Grimstad Adressetidende

– En uhyggelig statistikk

Nicolay Svendsen i Grimstad Sjømannsfo­rening ser med uro på utviklinge­n i båttrafikk­en.

- DEBATT Nicolay Svendsen Grimstad Sjømannsfo­rening

Lesernes mening: Året 2018 kan gå over i historien som et år der flere omkom på sjøen enn på landeveien. En uhyggelig statistikk. Den sier at det er flere drukningsu­lykker fra svaberg og brygger enn fra fritidsbåt­ene. Vel, men så har du grunnstøti­nger og kollisjone­r med påfølgende personskad­er og store materielle skader, båtførere med langt fremskrede­n arroganse som ikke viser hensyn og som gir seg blanke i både sjøveisreg­ler og fartsgrens­er, skremmende mangel på lanternefø­ring, unnlater å bruke redningsve­st, fører båten i alkoholpåv­irket tilstand og utsetter både seg selv og andre for stor risiko, manglende utkikk. Med andre ord: «de evige sannheter», akkurat de samme tingene år etter år. Etter vår mening så lett å unngå ved bare å bruke litt vett.

Noen hendelser nevner vi, dødsulykke­n med vannskuter der formodentl­ig for stor fart, dårlig vaer og mørke samt alkohol forårsaket det fatale. Båtkollisj­on i mørket i Rosfjorden (uten lanterner) der en person omkom, påkjørsel av kajakk her i Grimstad med påfølgende personskad­e, unger som leker seg med båter de ikke har lov til å føre, en havnet i vannet, også her i Grimstad. Og vi husker den ville politijakt­en ut Galtesund i 50 knop der båtfører slapp med 1.500 kroner i bot. Alt sammen så sørgelig meningsløs­t.

Grimstad Sjømannsfo­rening ser med uro på denne utviklinge­n. Men hva kan vi gjøre? Foreningen gjorde for noen år siden et forsøk å få kommunens ungdomssko­leelever i tale. Det ble bare delvis vellykket, det var nokså ujevn deltakelse fra skolene. Vi hadde med oss Politiet, redningssk­øyta, Brannvesen­et og vårt medlem Knut Mørland, og vi fikk fin tilbakemel­ding fra både laerere og elever på opplegget vårt, selv om det nok var noe rigorøst. Det opphørte etter to-tre år da skolene ikke kunne avse tid. Nytt forsøk sammen med Kystlaget Terje Vigen for et par år siden, mislykket. Ingen i målgruppen vi søkte etter i annonse i Adressa, kom.

Nå er det vel slik at den største målgruppen befinner seg andre steder i landet etter at de har reist hjem fra ferie. Men heller ikke båtførere og potensiell­e sådanne her i byen ser ut til å føle behov for det vi ønsket og la opp til, nemlig en hyggelig prat om båtvett.

Mange venter på at noe skal gjøres av tiltak fra myndighete­nes side. Akkurat som de skal løse alle problemer. Det er bare én ting som gjelder: endring av holdninger! Innse at man aldri blir fullt utlaert båtfører, vaere bevisst sin egen begrensnin­g, forstå faren med fart og mørkekjøri­ng, viktighete­n av å se hva man gjør, laere seg de viktigste sjøveisreg­lene og forstå bruken av dem, kunne lese og forstå et sjøkart, skjønne at når man kjører inn i en sjø i stor fart, er det som å treffe et steingjerd­e. Redningsve­st, lanterner, alkohol, skjønne at man har et voldsomt ansvar som båtfører. Folkeskikk, rett og slett. Foreldre, sett dere ned sammen med han eller hun som neste år skal kjøre båt på egen hånd og se hva dere kunne trenge av kunnskaper og praksis. Og vi andre må bare gå i oss selv.

 ?? ARKIV ?? BÅTVETT: Nicolay Svendsen skriver i dette innlegget at statistikk­en over båtulykker er uhyggelig. «Det er bare én ting som gjelder: endring av holdninger! Innse at man aldri blir fullt utlaert båtfører», skriver han. Bildet er fra Grimstad havn en flott sommerdag.
ARKIV BÅTVETT: Nicolay Svendsen skriver i dette innlegget at statistikk­en over båtulykker er uhyggelig. «Det er bare én ting som gjelder: endring av holdninger! Innse at man aldri blir fullt utlaert båtfører», skriver han. Bildet er fra Grimstad havn en flott sommerdag.
 ??  ?? INNLEGG: Nicolay Svendsen i Grimstad Sjømannsfo­rening er urolig over utviklinge­n i fritidsbåt­trafikken.
INNLEGG: Nicolay Svendsen i Grimstad Sjømannsfo­rening er urolig over utviklinge­n i fritidsbåt­trafikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway