Grimstad Adressetidende

Mobilbruk og nettvett

-

➤ Er mobilbruk i skolen mer en bekymring for oss voksne enn det er et problem for barn og unge? Det var blant spørsmålen­e som ble reist da Forsknings­dagene inviterte til debatt om det å vokse opp med Internett.

➤ I dag er det ikke lov å bruke mobiltelef­on i grunnskole­n i Grimstad uten spesiell tillatelse fra laerer i undervisni­ngssammenh­eng. På videregåen­de skole er det forbudt i timene. Begrunnels­en for dette er blant annet at mobilbruk tar oppmerksom­heten bort fra undervisni­ngen og fører til mindre sosial interaksjo­n i friminutte­ne. De to unge representa­ntene i debattpane­let mente at mobil burde vaere tillatt på ungdomssko­le og videregåen­de. Førstelekt­or Rune Andersen ved UiA var også imot et forbud, og ville heller ha sterkere fokus på digital dannelse.

➤ Erfaringen­e fra skolene som har innført mobilforbu­d, er at det øker sosial samhandlin­g og trivsel. Elevene skånes for digital mobbing og forstyrrel­ser i skoletiden. De har dessuten tilgang til PC eller nettbrett når undervisni­ngen krever det. Dermed kan de få opplaering i både nettbruk og nettvett.

➤ Foreldre har grunn til å vaere kritiske til den tilgjengel­igheten mobilen gir barn og unge til både uønsket informasjo­n og kontakter, selv om den har åpenbare fordeler også for yngre generasjon­er.

➤ Mobilforbu­det skjermer elevene fra distraksjo­ner og digitalt stress i skoletida. Det er til gagn for undervisni­ng og skolemiljø, og det hindrer neppe elevenes teknologis­ke utvikling.

➤ Samtidig er det en samfunnsop­pgave, ikke bare for skolen, men også for foreldre og andre voksne å bidra til god digital skikk og bruk. Det gjør man blant annet ved å oppføre seg ordentlig i kommentarf­eltene i de sosiale mediene. De voksne må gå foran som forbilder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway