Grimstad Adressetidende

Fjaere drøyer elgjakta

Hjortejakt­a er allerede i gang. Fra 5. oktober starter jegerne jakten på skogens konge. Et par-tre elg kan felles utenfor sesongen.

- Gro Austenå Berg gro@gat.no

– Det er skutt en del hjort allerede. Jeg hørte at det var skutt fire hjort på Beisland og en tolvtakker i Bjørkos. Det er sett en del hjort i Landvik, sier Erik Meidell, leder i Landvik storvald til Adressa før elgjakta.

Rundt 35 elg

Ifølge Meidell har de ikke observert mange elg, men han mener at stammen holder seg stabil, og at det kan vaere noe bedre enn tidligere.

– Det er rundt 35 elg som skal skytes i Landvik storvald, forteller han, og legger til at det også er snakk om å ta ut et par elg som flyr i eplehager og plager folk.

– Den ene er på Bakken og det er én som allerede er tatt i Reddal, legger han til.

Landvik storvald består av om lag 10 jaktlag som dekker områdene fra Bakken til øvre og nedre Reddal, Beisland, Stalleland, Håland, Hørte, Skiftenes, Gurebo og Imenes.

Utsetter

Det er opptil hvert jaktlag å bestemme når de vil begynne jakten. Mens lagene i Landvik kan starte fra fredag 5. oktober, har Fjaere storvald, som er gamle Fjaere kommune, valgt å utsette til lørdag 13. oktober.

– Hvorfor har dere utsatt? – Det er av hensyn til at elgen er i brunst i denne tida, og at den skal vaere overstått. Vi er blitt enige om at vi utsetter den 14 dager, sier leder i Fjaere storvald, Arnstein Øyslebø.

I Grimstad er det ifølge Øyslebø bare Fjaere som utsetter. – Hvor lenge varer jakta?

– Vi har ikke satt noe sluttdato. Det er frem til jul. Det er litt opptil hvert jaktlag og hvordan det passer for dem, sier han, og nevner at Fjaere storvald kan felle inntil seks elg i år, og at det har vaert fast kvote de siste årene.

Jaktlagene i Fjaere er Fjaere, Bringsverd, Håbbestad, Kroken, Eskedal, Moy, Birketveit og Esketveit.

Fjaereheia

– Må folk passe på fremover?

– Det er mest aktuelt den første helga at der ikke blir så veldig ekstraordi­naer turvandrin­g i Fjaereheia, sier han, og fortsetter:

– Men utover det er vi vant til å ta hensyn og ta sikkerhete­n først. Det skal ikke vaere noen fare, men det er enklere for oss å gjennomfør­e jakta hvis der ikke er så mange folk i heia.

Ifølge Øyslebø skal de først og fremst skyte ungdyr som er to og et halvt år og yngre.

– Det som er spesielt med Fjaere, er at vi ønsker å ta ut elgen som går på Dømmesmoen. Det er ei elgku som kan oppfattes litt naergående, og den ønsker vi å få ut. Den er nok to og et halvt år, sier han, og legger til at de har skadefelli­ng på denne, noe som betyr at den kan felles utenom ordinaer jakt for å hindre at den er uberegneli­g for folk, hus, biler og hager. – Den har begynt å gå og spise på epler, og da kan de bli halvtamme, legger han til.

Svømmer

Ellers har Fjaere storvald fellingsti­llatelse på seks hjort.

– Hjortejakt­en er åpnet. Der er observert noen på Håbbestad og Kroken, men der er ikke felt noen. I fjor ble der felt to hjort på Esketveit, sier Øyslebø.

– Hvor mange elg felte dere i fjor?

– Da ble det skutt fire elg. Det pleier å vaere nokså normalt. Vi legger opp til å skyte fire i år også, svarer han, og mener at der er litt flere elg i år enn i fjor og året før. Det baserer han på viltkamera­er som er satt ut, og observasjo­ner fra dem som har interesse av å vaere på utkikk.

Øyslebø forteller at det kan vaere noe utskiftnin­g, og at elgen saerlig trekker over Rorevannet.

– Elg observert i Fjaere, er blitt skutt ved Naevisdal. Elgen er glad i å svømme, så den svømmer gjerne over Rore, avslutter han. ➤

 ?? ARKIVBILDE ?? STABIL STAMME: Grefstad-Moy jaktlag felte en okse ved Stangholme­n i fjor. Snart er elgjakta i gang igjen.
ARKIVBILDE STABIL STAMME: Grefstad-Moy jaktlag felte en okse ved Stangholme­n i fjor. Snart er elgjakta i gang igjen.
 ?? ARKIVBILDE ?? STORVILTJE­GER: Erik Meidell er leder av Landvik storvald.
ARKIVBILDE STORVILTJE­GER: Erik Meidell er leder av Landvik storvald.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway