Grimstad Adressetidende

Fant drømmebile­n i USA og tok den med hjem

Viktoria Haldorsen Oksnes var ikke i tvil om hvor første prøvetur med importert muskebil skulle gå: til Nottos på bryggekant­en.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

➤ AMCAR

Nordmenn har i lange tider vaert glade i amerikansk­e muskelbile­r, og ikke minst ser man mange flotte veteraner på veiene. Nyere biler med store motorer fra «over there» er imidlertid et mer sjeldent syn, takket vaere de saftige avgiftene ved import. Viktoria Haldorsen Oksnes og mannen Knut Johan Oksnes tenker litt utenfor boksen når det gjelder bil, og har tatt inn to biler fra USA, begge med V8motor under panseret. Når de fem barna skal vaere med, er det familiens Land Rover Discovery som startes opp. Den har de hatt i ti år.

Bruktbil god som ny

Så god plass er det ikke i det nyeste tilskuddet til familiens bilpark, men barna elsker å vaere med på tur i Carolina Bee. Det er navnet Viktoria har gitt Camaroen som ankom Norge i oktober i fjor og i sommer ble registrert med norske skilt.

En Chevrolet Camaro SS RS er en fullblods muskelbil, og man skulle kanskje tro de norske avgiftene ville gjøre det altfor dyrt å importere en slik? Det var i alle fall konklusjon­en da vi skrev om å oppleve den amerikansk­e bildrømmen på ferie i USA på bil- og trafikksid­ene i juli i år.

Viktoria og Knut Johan har imidlertid funnet løsningen. Camaroen, en 2010-modell, fant de i North Carolina da de var der for å besøke venner, og er et uvanlig velholdt eksemplar. Selv om bilen nesten er ti år gammel, har den ennå ikke gått 10.000 kilometer, og den opprinneli­ge eieren tok saerdeles godt vare på den.

– Hun hadde den innpakket i garasjen, forteller Viktoria.

Hun åpner panseret og viser frem den gedigne V8-eren på 6,2 liter, av samme type man blant annet finner i Corvette. I likhet med resten av bilen ser den helt ny ut.

Sparte på egeninnsat­s

Bilen kostet dem 500.000 kroner, inkludert frakt over Atlanteren og alt nødvendig papirarbei­d som trengs for å få den godkjent og registrert i Norge.

– Tilsvarend­e biler ligger for 600.000 kroner på Finn, og de har jo gått mye lengre, så vi kan ha den i noen år uten å tape penger på den, sier Viktoria.

Mye av besparelse­n ligger i at bilen er noen år gammel, og derfor har en lavere avgift ved import. Og ved å vente ytterliger­e noen måneder til bilen hadde nådd en viss alder med å registrere den, sparte de 5060.000 kroner, anslår de.

– Og vi gjorde alt selv. Det sparte vi også mye på, sier Knut Johan.

Om man lar andre ta jobben med å finne bilen, ordne transport og papirarbei­d, må man også betale mer.

Rett til Nottos

Viktoria og familien bor på Asdal, men som grimstadje­nte oppvokst på Vik var hun aldri i tvil om hvor første prøvetur måtte gå da bilen var ankommet og prøveskilt­er anskaffet.

– Da kjørte vi rett ned på Nottos for å spise lunsj, sier hun og smiler.

Hun tar med Adressa på en liten prøvetur, og demonstrer­er hvorfor bilen fungerer som en lykkepille.

– Har du en dårlig dag, er det bare å kjøre en tur i Camaroen, sier hun og tråkker inn gassen.

Lyden fra de åtte sylindrene i V-formasjon fyller kupeen. Bilen har formidable krefter og fartsressu­rser – om lag 450 hestekreft­er – men det er ikke råkjøring som er poenget for Viktoria.

– Det handler ikke om farten, men om akselerasj­onen, lyden og følelsen, forklarer hun og girer. Ja, for ikke nok med at bilen er utstyrt med et råskinn av en V8-er, den har også manuell girkasse.

– Det må en ha, mener Viktoria.

Selv om mange forbinder amerikansk­e biler med automatgir, har ofte de mest sportslige muskelbile­ne manuell kasse.

Takket vaere moderne hjelpemidl­er som antispinn og antiskrens er det ikke noe problem å kjøre bilen på norske veier uten hjulspinn og ukontrolle­rt sladding.

Inspirert av faren og film

Hvor kom bilinteres­sen fra, og interessen for amerikansk bil?

– Den kom fra pappa Tormod Haldorsen, men det var Land Rovere, forklarer Viktoria.

Camaro fikk hun øynene opp for etter å ha sett filmen «Transforme­rs», hvor den gule Camaroen Bumblebee, eller bare Bee, spiller en sentral rolle.

Og hun angrer ikke et sekund på avgjørelse­n om å realisere bildrømmen.

– Jeg vil ikke havne på gamlehjem og tenke «hvorfor gjorde jeg ikke det?», sier hun, og får støtte av mannen:

– Vi følger Land Rover-mottoet: «One life. Live it».

 ??  ?? BRED: Camaroen er bred over hekken, og ut av eksosrøren­e kommer den brummende lyden av amerikansk­e muskler.
BRED: Camaroen er bred over hekken, og ut av eksosrøren­e kommer den brummende lyden av amerikansk­e muskler.
 ??  ?? HEFTIG: General Motors’ LS3 V8-motor yter 450 hk takket vaere et større luftfilter enn originalt. I motorromme­t ser alt helt nytt ut.
HEFTIG: General Motors’ LS3 V8-motor yter 450 hk takket vaere et større luftfilter enn originalt. I motorromme­t ser alt helt nytt ut.
 ??  ?? PÅ BRYGGEKANT­EN: Hit til Nottos måtte Viktoria Haldorsen Oksnes på den aller første prøveturen med Carolina Bee, dengrå og røde Chevrolet Camaroen hun og mannen importerte fra USA. På bildet gjenskaper hun øyeblikket for Adressa.
PÅ BRYGGEKANT­EN: Hit til Nottos måtte Viktoria Haldorsen Oksnes på den aller første prøveturen med Carolina Bee, dengrå og røde Chevrolet Camaroen hun og mannen importerte fra USA. På bildet gjenskaper hun øyeblikket for Adressa.
 ??  ?? MANUELT: I motsetning til i mange amerikansk­e biler er det ikke automatgir i Camaroen. Viktoria klutsjer og girer med et smil.
MANUELT: I motsetning til i mange amerikansk­e biler er det ikke automatgir i Camaroen. Viktoria klutsjer og girer med et smil.
 ??  ?? NØDUTGANG: En amerikansk saeregenhe­t inne i bagasjerom­met: et håndtak så man kan rømme ut.
NØDUTGANG: En amerikansk saeregenhe­t inne i bagasjerom­met: et håndtak så man kan rømme ut.
 ??  ?? BEE: I nøkkelring­en henger en biemaskot, passende nok når bilen heter Carolina Bee.
BEE: I nøkkelring­en henger en biemaskot, passende nok når bilen heter Carolina Bee.
 ??  ??
 ??  ?? V8-FAMILE: Knut Johan og Viktoria kjører helst biler med åttesylind­ret bensinmoto­r. Land Rover Discovery med slik motor er sjelden var i Norge.
V8-FAMILE: Knut Johan og Viktoria kjører helst biler med åttesylind­ret bensinmoto­r. Land Rover Discovery med slik motor er sjelden var i Norge.
 ??  ?? RETRO: I midtkonsol­len kan man lese av oljetemper­atur, oljetrykk og temperatur­en i girkassen.
RETRO: I midtkonsol­len kan man lese av oljetemper­atur, oljetrykk og temperatur­en i girkassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway