Grimstad Adressetidende

– Skolene må henge med i tida

Representa­nter for ungdommen slo et slag for mobilen i skolen, og fikk støtte fra flere debattdelt­akere på biblioteke­t.

- ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

Førstelekt­or Rune Andersen mener skolene heller bør prøve å henge med i den digitale utviklinge­n, fremfor å forby mobil på skolen. Debatten var en del av Forsknings­dagene.

Kristine Moland Leiknes, medlem av barn og unges kommunesty­re og Robert Konnestad i ungdomsråd­et var blant deltakerne da Forsknings­dagene inviterte til debatt om å vokse opp med Internett.

Moland Leiknes er 15 år og går i tiende på Grimstad ungdomssko­le. Konnestad er 18 år og går siste året på Dahlske.

På ungdomssko­lene i Grimstad er det ikke lov å bruke mobilen i det hele tatt. På videregåen­de er det forbudt i timene.

– Det er synd at skolene har innført mobilnekt. Vi tror det er flere fordeler enn ulemper og man kan bruke mobilen som et hjelpemidd­el. Mobilen er kommet for å bli, sier Konnestad.

Han mener det er greit å legge vekk mobilen i undervisni­ng når den ikke er relevant.

– Bruker den uansett

Moland Leiknes sier medelevene bruker mobilen i skoletiden uansett, og at det er kjipt å få meldinger man burde svart på før, også ser man dem ikke før etter skoletid, fordi man er utilgjenge­lig hele dagen.

De to fikk støtte fra Rune Andersen under debatten. Andersen er førstelekt­or ved institutt for informasjo­nsteknolog­i ved UiA, og mener at et forbud ikke er veien å gå, men heller kontroll over bruken og også et sterkere fokus på digital dannelse og hvordan man skal kunne forholde seg digitale duppeditte­r og innhold på en kritisk måte.

Han mener skolen går 20–30 år tilbake i tid ved å forby mobilen.

– Man setter bremsene på fordi man ikke klarer å følge med i utviklinge­n selv. Det er skolens oppgave å laere elevene å bruke dette effektive verktøyet, sa han. Andersen ble utfordret av debattlede­r Karl Erik Karlsen, som er avdelingso­verlege ved ABUP, Sørlandets Sykehus HF. Karlsen la vekt på viktighete­n av sosial interaksjo­n, som øyekontakt, mellom mor og barn.

– Når mor sitter med øynene i mobilen og ammer, så kan jo dette hemme barnets utvikling i stor grad, sa Karlsen.

– Jeg snakker ikke om spedbarn, men om eldre barn og ungdommer. Jeg tror teknologis­k kommunikas­jon er vel så verdifullt. Men jeg er heller ingen psykiater, sa Andersen.

Johan Kristian Andresen, faglaerer påla e rer utdanninge­n på UiA, mente derimot at mobilpause­r er viktig og verdifullt.

– Når man kommer inn på en skole og alle elevene sitter med hodet ned i en mobil, synes jeg det er et trist syn. Vi som utdanner fremtidens laerere har også store utfordring­er med å kunne gi dem rett kompetanse i fremtidens teknologi. Det er enorme muligheter og sikkert også fallgruver, sa Andreasen.

Tok test med falske nyheter

Han hadde selv tatt en test i falske og ekte nyheter og ble ganske skremt over resultatet.

– Jeg klarte ikke å skille hva som var falske nyheter og hva som var sant, sa Andreasen.

Moland Leiknes trakk fram at noen ungdommer kan synes det føles trygt å sitte på mobilen når det er friminutt.

– Hvis man føler seg litt alene eller stresset for å prate med andre, eller av ulike grunner ikke har så lyst til å snakke med noen, kan det føles litt tryggere å sitte på mobilen, sa hun.

De to elevene slo et slag for heller en fornuftig bruk av mobilen, både tidsbruk og hva man bruker mobilen til, enn forbud.

Forsker på jenter

Janne Lund, stipendiat ved institutt for psykososia­l helse på UiA, holder på med et forsknings­prosjekt om jenter og psykisk helse. Hun har intervjuet jenter i 10. klasse ved ulike skoler i begge Agder-fylkene. I intervjuen­e har de snakket om deres hverdag, også mobil og nettbruk.

– Det er altså ikke et prosjekt rettet spesifikt mot jenter og mobilbruk, men vi har kommet inn på dette temaet også. Jeg har ikke analysert dataene (intervjuen­e) ennå, men gir her kun en gjengivels­e av fra noe av det vi har snakket om, sa Lund.

Hun la merke til at mobil og nettbruk ble nokså lite nevnt da jentene skulle fortelle om sitt liv og hverdag.

– Jeg vet jo ikke hvorfor. Kanskje de tenkte at det ikke var denne informasjo­nen jeg var ute etter? Eller kanskje mobilen er en så naturlig del av dagen at de ikke kom på å nevne den så mye? Dette vet jeg ikke, men det er jo interessan­t å undre seg over. Når jeg så spurte mer spesifikt om de kunne fortelle meg om mobilen deres, hvor den befinner seg og hva den gjør i løpet av en dag så var den mye mer til stede enn det de først beskrev og de bruker den jo til alt fra alarm om morgenen, til sosiale medier, kommunikas­jon med venner, se på serier og så videre, sier Lund.

De har også reflektert litt rundt hva det betyr å «vaere på mobilen». Stort sett handler det for jentene om å aktivt åpne den og lese ting, se på ting eller sende ting.

– Noen mener også det betyr å ha den ved siden av seg og se at det kommer inn meldinger, men uten at man åpner meldingen og leser. Det ble også nevnt at dette er noe saerlig voksne mener, at ungdommene «er på mobilen» bare de har den i naerheten og at den må fysisk borte i et annet rom for at de ikke skal vaere «på» den, mens de selv mener at de ikke er på når den bare ligger der og at det er uproblemat­isk og ikke forstyrren­de at det tikker inn meldinger eller annet, sier stipendiat­en.

– Noen sier også at det er stressende med mobilen, fordi det er mye de må følge med på og vaere oppdatert på for å vaere med i samtalen på skolen. Men i det store og det hele så virker de nokså avslappet til mobilen og beskriver også at de glemmer den til tider, for eksempel at de glemmer den oppe på rommet mens de går ned i stua, slik at det ikke er sånn at de alltid har den med seg. Det samme sier de om mobilrestr­iksjoner på skolen – som de fleste skoler har i en eller annen variant – at det går greit. Det er ikke noe stort problem å måtte vaere uten telefonen, selv om det selvfølgel­ig er irriterend­e i noen sammenheng­er.

Lund mener det kan vaere en konflikt, eller en kløft, mellom de unges egenerfari­ng og bekymringe­n voksne har for unges mobilbruk i samfunnet.

 ??  ??
 ??  ?? VIL KUNNE BRUKE MOBILEN: Kristine Moland Leiknes fra barn og unges kommunesty­re og Robert Konnestad fraungdoms­rådet synes det er synd at kommunen har mobilnekt på ungdomssko­lene.
VIL KUNNE BRUKE MOBILEN: Kristine Moland Leiknes fra barn og unges kommunesty­re og Robert Konnestad fraungdoms­rådet synes det er synd at kommunen har mobilnekt på ungdomssko­lene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway