Grimstad Adressetidende

Ønsker åpenhet om senskader

Maria KilandLang­eland fikk brystkreft i 2013. Hun sliter ennå med sykdommen og mener senskadene etter kreft bør få mer oppmerksom­het.

- ➤

➤ Maria Kiland-Langeland fikk brystkreft i 2013, da var hun 35 år og småbarnsmo­r

➤ Hun sliter med senskader etter kreften og ønsker mer åpenhet om hva kreft fører til, også etter at man er erklaert kreftfri.

Det er straks oktober, som er rosa sløyfe-måneden, til støtte for Brystkreft­foreningen.

Noe som trekkes fram i kampanjen er senskadene av kreften: «Kreftfri, men ikke frisk».

Maria Kiland-Langeland, som bor på Fevik, fikk brystkreft for fem år siden. Da var hun 35 år, og mor til en gutt på snart ett år og ei jente på fire.

– Jeg oppdaget en kul da jeg undersøkte brystene, slik jeg har lest at man skal. Jeg gikk til legen etter å ha grublet på det noen dager, og ble henvist videre til mammografi.

To måneder senere fikk hun time, og fikk påvist brystkreft en uke etter det igjen.

– Verden raste sammen, sier Kiland-Langeland.

Hard cellegiftk­ur

Svulsten var på 10 centimeter i diameter.

– Den var stor, og jeg måtte gå et halvt år på cellegift for å få den til å krympe før operasjon. Det var en tøff cellegiftk­ur, og det var dager jeg ikke orket å gå opp trappen en gang, men måtte sove på sofaen. Jeg husker jeg tenkte at hvis ikke kreften tar meg, så gjør kanskje cellegifte­n det, forteller hun.

Hun opererte vekk begge brystene, også den høyre for å forebygge spredning. Deretter gikk hun på strålebeha­ndling i fem uker.

– Det var tøft å miste en del av seg selv, men jeg visste at brystene kan rekonstrue­res. Det var en trøst, sier tobarnsmor­en.

Hun bodde i Oslo under strålebeha­ndlingen, fordi svulsten var på venstre side, og de hadde kun passende utstyr for stråling på hjerteside­n på Ullevål.

– Det var tøft å bo borte fra familien med små barn hjemme, men jeg kom hjem i helgene, sier hun.

– Brå slutt

Etter et år med behandling og oppfølging fra helsevesen­et, var hun så hjemme igjen og på egen hånd.

– Det var en rar opplevelse og en brå slutt. Etter så mye oppfølging og behandling gjennom året, var jeg plutselig ute og ferdig med alt.

– Jeg kunne gjerne tenkt meg mer oppfølging også etter hestekuren med cellegift, operasjon og stråling, sier 40-åringen.

Hun går til en undersøkel­se en gang i året, men der bare prater vi sammen og vedkommend­e kjenner med hendene. Jeg skulle gjerne hatt Pet-scan og CT hvert år etterpå. Jeg er veldig redd for at kreften kommer tilbake igjen, sier hun.

Nå er det fem år siden 40-åringen hadde brystkreft, og det sies å vaere de første fem årene at risikoen er størst for at kreften skal komme tilbake.

– Burde vaert egen diagnose

Hun mener senskader etter kreft burde vaere en egen diagnose.

Nå fem år senere har hun smerter i arrene etter brystopera­sjonene.

– Det er kommet infeksjone­ne i arrene, så jeg skal operere dem i høst.

– Etter stråling og cellegift har jeg fått skader på lunger og på skjoldbrus­kkjertelen som fører til lavt stoffskift­e. Det gjør at jeg blir veldig sliten og utmattet. Det kalles fatigue, og er velkjent hos folk som har eller har hatt kreft, sier hun.

I tillegg har hun fått sterke muskel- og skjelettpl­ager som følge av kreften og behandling­en.

– Kreft er en livsvarig kronisk sykdom, selv om den kanskje ikke er dødelig lenger. Det håper jeg blir med kjent og anerkjent. Jeg ønsker i alle fall å bidra til det ved å snakke åpent om sykdom, sier hun.

Vil løfte fram konsekvens­ene

– Jeg ønsker også å løfte fram både den psykiske påkjenning­en det er å få kreft, og dødsangste­n som fulgte med. Den følger meg den dag i dag. Tanken på at jeg har hatt kreft er der hver dag, sier hun.

Kiland-Langeland har også hatt diabetes siden hun var fire år. Hun fikk leddgikt da hun var 10. Grimstad-kvinnen ser på seg selv som en positiv dame, som ikke har tenkt å la sykdom hindre henne i å gjøre ting og vaere i aktivitet.

– Jeg jobber nå 60 prosent som laerer på Fjaere ungdomssko­le. En del som har vaert gjennom det samme som meg med kreft, vil si det er mye, men å vaere laerer gir meg energi. I tillegg er jeg aktiv i Express, der barna mine trener. Jeg elsker også å lese bøker, spesielt krim, sier hun.

Grimstad-kvinnen er takknemlig for Kreftforen­ingens arbeid for kreftsyke, blant annet ved å bidra til forskning.

– Rosa sløyfe-aksjonen er viktig, og jeg anbefaler folk til å støtte den. Jeg takker den og nyere forskning for at jeg er i live i dag, sier hun.

Kreft er en livsvarig kronisk sykdom, selv om den kanskje ikke er dødelig lenger. Maria Kiland-Langeland

 ??  ?? FOTO: Camilla Hovstø
FOTO: Camilla Hovstø
 ??  ?? TAKKNEMLIG: Maria Kiland-Langeland er takknemlig for at hun er i live i dag, etter at hun fikk brystkreft for fem år Derfor er det så viktig å støtte Kreftforen­ingen og Rosa sløyfe-kampanjen, sier Kiland-Langeland. Hun er veldig glad i
TAKKNEMLIG: Maria Kiland-Langeland er takknemlig for at hun er i live i dag, etter at hun fikk brystkreft for fem år Derfor er det så viktig å støtte Kreftforen­ingen og Rosa sløyfe-kampanjen, sier Kiland-Langeland. Hun er veldig glad i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway