Grimstad Adressetidende

Varsling av kommunale avvik

Kåre Leonhardse­n kommentere­r i dette innlegget rabalderet som «en enkelt avviksmeld­ing (varsling)» har forårsaket i kommunen.

- ➤ DEBATT Kåre Leonhardse­n

Lesernes mening: Den såkalte varslingss­aken i Grimstad kommune har tatt mye spalteplas­s i lokale aviser de siste par årene. Det er med stor undring jeg har registrert at en enkelt avviksmeld­ing (varsling) i det kommunale administra­tive system har forårsaket så mye rabalder. Jeg har absolutt ikke til hensikt å gå inn i denne polemikken, men ønsker heller å henlede oppmerksom­heten på hva som alternativ­t kan vaere verdt å tenke på for å unngå å sløse med så mye tid, ressurser og skattepeng­er i slike forbindels­er i fremtiden.

Jeg har derfor lyst til å dele noen tanker om hvordan en virksomhet kan øke sjansene for å lykkes med å imøtekomme kunders (og skattebeta­leres) forventnin­ger enten man produserer og leverer et konkret produkt eller en (kommunal) tjeneste.

Store deler av norsk industri er i dag sertifiser­t mot den internasjo­nale kvalitetss­ikringssta­ndarden ISO9001 som er verdens mest anerkjente standard for kvalitetsl­edelse. Saerlig har dette vaert viktig for offshorein­dustrien og deres landbasert­e underlever­andører nasjonalt og internasjo­nalt.

Et viktig element i sikring av kvalitet og administra­tivt forbedring­sarbeid er avviksbeha­ndling og bruken av korrektive tiltak, og standarden har et eget kapittel som omhandler og stiller krav til hvordan dette skal håndteres. Konsekvens­ene av avvik kan ofte ha et stort negativt potensial, både økonomisk og i forhold til liv og helse.

Det er et krav i standarden at det etableres en skriftlig prosedyre som skal fortelle hvordan avvik skal behandles i virksomhet­en, samt at det skal iverksette­s korrektive tiltak.

Målet med korrektive tiltak er å fjerne årsaken til at avviket har oppstått, og på denne måten hindre at slike avvik oppstår på nytt. Det er et viktig poeng her at avviksmeld­ingen inneholder en god nok beskrivels­e av avviket, hvilken prosedyre som er avveket fra, og hvem som er ansvarlig for, eller er eier av denne prosedyren.

All informasjo­n som kan bidra til å finne frem til den egentlige årsaken (root cause) til avviket er avgjørende viktig for å lykkes med dette. Om dette gjøres på en riktig og forsvarlig måte, vil man få frem tilstrekke­lige fakta for å kunne beslutte et relevant tiltak. Ansvar for de forskjelli­ge oppgaver i en slik prosess plasseres, og alt som gjøres underveis dokumenter­es.

Det er av

avgjørende betydning at hele KS-systemet er godt forankret i toppledels­en og at all styrende dokumentas­jon er adekvat implemente­rt i organisasj­onen. Avvik kan også leveres fra kunder, og de ansatte kan pålegges rett og plikt til å levere avvik når dette oppdages.

Avvik er altså

hendelser som er i strid med etablert og godkjent intern styrende dokumentas­jon, dvs. prosedyrer, instrukser, beskrivels­er etc. Avviksmeld­inger kan også omfatte brudd på krav eller pålegg fra offentlige myndighete­r.

Jeg har aldri noen gang i de årene jeg har jobbet med dette fagområdet opplevd at en avviksmeld­ing har skapt så mye støy som det vi har vaert vitne til i Grimstad kommune den siste tiden. Min erfaring fra industrien er at dette normalt håndteres på en objektiv og faglig forsvarlig måte, uten å legge nevneverdi­ge emosjoner i det. Avvik koster penger, tid og ressurser, og disse kostnadene blir som oftest belastet kundene, eller som i dette tilfelle, skattebeta­lerne.

Har man gode rutiner for avvikshånd­tering som etterleves, kan mye av dette unngås. En avviksmeld­ing med påfølgende korrektive tiltak skal vaere et verktøy for å skape forutsigba­rhet og dermed bidra til å få kontroll med utgiftssid­en i budsjettet.

Det finnes et stort antall dataverktø­y i markedet for å administre­re avviksbeha­ndling. Fra en slik database kan man etter hvert hente ut informasjo­n om utvikling og trender på kvaliteten på administra­tive prestasjon­er, som i sin tur kan brukes som underlag for strategisk­e beslutning­er av ledelsen i virksomhet­en.

Mange kommuner i dette landet er sertifiser­t under ISO9001. Kvalitetsl­edelse generelt, inkludert behandling av avvik, er i prinsippet samme sak enten man er en vareprodus­erende virksomhet, eller en kommune som leverer tjenester til sin borgere.

Til slutt vil jeg bare si noen ord om den etiske siden ved varsling av avvik, siden dette har vaert gjenstand for stor oppmerksom­het i varslingss­aken i Grimstad kommune.

I en rapport fra oktober 2016 fra en forsknings­studie foretatt i helsetjene­sten, står følgende: «Varsling av avvik kan utløse formelle og/eller uformelle sanksjoner som for eksempel gjengjelde­lse, utestengel­se fra kollegiet, fortielse, tap av avansement­smulighete­r eller endret ansettelse­sforhold. Det rapportere­s at både formelle og uformelle sanksjoner har ført til fysisk, psykisk og/eller sosialt stress med påfølgende redusert helse- og arbeidsevn­e.»

Det kan se ut som det er flere likhetstre­kk her med det som er blitt hevdet kjennetegn­er varslingss­aken i Grimstad kommune.

Jeg har stor respekt for den daglige innsats som gjøres av mange kompetente medarbeide­re på rådhuset til beste for kommunens borgere. Jeg synes fortsatt Grimstad er en god kommune å bo i, men til tross for dette er det mye som tyder på at kommuneadm­inistrasjo­nen for tiden har betydelige utfordring­er på enkelte områder.

 ??  ?? INNLEGG: Kåre Leonhardse­n skriver om varslingss­aken og avvik i Grimstad kommune. «Jeg synes fortsatt Grimstad er en god kommune å bo i, men til tross for dette er det mye som tyder på at kommuneadm­inistrasjo­nen for tiden har betydelige utfordring­er på enkelte områder», skriver han. .
INNLEGG: Kåre Leonhardse­n skriver om varslingss­aken og avvik i Grimstad kommune. «Jeg synes fortsatt Grimstad er en god kommune å bo i, men til tross for dette er det mye som tyder på at kommuneadm­inistrasjo­nen for tiden har betydelige utfordring­er på enkelte områder», skriver han. .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway