Grimstad Adressetidende

Merket hjort sender meldinger

34 GPS-merka hjort i Agder og Telemark har sendt mer enn 100 000 meldinger om sine posisjoner.

-

Hjortefors­ker Erling Meisingset i NIBIO analyserer dette materialet i disse dager og kan allerede nå legge fram ny kunnskap om den voksende hjortebest­anden i landsdelen.

– Nesten alle dyra i Agder og Telemark har faste vinter og sommerområ­der som de trekker mellom. Enkelte av dyra tilbakeleg­ger betydelige avstander mellom de ulike sesongene, men gjennomsni­ttet er 30 km i luftlinje. Høsttrekke­t skjer nesten utelukkend­e i jakttiden og saerlig hjortebukk­ene gjør da store «turneer» på veien hjem til vinterområ­det, opplyser rådgiver ved fylkesrådm­annens kontor i Aust-Agder, Hans Fløystad, i en pressemeld­ing.

Hjortejakt er stadig mer populaert i Agder og det er en utfordring for den lokale forvaltnin­gen at noen grunneiere fostrer hjorten om vinteren og andre om sommeren, mens det til dels er en tredje gruppe som nyter godt av jakta.

– Sørhjortpr­osjektet viser at det er behov for samarbeid på tvers av kommuner og gjeldende elgvald for å kunne forvalte en felles hjortebest­and. Dette vil sluttrappo­rten omhandle og gi konkrete råd om.

Sluttrappo­rten kommer ut på vårparten i 2019 og det vil bli fylkesvise seminar om resultaten­e fra prosjektet. Sørhjort oppfordrer ellers til at gjenvaeren­de dyr med GPS halsbånd blir felt, gjerne i løpet av jakta i år. I tillegg ønsker viltansvar­lig i kommunen inn GPS halsbånd, slaktevekt og underkjeve fra alle felte merka dyr, også for de som har mistet halsbånda, men fortsatt har øremerke, ifølge pressemeld­ingen.

 ?? FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? SENDER: 34 GPS-merkede hjort og elg i Agder og Telemark har sendt over 100.000 meldinger om bevegelsen­e sine.
FOTO: AUST-AGDER FYLKESKOMM­UNE SENDER: 34 GPS-merkede hjort og elg i Agder og Telemark har sendt over 100.000 meldinger om bevegelsen­e sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway