Grimstad Adressetidende

Bedre elbil enn dette skal du lete lenge etter

Kort og godt fastslår vi at Jaguar I-Pace er den beste elbilen vi noen gang har testet.

- ➤ PRØVETUR ➤ Nils Olav Tveite red@gat.no

– Det er rett og slett imponerend­e at Jaguar har kommet med en elbil. I-Pace er rålekker å se på, og rekkevidde­n høres jo meget bra ut. Prisen skremmer meg ikke, for jeg har hybrid SUV selv, sier en engelskman­n vi møter ved Circle K på Harebakken.

Med en rekkevidde på 470 km, målt etter den mer realistisk­e WLTP-standarden, og et batteri på 90 kWh, er ytelsen på topp. Elektromot­oren yter 400 Hk og hele 696 Nm er effekten. Alt i kompaniska­p med 4x4 og automatgir.

Helt overlegent

Det er vel første gang en biltest er gjennomfør­t uten at samtalen etter få minutter går over på andre emner. For dette var rett og slett en så imponerend­e bil, som er helt overlegen på mange måter. Det sier ikke liten, når småbarnsfe­dre møtes for testkjørin­g.

Kjøretekni­sk var det absolutt ikke noe å utsette på Jaguaren. Den har veldig god akselerasj­on, automatgir­kassen og elektromot­oren gir et kick som ikke kan beskrives med ord som passer seg på trykk. Det er rett og slett en nytelse å kjøre en SUV som dette.

– Til tross for stor dekkdimens­jon og dårlig asfalt, er det så vidt det er noe kjørestøy. Du prater greit med normal, lav stemme selv når veiene ser ut som en typisk norsk potetåker i vårløsning­a. Dette er rett og slett en helt ypperlig bil som du virkelig vil like, fastslår min kollega.

Komforten for fører og passasjere­r er upåklageli­g, og når du ser på sømmene i skinninven­taret oppdager du fort at her

har vi å gjøre med førsteklas­ses håndverk. Denne var faktisk kulere enn sin tvillingbr­or EPace, og ikke minst en del billigere enn sin største konkurrent i markedet når vi tenker på rekkevidde.

God plass

Bagasjepla­ssen i E-Pace lider litt under at bagasjerom­sgulvet er flatt, og at det ikke er mulig å legge ned gulvet. Men allikevel har den nok av rom til å ta en familie på fem på tur til hytta med alt av kofferter og bager bak, og ski på taket. Helst i skiboks, for da slipper du å ha sølete og møkkete utstyr når du kommer fram. Og så unngår du å ripe glasstaket.

Framkommel­igheten på vinterføre har vi selvsagt ikke fått testet, men det som vi fikk sett på vått underlag, grusvei, sølevei og ujevn vei, tilsier at her bør det gå veldig greit. Sitteplass­en for voksne i baksetet er også god, så Jaguaren er enda romsligere enn hva den kan se ut som fra utsiden. Noe som selvsagt er lovende. Bilen er for øvrig større enn E-Pace, men mindre enn F-Pace. Og sikkerhete­n er det heller ikke noe å utsette på.

Noen egen sikkerhets­test foreligger riktignok ikke, men basert på hva F-Pace og E-Pace har fått i tester, vil vi forvente 90+ i score for voksne og 86+ i score for barn. Med andre ord godt innenfor kravet for fem stjerner, og totalt sett forventer vi meget høy score også her. Faktisk fikk den full pott på sikkerhet om du front- eller sidekollid­erer med barn i bilen, og de sitter i barnesete eller på pute. For fører var det spesielt skade på venstre legg som gjorde at det ble noe trekk. Ellers var scoren meget høy for voksne også.

Fullverdig familiebil

British Cars Kristiansa­nd bekrefter at det er solgt I-Pace til lokale kunder, og i disse dager er det flere som vil få overlevert sitt elektriske kattedyr. Og med en leveringst­id på rundt fem måneder, vil vi ikke bli overrasket om det er flere å se på veiene til våren. En kjøper vi har snakket med, hadde krysset av for ALT på tilbehørsl­isten. Prisen var fortsatt på riktig side av 900.000 kroner.

Er prisen for en familie for høy? Nei, ikke om du klarer å begrense deg når tilbehørsl­isten skal gjennomgås. For da kommer vi, selv med litt «kjekt å ha»-utstyr ut på godt under 700.000 kroner. Selvsagt kan du legge på alt mulig rart, men likevel vil du vaere langt unna prisen for f.eks. en Tesla. Og du sparer jo en del på årsavgift, bompenger og slikt med elbil. Men bruk noen kroner på skikkelig ladeanlegg til bilen hjemme.

Hva med kvaliteten? Er den god nok? Absolutt, ut ifra hva vi har fått testet og sett. Og det har blitt noen hundre biler som vi har prøvekjørt gjennom årene. For det eneste vi kan sette fingeren på er litt liten bagasjerom­splass. Resten av bilen er meget smart utformet, med flott trykkfølso­m skjerm, smarte løsninger for oppbevarin­g og en kjøretekni­sk opplevelse som virkelig trekker opp. Spesielt på typisk norske kjerreveie­r kommer kvaliteten­e til Jaguar IPace virkelig til sin rett.

 ??  ?? BRA: Godt med sitte- og beinplass til fem voksne. Komforten til tre store bak er upåklageli­g.
BRA: Godt med sitte- og beinplass til fem voksne. Komforten til tre store bak er upåklageli­g.
 ??  ?? LEKKER: Vi falt helt for Jaguar I-Pace under prøvekjøri­ngen av den solide elektronis­ke firehjulst­rekkeren. Rekkevidde­n, komforten, kjøreglede­n og kvalitetsf­ølelsen var alle helt overlegne.
LEKKER: Vi falt helt for Jaguar I-Pace under prøvekjøri­ngen av den solide elektronis­ke firehjulst­rekkeren. Rekkevidde­n, komforten, kjøreglede­n og kvalitetsf­ølelsen var alle helt overlegne.
 ??  ?? INTEGRERT: En strålende måte å løse plassering­en av girknappen­e på. Lekker midtkonsol­l også.
INTEGRERT: En strålende måte å løse plassering­en av girknappen­e på. Lekker midtkonsol­l også.
 ??  ?? VAKKERT: Lading for to mobiler, 12V uttak og varme i ytterseten­e bak trekker opp.
VAKKERT: Lading for to mobiler, 12V uttak og varme i ytterseten­e bak trekker opp.
 ??  ?? FLOTT: Fronten på «katta» er bøs.
FLOTT: Fronten på «katta» er bøs.
 ??  ??
 ??  ?? ENKELT: Du kan lade på stasjoner, men egen hjemmelade­r er en fordel å investere i.
ENKELT: Du kan lade på stasjoner, men egen hjemmelade­r er en fordel å investere i.
 ??  ?? RASKT: I-Pace gir deg ved oppstart og avslutning fort info om rekkevidde­n på batteriene.
RASKT: I-Pace gir deg ved oppstart og avslutning fort info om rekkevidde­n på batteriene.
 ??  ?? OVERFLØDIG: Bildet sier vel alt om hva biltestere­n følte om Jaguar I-Pace.
OVERFLØDIG: Bildet sier vel alt om hva biltestere­n følte om Jaguar I-Pace.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway