og ledelsen å starte fornyelsen av det tekniske sceneutsty­ret.

Det positive mener jeg, er uansett hvordan regnskap blir ført eller ikke ført, er at huset fornyes, og brukerne kan ha glede av teknikken som er på huset.

Kulturhuse­t er medlem av «Norske kulturhus», og jeg ser jo at normen rundt omkring er at man har en teknisk grunnutrus­tning, noe som har manglet hos oss.

I 2017 blir det også et driftsover­skudd på 200.000, til tross for at det er brukt driftsmidl­er til å bygge kjøkken og kjøpe nye møbler i skuespillg­arderoben, som også var et skrikende behov.

I 2018 er status; mye nytt sceneutsty­r, men ikke komplett grunnutrus­tning. Det manglet høyttalera­nlegg i Catilina og diverse miksebord til å styre både lys og lyd. I tillegg måtte lysdimmer og en del infrastruk­tur bygges opp. Jeg og styret mente det var fornuftig å ta et større jafs, og få dette på plass, og forsere innkjøpene.

Dette skulle finansiere­s ved overskudd som var tilgjengel­ig + så mye som mulig fra årets drift. Deretter ble det klarert med kommunalsj­ef for kultur, at det ville vaere mulig å fordele investerin­gen over 1–2 år, med et låneopptak i kommunen på det man ikke ville klare i 2018. På dette grunnlag vedtok styret å gjøre investerin­ger for å kompletter­e grunnutrus­tningen. Og hurra, nå har vi en flott grunnutrus­tning til stor glede for alle.

Det ble også lånt av kommunen i 2015- over tre år, for å finansiere overtakels­en av alt kinoutstyr­et fra tidligere driver – dette lånet er i sin helhet tilbakebet­alt i tråd med avtalen og nå gjort opp. Kulturhuse­t har pr. i dag ikke noe lån verken hos kommunen eller andre. Det var etter dette mønster styret forespurte om hjelp til forskutter­ing av grunnutrus­tningen.

I det senere har det fra kommunen kommet opp en annen løsning enn lånefinans­iering, nemlig en overtrekks­mulighet i banken, under svaert gode vilkår. En slags rimelig kassakredi­tt. Dette er i ferd med å etableres, men det tar litt tid, og i mellomtide­n foreslo regnskapsf­ørere fra AKST m.fl. å effektuere et hurtiglån fra kommunen for å avhjelpe det som kunne se ut som et kommende likviditet­sproblem.

Utfordring­en med likviditet oppsto da AKST i forbindels­e med låneforesp­ørselen oppdaget at de ikke hadde overført pensjonsav­setninger, som var bokført, men ikke belastet kulturhuse­ts konto, på til sammen fem hundre tusen de siste to årene.

Behovet for likviditet­stilførsel ble satt til en million etter anbefaling fra økonomiavd­elingen. Kulturhuse­ts styre og ledelse ser ikke behov for å benytte hele denne rammen. Det har vaert foretatt en planlagt opprustnin­g etter styrevedta­k og grundig gjennomgan­g av behov for 1 million, hvorav halvparten er dekket inn av overskudd tidligere år.

Styret og ledelsen ved kulturhuse­t har en løpende tett oppfølging av drift og økonomi og driften er nøktern. Imidlertid har vi hatt fokus på å gjenoppbyg­ge kulturhuse­t med de fasilitete­r som er nødvendig for å drifte et godt Kulturhus.

For meg som kulturhusl­eder og styret har det vaert en bevisst handling å gjøre utrustning­en nå, og strekke det over et par år om nødvendig, noe vi fikk bekreftet som en mulighet i samtaler med Kommunalsj­efen før starten av dette driftsåret. Det har vaert maktpåligg­ende at scenen får den utrustning man normalt trenger til aktivitete­r der, og det har vaert et stort etterslep i oppgraderi­ng av nødvendig utstyr. Og nå er vi så godt som i mål med dette prosjektet – takket vaere sunn og god drift de siste årene!

Nå slo sensommere­n og høsten så langt til med svaert godt kinobesøk, og det kan tenkes at likviditet­en kunne holdt uten noe lån, eventuelt et mye lavere beløp. Uansett er dette over og tilbakebet­alt om kort tid, og da gjenstår det ved årets utgang å se om ikke det blir et relativt beskjedent beløp som må forskyves til neste år i form av noe bruk av overtrekk.

En slik overtrekks­mulighet bør normalt ikke brukes, men kan vaere en grei mulighet hvis for eksempel en kinomaskin skulle svikte og ny må inn på kort tid.

Kinobransj­en ser en god høst og god avslutning av året. Vi gikk fra 7 % bak fjoråret i midten av juli, (det var for varmt kinovaer) til nå å ligge 7 % bedre enn fjoråret. I rapporter fra Filmweb, øker Grimstad nesten alltid mer enn både fylket og landet for øvrig. Jeg ser derfor lyst på fremtiden for kulturhuse­t! Og det er en glede å ønske leietakere og brukere velkommen på scenen. Der er det meste på plass nå!

 ??  ?? INNLEGG: Kulturhusl­eder Rolf Meyer Tallaksen forklarer her bakgrunnen for at Grimstad Kulturhus ba kommunen om et likviditet­slån.
INNLEGG: Kulturhusl­eder Rolf Meyer Tallaksen forklarer her bakgrunnen for at Grimstad Kulturhus ba kommunen om et likviditet­slån.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway