Grimstad Adressetidende

– Trodde man måtte vae re finkulture­ll

Nesten hver eneste vår- og høstsøndag siden 2008 har Bodil Austenaa Johansen (72) og Hans Selmer Johansen (80) stekt vafler til turfolk på Marivold. I år får de Kulturpris­en for innsatsen sin.

- ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Jeg trodde man måtte vaere finkulture­ll for å få denne prisen jeg, så dette var veldig overrasken­de. Men vi har vel gjort en god gjerning, da, ved å få folk ut av sofaen og ut på tur på søndagene. For det tror jeg vi har gjort, sier Hans Selmer Johansen.

Han og kona gjennom 46 år, Bodil Austenaa Johansen, har alltid vaert glade i skjaergård­en i Grimstad, og tidligere var de alltid ute i båt om sommeren.

– Vi har derfor alltid satt pris på det Selskapet for Grimstad Bys Vel jobber for. Det at mange av holmene våre, og steder som Binabben, Vardeheia, Groos og Marivold, skal vaere for alle, setter vi høyt, sier Bodil Austenaa Johansen. Paret har vaert medlemmer av Byselskape­t i årevis, og Bodil har også sittet i styret i mange, mange år.

Feriested for posten

På Marivold står det et hus, som alle kaller Postmannsl­aget. Navnet har det fått fordi ansatte i Posten som var med i fagforbund­et, Det norske Postmannsl­ag, brukte dette som feriested fra litt etter andre verdenskri­g og fram til 2006. Da måtte Byselskape­t finne ut hva huset skulle brukes til.

Det ble bestemt at huset, som under krigen var en tysk offisersbr­akke, skulle leies ut til jubileer og andre festlighet­er. For her er det både kjøkken, «festsal» og mange sengeplass­er. Men ekteparet Johansen syntes ikke huset ble brukt nok, så i 2008 bestemte de seg for å prøve noe litt annerledes.

– Et hus må jo leve, og vi måtte derfor finne en måte å få folk til å bruke det på. Da bestemte Hans og jeg oss for å begynne å steke vafler. Siden har vi vaert her hver søndag både vår og høst. De siste årene har vi fått en dugnadsgje­ng med hjelpere, det har jo økt på med besøkende i de årene vi har holdt på, sier Bodil.

Innom hver fredag

Det er ikke bare på søndagene det vaffelglad­e ekteparet må gjøre en innsats for at salget skal kunne gå sin gang.

– Vi bruker å handle inn midt i uka, og på fredagene er vi innom her og lager vaffelrøra klar og legger ved i ovnen, slik at det er klart til å tenne opp på søndagene, sier Hans.

– Og så er vi på plass her halv elleve på søndagene og fyrer opp før hjelperne kommer en halvtime etter. Etter hvert dukker turfolket opp, og vi har fått mange faste gjester som stikker innom for å få seg en vaffel eller to. Så stenger vi klokken tre og bruker en halvtime på å rydde opp, legger han til.

– Hvor mye vaffelrøre må dere ha til en helt vanlig søndag?

– Vi må i alle fall ha 30 liter, men vaeret spiller selvsagt en rolle. Er det finvaer kommer det mye folk, og er det grått kommer det ikke fult så mange. Men at det er mellom 100 og 300 mennesker innom her hver søndag, det er jeg nokså sikker på, sier Hans.

Et levende hus

Hele overskudde­t av vaffelsalg­et går til huset, og til Byselskape­t.

– Pengene fra vaffelsalg­et har blitt brukt på oppussing her, gardiner, tepper, kjøkkenred­skap, rammer til bilder, kjøleskap og litt av hvert, forteller de. – Hvorfor gjør dere dette her? – Det handler jo om at vi ønsker at dette skal vaere et levende hus, og ikke noe spøkelsesh­us, og så har det jo blitt en livsstil det her etter hvert. Vi liker å treffe hyggelige folk, og de er det mange av her, smiler de. – Blir dere lei vafler?

– Nei, det blir vi aldri lei av, men det er bare på søndager da, sier Hans.

Ekteparet Johansen skal motta Kulturpris­en 14. oktober, ute på Postmannsl­aget.

– Vi ble helt overrumple­t da vi fikk beskjeden om at vi skulle få denne prisen. Det hadde vi ikke trodd i våre villeste fantasier. Men det er selvsagt veldig hyggelig.

 ??  ?? VAFFELSALG: I over ti år har Hans Johansen (80) og Bodil Austenaa Johansen (72) stekt vafler på Postmannsl­aget til turgåere, eller andre som har vaert innom. Dette gjør de både vår og høst.
VAFFELSALG: I over ti år har Hans Johansen (80) og Bodil Austenaa Johansen (72) stekt vafler på Postmannsl­aget til turgåere, eller andre som har vaert innom. Dette gjør de både vår og høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway