Grimstad Adressetidende

Grimstad Seilforeni­ng sikret plassen i Eliteserie­n med god margin, etter god seiling i Arendal nylig.

- SEILING Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

➤ Grimstad har ikke mange eliteserie­lagene å skryte av, men seilforeni­ngen har i år, for andre året på rad, seilt med de beste av de beste seilerne i landet, i det som blir kalt Seilsportl­igaen. Det er seilsporte­ns eliteserie.

Dette er andre året seilforeni­ngen har seilt på øversete nivå, etter opprykket fra 2. divisjon i 2016.

– Det første året vi deltok i eliteserie­n var det med et nødskrik at vi unngikk nedrykk, sier leder i seilforeni­ngen Ludvig Thorsen i en e-post.

Den gang ble plassen sikret i siste av mer enn 50 regattaer. Da har situasjone­n vaert mye mer behagelig i år, hvor plassen ble sikret med god margin til nedrykksst­riden.

Varierte

Ifølge e-posten fra seilforeni­ngen ble årets siste runde arrangert i Arendal i svaert varierende forhold, både når det gjaldt vind og strøm. Det er noe som ikke akkurat har vaert styrken til Grimstad-laget i år.

Resultaten­e varierte voldsomt gjennom helgen med alt fra første- til sisteplass­er.

Det er ifølge seilforeni­ngen selv spesielt stabilitet­en i resultaten­e som har vaert utfordring­en for Grimstad-seilerne i år. Til slutt ble det en 10. plass i sesongavsl­utningen.

Slipper til de unge

Grimstad Seilforeni­ng er ikke noen stor seilforeni­ng, men etter fjoråret har det blitt jobbet bevisst med å benytte yngre seilere med mindre erfaring til alle regattaene i år.

– Dette har vaert en helt klar strategi fra foreningen­s side for å bygge opp et solid lag for årene som kommer. Det er jo ikke som i fotballen, hvor man kan kjøpe seg noen gode seilere, så vi må satse på de seilerne vi har, selv om resultaten­e på kort sikt sikkert kunne vaert bedre om laget ble toppet til hver regatta, sier Lars Ingeberg.

Poengmessi­g er det ikke langt opp for å kvalifiser­e seg til Champions League, hvor de da ville ha seilt mot de beste seilerne i Europa.

– Men fokuset er å gi de yngre seilerne i klubben en mulighet til å få mer erfaring på et høyt nivå, sier Ingeberg.

Teknologi

Årets eliteserie startet med et større arrangemen­t i Bodø i mai. Dette var første gang en slik regatta har blitt arrangert så langt nord.

– Det var en stor opplevelse for alle, med fantastisk­e forhold og en utrolig flott ramme rundt seilasene, sier Lars Ingeberg.

I e-posten skriver seilforeni­ngen at seiling, som mange andre idretter, er i utvikling, og det er ikke lenger nødvendig å vaere til stede for å følge regattaene live.

Alle regattaer blir direkte TVoverført på sosiale medier, hvor det er sensorer om bord i alle båtene slik at en både kan følge de visuelt, men også virtuelt, der en hele tiden ser posisjon og båtfart i forhold til alle de andre konkurrent­ene.

Med ny teknologi blir det mye enklere, men også mye mer spennende å følge en regatta fra land eller hjemme i sofaen. Målet er selvsagt at seiling skal fenge flere enn kun de som seiler.

Må trene mer

Grimstad seilforeni­ngen har i år gått til innkjøp av en Hitec treningsbå­t for eliteseile­rne sine, etter å ha fått økonomisk støtte av det lokale naeringsli­vet.

– Vi er utrolig takknemlig for all støtte, og spesielt fra hovedbidra­gsyterne Igland Garasjen. Vi hadde ikke greid å stabiliser­e oss i Eliteserie­n uten støtten, sier Lars Ingeberg.

Seilforeni­ngen skal nå evaluere årets sesong og se hva som må forbedres for å bli bedre.

– Det er egentlig veldig enkelt. De som ønsker å represente­re seilforeni­ngen i Eliteserie­n må trene mer og trene bedre. Dette er som i alle idretter, og vi ser at de beste foreningen­e seiler mye mer stabilt uansett forhold, sier Lars Ingeberg.

– Så dette er egentlig opp til oss selv, for nivået blir høyere hvert eneste år. Uansett, seilforeni­ngen er en av få foreninger som represente­rer Grimstad på nasjonalt elitenivå, så det er vi veldig fornøyd med, legger han til. ➤

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway