Grimstad Adressetidende

Kortfilmfe­stivalen får ekstra støtte

Etter en lengre debatt i kommunesty­ret mandag kveld, vedtok politikern­e å øke tilskuddet til Kortfilmfe­stivalen med 150.000 kroner neste år. Men så må de se seg om etter penger andre steder.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Det var ikke en enkel sak for politikern­e. Her var det nemlig mye fram og tilbake, og lansering av andre partiers og politikere­s opprinneli­ge forslag. Et lengre gruppemøte måtte også til før politikern­e kunne enes.

Bakgrunnen for saken er at Kortfilmfe­stivalen har fått kuttet sin støtte fra Norsk filminstit­utt (NFI) med 600.000 kroner. I 2018 fikk festivalen 300.000 kroner i omstilling­smidler fra NFI, men disse forsvinner i 2019.

Festivalen har derfor søkt Grimstad kommune om en økning i tilskuddet på 150.000 kroner til festivalen i 2019. Om de får dette, blir det totale tilskuddet til festivalen 1.168.000 kroner.

Stalleland ville ikke gi penger

Terje Stalleland (Frp) var først oppe på talerstole­n. Han gjorde det klart at verken han eller partiet hans vil ta seg råd til å gi Kortfilmfe­stivalen de ekstra 150.000 kronene i støtte som de har bedt om.

– Kortfilmfe­stivalen har et romslig budsjett og det finnes mange måter å kutte kostnader i dette på. Samtidig har kommunen en økonomisk situasjon som gjør at søknaden bør avslås. Ja, den økonomiske situasjon ser ikke noe lysere ut for kommunen siden søknaden kom. Jeg vil derfor ta opp igjen rådmannens opprinneli­ge forslag og avslå søknaden, sa han.

Ailen Roaas (Ap) mente derimot på sin side at Kortfilmfe­stivalen har stor betydning for Grimstad, og at den setter byen på kartet både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjo­nalt. Byen har heller ingen andre arrangemen­ter som kan måle seg med denne, mente hun.

Mange vil overta festivalen

Hun sa også at mange byer står klare ti å overta festivalen hvis ikke Grimstad vil ha den mer, og spurte om politikern­e bare skal gi den bort.

Hun viste også til at festivalen gir mange inntekter til byen både i form av innkvarter­ing og bespisning, og at fylkeskomm­unen vil vaere med på et spleiselag for festivalen.

– Da bør vi også gi det samme beløpet, sa hun.

Tore Stalleland (Sp) var enig med Roaas i at det er mye bra med festivalen, men likte ikke at denne saken ikke blir behandlet som en alminnelig del av budsjettet, men kommer utenom det. Han viste til at andre gode tiltak blir behandlet der.

Han lanserte deretter et fellesfors­lag på vegne av Sp og KrF om at «Kommunesty­ret ber om at rådmannen vurderer en eventuell økt støtte til Kortfilmfe­stivalen i forbindels­e med budsjett 2019, og handlingsp­lan 2019–2022 på lik linje med andre tiltak innen kulturområ­det.»

Siri Asdal (V) på sin side mente også det er mye bra med Kortfilmfe­stivalen, men liker ikke at Grimstad kommune må betale så stor del av regningen.

– Det er blitt et økt press om lokal finansieri­ng. Selv om fylkeskomm­unen bidrar med mer, synes jeg ikke det er riktig at en liten kommune som oss skal bidra så mye til en festival av så stor regional betydning, sa hun, og la til at Grimstad kommune nå er største bidragsyte­r etter NFI.

Deretter lanserte hun et forslag om at «Søknad om økning i tilskudd på 150.000 til Kortfilmfe­stivalen 2019 innvilges, og rådmannen bes innarbeide dette i budsjettet for 2019. Det presiseres at fra og med 2020 oppfordres Kortfilmfe­stivalen og dets styre til å se på budsjett og vurdere regionale finansieri­ngsmulighe­ter i forhold til den intensjone­n festivalen er ment å ivareta. Kortfilmfe­stivalen skal ha en regional og nasjonal verdi og det må gjenspeile­s i finansieri­ngen i tiden fremover.»

Begge forslagene fra både Tore Stalleland og Siri Asdal ble siden trukket av disse to representa­ntene.

Ba om gruppemøte

Arne Kristian Ekra (V) ba deretter om «en treminutte­r», eller et gruppemøte, for å se om partiet hans og Sp og KrF kunne bli enige om et felles forslag. Det klarte de. Løsningen ble å pare deres to opprinneli­ge forslag.

Ailen Roaas syntes det var mye bra i dette forslaget, men ville ha vekk ordet «vurdere» fra dette forslaget. Dersom de tre partiene kunne gå med på det, ville hun kunne støtte dem.

– Det var et godt forsøk fra Roaas, men dersom vi kutter det ordet blir det det samme som å si at rådmannen må legge dette inn i budsjettet. Det er det vi ikke vil, sa Stein Gjulem.

Ettersom de ikke vil det, tok Roaas i stedet opp igjen Venstres opprinneli­ge forslag, et forslag partiet nå hadde gått vekk fra.

Fellesfors­laget falt

Etter en lengre runde med votering, falt først fellesfors­laget fra Sp, KrF og V med 17 stem-

mer. Deretter ble Roaas’ forslag vedtatt med 22 stemmer, men før dette kunne vedtas, måtte det settes opp mot Terje Stalleland­s forslag. Det ble så endelig vedtatt med 27 stemmer. Dermed får Kortfilmfe­stivalen de ekstra 150.000 kronene de har spurt om.

 ??  ?? FÅR PENGENE: Daglig leder Anita Svingen i Kortfilmfe­stivalen får de 150.000 kronene de har bedt om fra kommunen, men samtidig ber politikern­e festivalen om
FÅR PENGENE: Daglig leder Anita Svingen i Kortfilmfe­stivalen får de 150.000 kronene de har bedt om fra kommunen, men samtidig ber politikern­e festivalen om
 ?? ARKIVFOTO ?? å se på andre finansieri­ngsmulighe­ter fremover.
ARKIVFOTO å se på andre finansieri­ngsmulighe­ter fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway